Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

15η ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ


ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ : Παρουσίαση του λευκώματος «Τοπικός Τύπος: Εκδόσεις στην Εορδαία, μετά την απελευθέρωση του 1912» και έκθεση φωτογραφιών «Όψεις ανθρώπων Όψεις πόλης» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλιάς Βουλής


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +302463350112
Website: http://www.ptolemaida.gr/


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 11.30 π.μ. ο Σύλλογος Πτολεμαϊδιωτών Αθήνας «Πτολεμαίος» σε συνεργασία με το Δήμο Εορδαίας διοργανώνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλιάς Βουλής, Σταδίου 13, πολιτιστική εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση του λευκώματος «Τοπικός Τύπος: Εκδόσεις στην Εορδαία, μετά την απελευθέρωση του 1912». Συγγραφέας και παρουσιαστής Κοσμάς Α. Πουγαρίδης
Την εκδήλωση συνοδεύει η έκθεση φωτογραφιών «Όψεις ανθρώπων Όψεις πόλης» του Γιώργου Καζαντζή. Το πρόγραμμα πλαισιώνουν και διανθίζουν μουσικά οι καλλιτέχνες: Νίνα Πατρικίδου, βιολί, Ευγενία Βοτανοπούλου, πιάνο, Μελίνα Μακρή, φλάουτο και το Αθηναίων χορωδιακό σύνολο Athens Choir Ensemble με διευθυντή το μαέστρο Δημήτρη Καραβέλη. 

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας – Εορδαίας: ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ από 05/06 έως15/06

alt

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας – Εορδαίας ανακοινώνει ότι στα καταστήματα της Πτολεμαΐδας, θα υπάρξει ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ, από 05/06 έως15/06, προσφέροντας καλύτερες τιμές στα προϊόντα και τα εμπορεύματά τους.Σε συνδυασμό με την εμπορική έκθεση ΕΟΡΔΑΙΑ που θα λειτουργεί από 06/06 έως 12/06, είναι μια ευκαιρία για όλους τους καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής, να επισκεφθούν την Πτολεμαΐδα, κάνοντας τα ψώνια τους σε χαμηλότερες τιμές στην αγορά της Πόλης, καθώς και να επισκεφτούν την μεγάλη έκθεση ΕΟΡΔΑΙΑ, και να δουν χιλιάδες νέα προϊόντα σε 5.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου.Καλούμε όλο τον κόσμο να επισκεφθεί την Πτολεμαΐδα σε μια «γιορτή εμπορίου»που θα υπάρχει όλο αυτό το δεκαήμερο.

ΚΛΕΙΣΤΗ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΥΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ (ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΕΝΑ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΓΟΝΑΤΑ)


ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Βίκυ Βρυζίδου στο Kozanimedia.gr: «Όχι στις απολύσεις εργαζομένων, ναι στην κινητικότητα, ναι στην ανάπτυξη»- Το kozanimedia.gr στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα_30/05/2013


Βίκυ Βρυζίδου στο Kozanimedia.gr: 

«Όχι στις απολύσεις εργαζομένων, 

ναι στην κινητικότητα, 

ναι στην ανάπτυξη»-

 Το kozanimedia.gr στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα


Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα στα Γιάννενα, βρίσκονται φυσικά Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, παρακολουθώντας τις εργασίες. 
Η Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, μιλώντας στο Kozanimedia.gr, έκανε λόγο για αρνητικό κλίμα και κίνδυνο απολύσεων των εργαζομένων, κάτι που όπως είπε δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση να αποδεχτεί. «Μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας το πρόβλημα με την κινητικότητα των εργαζομένων και καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει αυτή μας την πρόταση ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη».

(Ηχητικό)_Συνέντευξη στην ΕΡΑ Κοζάνης της Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου για τα προβλήματα των Δήμων ενόψη του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα



Συνέντευξη στην ΕΡΑ Κοζάνης της Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου για τα προβλήματα των Δήμων ενόψη του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα



ΗΧΗΤΙΚΟ






Τα οικονομικά «καίνε» τους Δήμους ενόψει συνεδρίου ΚΕΔΕ

Κοζάνη: Τα οικονομά «καίνε» τους Δήμους ενόψει συνεδρίου ΚΕΔΕ
Η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε φαντασία σε όσα δυσάρεστα συνέβησαν στην αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια με τις μειώσεις που φτάνουν στο 35% των πόρων για να λειτουργήσει 
σημείωσε η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ Κοζάνης ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στα Γιάννενα. 
Η κα Βρυζίδου τόνισε πως ωθείται η αυτοδιοίκηση να απευθυνθεί στους πολίