Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΝΕΝΑ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

19-02-2011
ΔΕΙΤΕ VIDEO:
 http://www.youtube.com/watch?v=Vs19EFVq2u0&feature=player_embedded

 Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Γυμνάσιο Γαλάτειας, με θέμα τι άλλο, το μη κλείσιμο ή συγχώνευση του Γυμνασίου με κάποιο άλλο της Πτολεμαΐδας. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πριν λίγες μέρες στο Γυμνάσιο Αγίου Χριστοφόρου, ενώ είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη και στο Δημαρχείο.

Στην συνάντηση αυτή το παρών έδωσαν η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο Στέφανος Μπίγγας Αντιδήμαρχος Εορδαίας, Νίκος Φωστηράς Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γαλάτειας Δήμου Εορδαίας, Ιωάννης Παπάζογλου Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Δροσερού Δήμου Εορδαίας, Φίλιππος Δίγκας Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας Δήμου Εορδαίας, Χαρίλαος Πράπας Διευθυντής Γυμνασίου Κοινότητας Γαλάτειας Δήμου Εορδαίας, Σταύρος Φραγκουλίδης Δημοτικός Σύμβουλος Εορδαίας, Απόστολος Καϊδης Δημοτικός Σύμβουλος Εορδαίας και η Βασιλική Στεργίου Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας και φυσικά πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Στη σύσκεψη αυτή όλοι εξέφρασαν τη κοινή στάση απέναντι στις προθέσεις και στους σχεδιασμούς του υπουργείου, καθώς και τη κατηγορηματική θέση παραμονής και λειτουργίας του γυμνασίου.
Ο Στέφανος Μπίγγας Αντιδήμαρχος Εορδαίας δήλωσε μετά τη σύσκεψη «είναι φανερό πως η τοπική κοινωνία θέλει να παραμείνει το γυμνάσιο γιατί έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει. Η βούληση της δημοτικής αρχής είναι να συνεχίσει τη λειτουργία του οπωσδήποτε, γιατί πιστεύουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη και θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στη περιφέρεια για να κρατήσουμε ζωντανή τη πατρίδα μας και τη περιοχή μας ».
Όπως τονίστηκε το σχολείο έχει σήμερα 40 μαθητές παρουσιάζοντας όμως αυξητικές τάσεις. Μάλιστα προσδοκά ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα φοιτήσουν στο γυμνάσιο και μαθητές γειτονικών οικισμών. Το σχολείο έχει μικρό λειτουργικό κόστος, που δεν ξεπερνά τις 10 χιλιάδες ευρώ ετησίως και το οποίο μπορεί να καλυφθεί από το Δήμο και το χειμώνα παρουσιάζει πρόβλημα οδικού δικτύου στη σύνδεση του με την Πτολεμαΐδα.
Ο Νίκος Φωστηράς Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γαλάτειας Δήμου Εορδαίας τόνισε « θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους. Το Γυμνάσιο Γαλάτειας στο οποίο φοιτούν μαθητές από τη Γαλάτεια, την Ολυμπιάδα, το Δροσερό και τους Αναργύρους δεν πρόκειται να κλείσει. Είναι 2500 κάτοικοι σε αυτά τα χωριά και αν κάποιος τολμήσει να βάλει την υπογραφή του θα μας βρει μπροστά του. Δεν θα το επιτρέψουμε με τίποτα. Δηλώσεις έκαναν και οι πρόεδροι των άλλων δύο όμορων κοινοτήτων. Ο Ιωάννης Παπάζογλου Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Δροσερού Δήμου Εορδαίας δήλωσε «εμείς δεν θα επιτρέψουμε σαν τοπική κοινότητα να κλείσει το σχολείο και θα ήμαστε κοντά στους μαθητές και τους γονείς τους», ενώ Ο Φίλιππος Δίγκας Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας «όλοι γνωρίζετε πως χτίστηκε αυτό το κτίριο. Με αγώνες με κόπο, με παρακάλια. Και τώρα που το χαρήκαμε θέλουν να μας το κλείσουν».
Ο Χαρίλαος Πράπας Διευθυντής του Γυμνασίου στις δηλώσεις του ανέφερε « το γυμνάσιο έχει 43 μαθητές από 15 περίπου σε κάθε τάξη, την επόμενη θα έχουμε μια μικρή αύξηση, και αν έρθουν όλα τα παιδιά των Αναργύρων θα φτάσουμε τους 50 μαθητές.
Το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων με αρνητική όμως στάση για κλείσιμο ή συγχώνευση θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας σήμερα το βράδυ.
Η Βασιλική Στεργίου Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας που έδωσε και αυτή το παρών στη σύσκεψη τόνισε « δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα προεκλογικά και μιλήσαμε ανοικτά κατά του Καλλικράτη τονίζοντας ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων και πολλές άλλες»
Τέλος η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου δήλωσε « είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιοδήποτε κόστος θα βαρύνει το Δήμο από αυτή τη διαδικασία γιατί η εκπαίδευση και η παιδεία είναι προτεραιότητα».
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως και για τα 3 γυμνάσια που σήμερα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κατάργησης και αναστολής της λειτουργίας τους λόγω του μικρού αριθμού των μαθητών, υπάρχει αρνητική εισήγηση του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας Παναγιώτη Λεσγίση, ο οποίος μάλιστα παραθέτει και επιχειρήματα. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν το γυμνάσιο του Περδίκα λειτουργεί από το 1986, έχει άριστες κτιριακές εγκαταστάσεις και ο πληθυσμός των Δ.Δ. Περδίκα και Πενταβρύσου είναι ανοδικός με αποτέλεσμα οι μαθητές να αυξηθούν κατά πολύ την επόμενη πενταετία.
Για το γυμνάσιο του Αγίου Χριστοφόρου τονίζει ότι το κτίριο είναι προσφάτων ανακαινισμένο με εξαιρετικές υποδομές και εγκαταστάσεις διαδραστικών πινάκων σε κάθε αίθουσα. Ο αριθμός των μαθητών θα είναι ανοδικός τα επόμενα χρόνια καθώς ο δήμος μεταφέρει 15-20 μαθητές από τη πόλη της Πτολεμαΐδας στο γυμνάσιο με δικά του έξοδα. Οι μαθητές αυτοί είναι παιδιά κατοίκων του Αγίου Χριστοφόρου που ζουν στην Πτολεμαΐδα και δέχονται τη μεταφορά. Η περιοχή θεωρείται προβληματική λόγω των εργασιών της ΔΕΗ και για αυτό είναι σημαντικό να μείνουν οι κάτοικοι στο τόπο τους.
Τέλος για το γυμνάσιο Γαλάτειας ο κ. Λεσγίδης αναφέρει ότι το κτίριο είναι καινούριο και σε αυτό φοιτούν μαθητές από τα γύρω χωριά που η μεταφορά τους θα δημιουργούσε πρόβλημα τόσο στις αστικές συγκοινωνίες όσο και στα γυμνάσια της Πτολεμαΐδας.
Τελειώνοντας την επιστολή του ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρει πως οι απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων Εορδαίας την επόμενη χρονιά θα είναι 614 με τα γυμνάσια της περιοχής να μπορούν να δεχτούν 480-500 μαθητές. Αν τώρα μεταφερθούν 15-20 μαθητές στο γυμνάσιο Αγίου Χριστοφόρου θα έχουμε πιο άνετη λειτουργία των γυμνασίων της πόλης και τέλος δεν αναμένεται τα επόμενα χρόνια να κατασκευαστεί άλλο γυμνάσιο στη πόλη.
Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία όλων των γυμνασίων της περιοχής, κλείνει η επιστολή του κ. Λεσγίδη. (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ)


ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΙΘΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΥΟΧΩΡΙΟΥ, ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΘΕΣΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ

16-02-2011
ΔΕΙΤΕ VIDEO:
Στη συγχώνευση των δύο μικρών διθέσιων Δημοτικών Σχολείων προχωρά ο δήμος Εορδαίας, ελπίζοντας με την κίνηση αυτή το υπουργείο να δεχθεί την παραμονή σε λειτουργία του 4θέσιου σχολείου που θα δημιουργηθεί. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν μετά από πολύωρη σύσκεψη οι τοπικοί φορείς (σύλλογοι γονέων, τοπικά συμβούλια και πολίτες) των δύο οικισμών Αγίου Χριστοφόρου και Καρυοχωρίου στην συζήτηση που έγινε στο δημαρχείο του πρώην δήμου Αγίας Παρασκευής.
Η απόφαση θα επισημοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με εισήγηση των τοπικών συμβουλίων προς το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Εορδαίας, όπου και θα έρθει το θέμα την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιάκωβο Πολυχρονιάδη το νέο σχολείο που θα προκύψει θα λειτουργεί ως ολοήμερο και έχοντας διοικητικά διευθυντή και περισσότερους καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων (γυμναστικής, μουσικής ξένης γλώσσας κ.α.)

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ "ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ" ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΥ


Το στήσιμο δομής πρόνοιας στο δήμο Εορδαίας, την κατάρτιση επιχειρησιακού προγράμματος για τον πολιτισμό, αλλά και η δημιουργία κοινωφελούς επιχείρησης στην οποία εντάσσονται η ΔΕΠΕΚΟΠΠ (δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού, Επικοινωνίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και η ΔΕΑΠ -Δημοτική επιχείρηση Αθλητισμού) προτάσσει στις προτεραιότητές του ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Γιάννης Ασπράγκαθος.
«Καταρτίζεται αυτή τη στιγμή επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον πολιτισμό, με κύριο γνώμονα να είναι στοχευμένο και με ακριβή προϋπολογισμό και μένει να βρούμε προγράμματα για τη χρηματοδότησή του», ανέφερε ο κ. Ασπράγκαθος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π». Σημείωσε μάλιστα ότι «το επιχειρησιακό αυτό πρόγραμμα δίνει έμφαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις την περίοδο του καλοκαιριού καθώς και στην περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ το όλο εγχείρημα στοχεύει στο να ανοίξουμε το παιχνίδι στους πολιτιστικούς φορείς». Δίνουμε, είπε, μεγάλη σημασία «στη συνεργασία των φορέων του δήμου και καταρτίζουμε ένα ενιαίο πρόγραμμα για τον πολιτισμό». Διευκρίνισε ότι στην ουσία καταρτίζονται δύο επιχειρησιακά προγράμματα, ένα τριετές και ένα μονοετές και πως στο δεύτερο θα ενταχθούν και εκδηλώσεις για τον εθελοντισμό, καθώς το 2011
είναι έτος εθελοντισμού.
Ο αντιδήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο κατάρτισης του επιχειρησιακού προγράμματος προγραμματίζεται να εκδοθεί και ένα φυλλάδιο για την προβολή των πλεονεκτημάτων και των τουριστικών θέρετρων του δήμου Εορδαίας, καθώς στον ορεινό όγκο του Μουρικίου και στην πρώην κοινότητα Βλάστης με το πλούσιο φυσικό κάλλος υπάρχουν αξιόλογα αγροτουριστικά καταλύματα και έχουν φιλοξενηθεί ποικίλες πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και του ορεινού όγκου του Βερμίου και για την προβολή των εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων του, όπως μήλα, κεράσια, ροδάκινα κλπ.. Μέσα από το φυλλάδιο αυτό, είπε, «θα προβάλλεται φυσικά και ο βιομηχανικός- ενεργειακός χαρακτήρας του δήμου Εορδαίας, προκειμένου να καταστεί η περιοχή και πόλος βιομηχανικού τουρισμού».
Ερωτώμενος για το εάν θα ενταχθούν στην κοινωφελή επιχείρηση του δήμου και τα νομικά πρόσωπα του δήμου ο κ. Ασπράγκαθος είπε ότι «δημιουργείται ένα νέο νομικό πρόσωπο στο οποίο θα ενταχθούν το Δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική, το Μουσείο, η δημοτική Βιβλιοθήκη, τα ΚΑΠΗ και οι Παιδικοί σταθμοί, ενώ τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΗΦΗ (κέντρα για ηλικιωμένους) θα περάσουν στην κοινωφελή δημοτική επιχείρηση». Πρόσθεσε πως ο δήμος είναι σχεδόν έτοιμος για να λειτουργήσει το νέο νομικό πρόσωπο, όπως και την κοινωφελή δημοτική επιχείρηση εντός του χρονικού ορίζοντα που προβλέπει ο «Καλλικράτης».
Σημείωσε ωστόσο ότι «το μεγάλο βάρος δίνεται στο να στήσουμε την υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας στο δήμο ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Η υπηρεσία αυτή θα στελεχωθεί με τα κατάλληλο προσωπικό ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ναρκομανείς κ.α.».
Βαρύτητα δίνεται επίσης στην Παιδεία, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ασπράγκαθο «η Παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα για τη δημοτική αρχή». Ανέφερε πως για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους εκπαιδευτικούς φορείς από τους οποίους ζητήθηκε εκτενής καταγραφή των αναγκών των σχολείων του δήμου και ήδη το γραφείο της Β΄/θμιας και η ΕΛΜΕ Εορδαίας παρέδωσαν έναν φάκελο στον οποίο «καταγράφονται οι ανάγκες των σχολείων για το που χρειάζονται επισκευαστικές εργασίες, ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία με τα λιγότερα προβλήματα, παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα και τις περικοπές του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία».
Ο κ. Ασπράγκαθος προανήγγειλε ακόμη ότι επίκειται μία παρέμβαση στο γήπεδο της Πτολεμαΐδας (απέναντι από το δημαρχείο) ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει σύντομα και μίλησε για αναγκαίες «παρεμβάσεις και στο νέο αθλητικό στάδιο δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο: να κλεισθεί γύρω γύρω το γήπεδο, να τοποθετηθούν καθίσματα στις κερκίδες και ό,τι άλλο απαιτείται ώστε να δοθεί το "πράσινο φως" για τη λειτουργία του γηπέδου, αλλά και για να μπορέσει να λειτουργήσει συνολικά το αθλητικό αυτό συγκρότημα».
Αναφέρθηκε επίσης στα βήματα που έκανε ο δήμος για να ανταποκριθεί στην επιταγή της κυβέρνησης για ηλεκτρονική διακυβέρνηση (Διαύγεια), λέγοντας ότι ήδη όποιος πολίτης μπαίνει σ΄ αυτή την ηλεκτρονική σελίδα μπορεί να συνδέεται με link με την ιστοσελίδα του δήμου Εορδαίας και να βλέπει τις αποφάσεις που παίρνει το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας.
Σε ό,τι αφορά το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας είπε ότι τελεί σε αναμονή της εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για την προκήρυξη εκλογών αλλά και για τη διεύρυνσή του στα γεωγραφικά όρια του νέου δήμου Εορδαίας. Σημείωσε μάλιστα ότι «η μέχρι τώρα θητεία του κρίθηκε επιτυχημένη και, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη της διοίκησής του είναι φοιτητές και διαβιούν στις πόλεις που σπουδάζουν, έχει διοργανώσει αρκετές και πετυχημένες εκδηλώσεις».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28-02-2011 ΣΤΙΣ 19.00΄



ΠΡΟΣ 
1.      Τη Δήμαρχο
2.      Τακτικά Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
3.      Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας
4.      Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου

Καλείσθε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού καταστήματος Πτολεμαΐδας, την 28  Φεβρουαρίου  2011 ημέρα Δευτέρα   και ώρα 19:00, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα συνημμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης :
"Επιλογή προσώπου συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης του Δήμου Εορδαίας".
                                       
                                    Η πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
                                              Ανδρονικίδου  Ιωάννα

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΡΤΩΝ


Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη συνολική αναθεώρηση του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στην πόλη της Πτολεμαΐδας και με δεδομένο ότι πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, ανακοινώνεται η παράταση ισχύος των ειδικών καρτών (μονίμων κατοίκων, ιατρών κλπ.) μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Από το γραφείο της Δημάρχου

ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ


18-02-11
Από το γραφείο του αντιδημάρχου συνεργείων και πρασίνου Εορδαίας Απόστολου Χατζόπουλου ανακοινώνεται πως «στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολιτών και προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητα όσο καλύτερα γίνεται, δουλεύοντας συστηματικά, καταφέραμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Έτσι, λοιπόν, είναι ολοφάνερη η διαφορά του φωτισμού στο δρόμο προς Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, όπου εκεί κατέβηκαν όλα τα φωτιστικά σώματα συντηρήθηκαν, αλλάχτηκαν λάμπες και τοποθετήθηκαν νέες.
Το ίδιο συμβαίνει και με την νότια είσοδο της πόλης μέχρι και την Αγία Σκέπη όπου μετά από πολύ καιρό άναψαν τα φώτα.
Όλα αυτά βέβαια οφείλονται στις γνώσεις, την εμπειρία και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι του τμήματος ηλεκτρολόγων τους οποίους και συγχαίρω ιδιαιτέρως. Έπεται συνέχεια και σε άλλα τμήματα δρόμων».

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ & ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ


Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης

Η  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Αφού έλαβε υπόψη της  το άρθρο 77 του Ν.3852/10.
Προκηρύσσει διαγωνισμό για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης
      Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας.
Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός Δήμου, Περιφέρειας ή Βουλευτής. Ως  προς το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Ν.3852/2010. Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.
Ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους.
Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής κατά τις διατάξεις του άρθρου 217 του Κ.Δ.Κ.,  εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της. Ο συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής  διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ΄ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων   κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει.  Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον δήμαρχο και κοινοποιούνται στο δημοτικό συμβούλιο . Τόσο  η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου με φροντίδα  των δημοτικών υπηρεσιών. Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης λαμβάνει αντιμισθία ισόποση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ως προς την καταστατική θέση και τις ευθύνες του συμπαραστάτη και της επιχείρησης ισχύουν οι σχετικές διατάξεις για τους δημοτικούς συμβούλους.  
      Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής
          Όλες  οι υποψηφιότητες πρέπει να συνοδεύονται απαραιτήτως  από  αίτηση με σύντομο βιογραφικό σημείωμα που να περιλαμβάνει  ολοκληρωμένα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση, email).
Υποψηφιότητες υποβάλλονται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου από την  Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου  2011 και  μέχρι την  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  ημέρα Δευτέρα 28-2-2011  .
Πληροφορίες παρέχονται  από το γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου  Εορδαίας
Αρμόδιοι :
κ. Ιωάννα Ανδρονικίδου (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου),
Ιτσκου Κατερίνα , Κιουρτσίδου  Κωνσταντία και  Στενημαχαλή  Δέσποινα ( υπάλληλοι του Δήμου Εορδαίας )
Διεύθυνση :25η Μαρτίου 15 – ΤΚ.50200- ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
Τηλέφωνο : 2463350111
E-mail : ikatrin@ptolemaida.gr , ds@ptolemaida.gr
Η παρούσα να  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου  Εορδαίας  :

H ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΥΖΙΔΟΥ

ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Πρόσκληση Συνεδρίασης Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας τη Δευτέρα 21-02-2011 14.00΄

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣ
Τα μέλη του Συμβουλίου
Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας

     Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της  Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού καταστήματος Πτολεμαΐδας, την 21 Φεβρουαρίου 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 2:00 μ.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα συνημμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης :

1.                         Προεγκρίσεις άδειας ίδρυσης  καταστήματος
Εισηγητής : Ο πρόεδρος  της Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας κ.    Σπενταμίδης    Γεώργιος

2. Έγκριση χορήγησης άδειας τεχνικών παιγνίων 
Εισηγητής : Ο πρόεδρος  της Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας κ.    Σπενταμίδης    Γεώργιος

3.  Έγκριση χορήγησης άδειας μουσικών οργάνων
Εισηγητής : Ο πρόεδρος  της Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας κ.    Σπενταμίδης    Γεώργιος


Ο πρόεδρος
Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας

Γεώργιος  Σπενταμίδης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 23-02-2011 19.00΄


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ               Πτολεμαΐδα : 18-2-2011
ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                 Αριθμ. Πρωτ.  5587
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ                                      
……………………………….                                       
Γραφείο Προέδρου  Δ.Σ.                                                       
Τηλέφωνο : 24633 50111
                                                                        ΠΡΟΣ 
1.   Τη Δήμαρχο
2.   Τακτικά Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
3.   Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας.
4.   Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου

                                         ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

     Καλείσθε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού καταστήματος Πτολεμαΐδας, την 23  Φεβρουαρίου  2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα συνημμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης :
    
1.           Έγκριση κανονισμού πληροφόρησης πολιτών
Εισηγητής : Η Δήμαρχος Παρασκευή  Βρυζίδου

2.           Έγκριση κανονισμού διαβούλευσης Δήμου Εορδαίας
Εισηγητής : Η Δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου

3.           Έγκριση χάρτας  δικαιωμάτων και υποχρεώσεων Δημοτών και κατοίκων του Δήμου Εορδαίας.
Εισηγητής : Η Δήμαρχος Παρασκευυή Βρυζίδου

4.           Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου μας στο σύνδεσμο  ύδρευσης Ολυμπιάδος – Γαλάτειας – Αναργύρων.
    Εισηγητής : Η Δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου
 
5.           Ορισμός Δημοτικών συμβούλων για το Δ/κό συμβούλιο του ΝΠΙΔ με την επωνυμία  « Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαΐδας.»
Εισηγητής : Η Δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου

6.           Ορισμός ΔΣ στην Δημοτική επιτροπή παιδείας.
Εισηγητής : Η Δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου

7.           Συγκρότηση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου
Εισηγητής : Η Δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου

8.            Συγκρότηση επιτροπής εκτίμησης ακινήτων.
Εισηγητής : Η Δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου.

9.           Συγκρότηση επιτροπών διαγωνισμού  και εκτίμησης εκποιούμενων σκράπ
Εισηγητής : Η Δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου

10.       Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου σε διάφορες προγραμματικές συμβάσεις.
Εισηγητής : Η Δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου

11.       Έγκριση παρατάσεων προθεσμίας εκτέλεσης διαφόρων έργων.
      Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Παναγιωτίδης.

12.       Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής διαφόρων έργων.
      Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Παναγιωτίδης.

13.        Έγκριση δαπανών υπηρεσιακού πρ/σμού οικ. Έτους 2011.
Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος.

14.       Καθορισμός Τελών καθαριότητας και Φωτισμού έτους 2011.
Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος

15.        Πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος

16.       Έγκριση απόφασης τοπικής κοινότητας Κομνηνών σχετικά με την παραχώρηση της χρήσης γηπέδου Κομνηνών.
Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος

17.        Αφαίρεση πινακίδων ΑΜ.Ε.Α.
Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος

18.        Αντικατάσταση μελών επιτροπής κυκλοφοριακής μελέτης.
 Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος

19.       Παράταση ωραρίου λειτουργίας  μουσικής καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος.

20.       Αίτημα του Συλλόγου Καρυοχωρίου για εγκατάσταση αναμεταδότη Ιντερνετ στο κτίριο του παλαιού υδραγωγείου.
Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Καραΐσκος Γεώργιος

21.        Έγκριση απόφασης τοπικής κοινότητας εμπορίου σχετικά με την την λειτουργία καταστήματος ΕΛΤΑ Εμπορίου και παραχώρησης της χρήσης του πρώην κοινοτικού καταστήματος στο ΕΛΤΑ
Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Μπίγγας Στέφανος

22.         Έγκριση εκδηλώσεων Δήμου Εορδαίας
Εισηγητής : Ο Αντιδήμαρχος Ιωάννης Ασπράγκαθος.

23.       Επικυρωποίηση 565/2010 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση απόφασης ΒΙΟΠΑ που αφορά την παραχώρηση επιφάνειας κτιρίου 139/στην ΔΕΗΠ.
Εισηγητής : Ο ΔΣ Κουσίδης Νικόλαος
  
24.       Προσαρμογή Δημοτικής επιχείρησης Τηλεθέρμανσης βάσει του Ν. 3852/2010.
Εισηγητής : Ο Δ.Σ. Κουσίδης Νικόλαος.

25.        Σχετικά με την συνενώσεις – ιδρύσεις σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  για το σχολικό έτος 2011 -2012.
Εισηγητής : Η Δ.Σ. Απαζίδου Σοφία

26.        Έγκριση αποφάσεων ΔΕΠΕΚΟΠ
Εισηγητής :  Ο Δ/ντής  Λιακάκος Δημήτρης.

Μέχρι και την ημέρα της Συνεδρίασης μπορείτε να επισκεφθείτε το Γραφείο της Γραμματείας Δημοτικού Συμβουλίου για να ενημερωθείτε σχετικά.
                                       

                                                    Η πρόεδρος
                                             Δημοτικού συμβουλίου

                                              Ανδρονικίδου  Ιωάννα

Η παρουσίαση του βιβλίου "Η προφητεία του Μότσαρτ" του Μιχάλη Πιτένη

Το Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού για την Εορδαία και ξεκινά τις παράλληλες δραστηριότητές του, με την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Μιχάλη Πιτένη «Η προφητεία του Μότσαρτ». Σηματοδοτώντας έτσι, πως η Εορδαία ανοίγει τις πύλες της για να δεχτεί και να φιλοξενήσει κάθε τι το σημαντικό, προωθώντας την τέχνη, λογοτεχνία, την παιδεία και τον Πολιτισμό που δεν έχει σύνορα, χτίζοντας γέφυρες για το καλό του τόπου μας.  

ΔΕΙΤΕ VIDEO:




Εισήγηση της Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου:
        «Μια σαγηνευτική διείσδυση σε αιώνιους μύθους και δοξασίες που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα».
        Μ΄ αυτή τη φράση ολοκληρώνεται το σημείωμα που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου του Μιχάλη Πιτένη «Η προφητεία του Μότσαρτ»,  απ΄ τις εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.
        Είναι λογικό και πρακτικό σε ένα τόσο σύντομο σημείωμα να επιλέγονται να αποκαλυφθούν στους μελλοντικούς αναγνώστες ορισμένες μόνο λεπτομέρειες του βιβλίου, αυτές που θα τους κινήσουν την περιέργεια και θα τους ωθήσουν να το διαβάσουν.
        Το συγκεκριμένο όμως βιβλίο δεν είναι απλώς μια σαγηνευτική διείσδυση σε αιώνιους μύθους και δοξασίες, αλλά και μια περιήγηση σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ευρώπης του χθες, αλλά και του σήμερα.
        Πρόκειται δηλαδή για έναν συνδυασμό μύθων, δοξασιών και ιστορικών γεγονότων που όμως λειτουργούν και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, για να αναπτύξει ο συγγραφέας την ιστορία που θέλει να μας διηγηθεί.
        Μια ιστορία που στον πυρήνα της έχει ένα μεγάλο σημερινό πρόβλημα όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου, το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών.
        Ένας απ΄ τους πρωταγωνιστές του βιβλίου, αλλά και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, δεν είναι άλλος απ΄ τον πανίσχυρο Αντιπρόεδρο και Επίτροπο Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, το όνομα του οποίου στο βιβλίο μπορεί να είναι φανταστικό, αλλά ούτε οι αρμοδιότητες ούτε το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
        Το πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα περιγράφονται στο βιβλίο, αλλά εκεί που στέκεται περισσότερο ο συγγραφέας είναι στην προσωπική διαδρομή αυτού του πανίσχυρου πολιτικού, σκιαγραφώντας με αρκετές λεπτομέρειες την πορεία της.
        Κι ίσως αυτό να είναι το πιο ενδιαφέρον. Διότι το σύνηθες, και απόλυτα λογικό, είναι να κρίνουμε τα πολιτικά πρόσωπα με βάση τις δημόσιες πράξεις τους και τα αποτελέσματα που αυτές επιφέρουν σε όλους μας, αλλά έχει μεγάλη σημασία να δούμε, όποτε και εφόσον μπορούμε, τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό και την ψυχή τους, εκείνη την ώρα, την κρίσιμη ώρα, που ένα πολιτικό πρόσωπο καλείται να πάρει μια σημαντική απόφαση.     
        Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτό κάνει. Βάζει πολύ νωρίς στο κάδρο της ιστορίας του, με έντονα χρώματα, τη μορφή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίς να προδώσει τον καθοριστικό ρόλο που θα κληθεί να παίξει στις εξελίξεις, τον σκιαγραφεί βήμα, βήμα, αποκαλύπτοντας σημαντικές λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής που εν πολλοίς καθορίζουν και την πορεία του.
        Οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα, ερωτικά πάθη, αναδεικνύουν την ανθρώπινη πλευρά του και δίνουν απαντήσεις στις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά του, που πολλές φορές είναι ανεξήγητες για τους άμεσους συνεργάτες του, αλλά απόλυτα κατανοητές απ΄ τον αναγνώστη του βιβλίου.
        «Η προφητεία του Μότσαρτ» είναι όντως ένα βιβλίο γεμάτο από μύθους, δοξασίες και ιστορικά γεγονότα, αλλά και ένα βιβλίο με συμβολισμούς. Ορισμένοι φωτίζονται απ΄ τον ίδιο τον συγγραφέα και άλλοι αφήνονται στο ημίφως, προκαλώντας τον αναγνώστη να τους ανακαλύψει και να τους αναδείξει, ανάλογα με το νόημα που θα ήθελε ο καθένας να δώσει σ΄ αυτούς.
        Απ΄ την πλευρά μου θα ήθελα να σταθώ μόνο σε έναν. Την επιλογή μιας περιοχής της σημερινής Γαλλίας, της Αλσατίας- Λορένης. Μια περιοχή στην καρδιά, σχεδόν, της Ευρώπης που μπορεί εδώ και χρόνια να είναι μέρος του γαλλικού κράτους, αλλά αποτέλεσε πάρα φορές σημείο τριβής και αντιπαράθεσης με τη γειτονική Γερμανία. Η κυριαρχία της Αλσατίας- Λορένης πέρασε απ΄ τα χέρια και των δύο αυτών κρατών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της όχι απλώς να μιλούν δύο γλώσσες αλλά να αισθάνονται αρκετές φορές και μπερδεμένοι για το πού τελικά ανήκουν. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Δικαιολογημένα, καθώς ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να βρει κανείς σε όλο τον πλανήτη. Περιοχές, μόνιμα θέατρα πολέμου, με θύματα τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί, οι οποίοι κάποιες φορές αισθάνονται, ή τους αναγκάζουν να αισθανθούν «φιλοξενούμενοι στον ίδιο τους τον τόπο».
        Εκεί λοιπόν, στην Αλσατία- Λορένη ξεκινούν όλα σύμφωνα με το συγγραφέα. Ο οποίος μπορεί να πασχίζει να μας παραπλανήσει ταξιδεύοντας μας απ΄ το Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια, μέχρι τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, την Προβηγκία, την Αθήνα, την Κοζάνη και την Αχαία, αλλά φροντίζει να μας υπενθυμίζει τον τόπο όπου πέφτει η σπορά των μύθων που χρησιμοποιεί, οι οποίοι καρπίζουν και απλώνουν τα κλαδιά τους σε όλη, σχεδόν, την Ευρώπη.
        Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν δεν είναι βέβαια μόνο πολιτικοί, αλλά και οικονομικά ισχυροί άνθρωποι, αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες μεγάλης εμβέλειας, αλλά και άνθρωποι που μπορεί να μην προκαλούν με την πρώτη ματιά το ενδιαφέρον μας, είναι όμως και αυτοί, στο βαθμό που τους αναλογεί, καταλύτες της ιστορίας.
        Τα πρόσωπα που εμφανίζονται στην «Προφητεία» είναι όντως πολλά και σε ορισμένες περιπτώσεις σε κάνουν να αναρωτιέσαι για το αν κάποια απ΄ αυτά ξεγέλασαν το χρόνο και συνεχίζουν αλώβητα την πορεία τους, καθώς όσο εύκολα τα τοποθετείς στο 1918, αλλά τόσο σίγουρος είσαι πως τα ξαναβρίσκεις ενενήντα χρόνια αργότερα, το 2008. Δεν θα αποκαλύψω τι συμβαίνει με τον καθένα απ΄ αυτούς καθώς θα αφαιρέσω απ΄ τον μελλοντικό αναγνώστη τα στοιχεία της έκπληξης και της ανατροπής που υπάρχουν εν αφθονία στο βιβλίο.
        Μπορώ όμως να πω ότι, ένα πρόσωπο κυριαρχεί και ταξιδεύει αλώβητο όντως απ΄ το χρόνο. Μια γυναίκα, που όπως λέει και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «η ομορφιά της μάγευε όλους τους αρσενικούς της Γηραιάς Ηπείρου».
        Στην παρουσίαση μου μπορεί να εστίασα, και λόγω ιδιότητας, στο πολιτικό πρόσωπο- πρωταγωνιστή του βιβλίου, αλλά το βιβλίο δεν είναι απλώς ένα πολιτικό πόνημα. Έχει όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς μιλά για πράγματα που μπορεί να μας απασχολούν και να μας ενδιαφέρουν όλους μας. Και αναμφίβολα η πολιτική και η δράση των πολιτικών, καθώς οι όποιες πράξεις τους έχουν επίπτωση σε όλους μας, είναι κάτι που σίγουρα μας ενδιαφέρει και να αφορά όλους.
Το βιβλίο πάντως  αναδεικνύει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και δραστηριότητας και παρουσιάζει μια ιστορία σαν αυτές που πολλοί από μας θέλουμε, γιατί το απολαμβάνουμε, να ακούμε και φυσικά να διαβάζουμε._



«Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ» ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΙΤΕΝΗ (από www.eordaia.org)

 Από την Πτολεμαΐδα ξεκινά το μεγάλο ταξίδι στο κοινό του καλού βιβλίο «η Προφητεία του Μότσαρτ» του Μιχάλη Πιτένη. Το ολοκαίνουργιο πόνημα του Κοζανίτη δημοσιογράφου και συγγραφέα, παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης σε αίθουσα του Μουσείου Πτολεμαΐδας σήμερα Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου. Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε Ο Δήμος Εορδαίας, το Παλαιοντολογιό Μουσείο Πτολεμαΐδας και οι εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.
Ο συγγραφέας
Ο Μιχάλης Πιτένης γεννήθηκε το 1962 στην Κοζάνη όπου ζει και εργάζεται ως δημοσιογράφος. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1995 και αυτό είναι το έκτο του βιβλίο.
«Τα κουβάρια της σιωπής», διηγήματα, εκδόσεις Κοντέος- 1995, «Συνάντηση», συμμετοχή σε συλλογή διηγημάτων, εκδόσεις Ινστιτούτου Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης- 1996, «Μην ενοχλείτε τον Πρίγκιπα», διηγήματα, εκδόσεις Ζήτρος- 1998, «Τα υγρά ίχνη της μνήμης», μυθιστόρημα, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ- 2002, «Οι κόρες της Αφροδίτης», μυθιστόρημα, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ- 2006.
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και έργα του έχουν παιχτεί από διάφορους ελληνικούς θιάσους.
Λίγα Λόγια για το έργο
Η τσιγγάνικη ορχήστρα έπαιζε συνεχώς τον ίδιο σκοπό. Στους ήχους της, η μοναδικά ωραία στροβιλιζόταν σ’ έναν δαιμονικό χορό, αναδίνοντας γύρω της την ευωδία του ρόδου. Η ομορφιά της, αποτυπωμένη κοντά στα άλλα και σ’ ένα πορτρέτο Φαγιούμ, μάγευε όλους τους αρσενικούς της γηραιάς ηπείρου.
Ποια ήταν η εκλεκτή που ταξίδευε από τόπο σε τόπο μες στις δεκαετίες και τους αιώνες, αλώβητη από τον χρόνο; Τι τη συνέδεε με την προφητεία που κρυβόταν στην όπερα Μαγικός Αυλός, ένα από τα τελευταία έργα του Μότσαρτ; Άνθρωποι της τέχνης, γνωστά πολιτικά πρόσωπα, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες είναι τα κομμάτια ενός παζλ, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις του κόσμου, απ΄ το Κάϊρο μέχρι τη Βιέννη και τις Βρυξέλλες, απ΄ την Κολμάρ και τη Μασσαλία μέχρι την Κοζάνη και την Αθήνα.
Mια σαγηνευτική διείσδυση σε αιώνιους μύθους και δοξασίες, με πρωταγωνιστές πρόσωπα του σήμερα, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.
Για το βιβλίο μίλησαν οι Παρασκεύη Βρυζίδου Δήμαρχος Εορδαίας, Τάσα Μπούρτζου Διοικητής Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και ο Δήμητρης Πορφύρης Εκπαιδευτικός.
Λίγο πριν από την εκδήλωση «οι πρωταγωνιστές» είπαν λίγα λόγια για το βιβλίο.
Ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Πορφύρης που έκανε την ανάλυση του βιβλίου είπε « το βιβλίο του Μιχάλη Πιτένη, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο ξεκινώντας μια πολύ μεγάλη πορεία μέσα από την ιστορία από την μυθολογία και την αρχαία Αίγυπτο και διατρέχει όλη την ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων της Ευρώπης και θίγει ουσιαστικά δύο ζητήματα. Το ένα είναι που έχει να κάνει με αυτό της μετανάστευσης νόμιμης και παράνομης στην Ευρώπη το οποίο το διαπραγματεύεται από πολλές πλευρές και αφήνοντας και τον αναγνώστη να προβληματιστεί πάνω στη λύση του και στις διαστάσεις που έχει και το άλλο είναι ο μεγάλος αγώνας το ανθρώπου να ανακαλύψει το δρόμο της γνώσης και της σοφίας ξεπερνώντας τους διάφορους μύθους που έχουν χτίσει οι διάφορες εξουσίες και ιερατεία.
Το βιβλίο πραγματοποιεί μια πολύ μεγάλη ανάλυση που ξεκινά από την αρχαία Αίγυπτο και τη λατρεία της θεάς Ίσιδας, φτάνει στην Ευρώπη και το ζωγράφο το Ρενουάρ ο οποίος έχει ασχοληθεί με αυτή τη τέχνη και φτάνουμε στο Μότσαρτ όπου στο τελευταίο του έργο το μαγικό αυλό κάνει μια μεγάλη αναφορά στην αρχαία Αίγυπτο και πολλοί λένε ότι πριν το γράψει άκουσε μια μεγάλη προφητεία».
Η δήμαρχος της Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου είπε «η σημερινή εκδήλωση έχει πολλούς στόχους. Καταρχήν η Πτολεμαΐδα είναι η πόλη με την παράδοση σε κάθε τι που έχει να κάνει με τις τέχνες την παράδοση το πολιτισμό. Κάθε βιβλίο ή δραστηριότητα η οποία μας βάζει σε δρόμους και διαδρομές σημαντικές, διαδρομές του πνεύματος και της τέχνης προσελκύουν ένα σημαντικό και πιστεύω ότι αξίζει το κόπο να δίνουμε και εμείς τις δυνατότητες να το γνωρίσουν όσο περισσότεροι γίνεται. Εδώ στο χώρο του μουσείου που είναι μια κοιτίδα του πολιτισμού μας, αποφασίζουμε σαν δημοτική αρχή να κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις μεταξύ αυτών και παρουσιάσεις βιβλίων όπως αυτό του Μιχάλη του Πιτένη που έχει κάτι το διαφορετικό και το ξεχωριστό να δώσει και θεωρούμε ότι και εμείς από τη πλευρά μας πρέπει να τονίσουμε την εντυπωσιακή διαδρομή που νιώθει ο καθένας διαβάζοντας το βιβλίο.
Εγώ σαν εκπρόσωπος του δήμου θέλω να βάλω τη σφραγίδα της περιοχής που θέλει μια γέφυρα προς όλους που είναι άνθρωποι σε αυτή τη κατεύθυνση και μπορούν να δώσουν αυτά τα στοιχεία στη περιοχή μας, να γνωριστούν με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη λογοτεχνία και τη τέχνη και σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν το βιβλίο και τη λογοτεχνία όπως και περισσότερα θέματα που διαχρονικά έχουν σημασία που είναι επίκαιρα».
Ο συγγραφέας του βιβλίου Μιχάλης Πιτένης δήλωσε με τη σειρά του «θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη δήμαρχο Εορδαίας η οποία μου έκανε ιδιαίτερη τιμή προσκαλώντας με να παρουσιάσω το βιβλίο πρώτα στη Πτολεμαΐδα. Μια πρόσκληση την οποία την αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά αφού στη Πτολεμαΐδα έχω πολλούς αγαπημένους φίλους και τη θεωρώ δική μου πόλη. Πιστεύω ότι το βιβλίο ξεκινώντας από τη Πτολεμαΐδα θα έχει εκείνη τη θετική αύρα για να κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ταξίδι και να πάει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες». Σε ερώτηση που «κολλάει» ο Μότσαρτ στο βιβλίο ο κ. Πιτένης χαριτολογώντας απάντησε «ο Μότσαρτ κολλάει αλλά επειδή αυτό είναι προς το τέλος του βιβλίου αν επιχειρούσα να το αποκαλύψω θα ήταν «αυτοκτονία» και δεν θα το διάβαζε κανείς. Είναι σαν αυτό που κυκλοφόρησε κάποτε με τίτλο ο δολοφόνος είναι ο γιατρός και δεν το πήρε κανείς».
Τέλος η διοικητής του νοσοκομείου Τάσα Μπούρτσου δήλωσε «η σημερινή παρουσίαση θα μας οδηγήσει σε ένα ταξίδι μαγικό, ταξίδι συναρπαστικό στο χρόνο αλλά και σε τόπους μαγικούς. Μιλάμε για Αίγυπτο, Κάιρο, Λωρένη, Αλσατεία. Είναι κάτι διαφορετικό αλλά νομίζω ότι ένα συγκλονιστικό έργο».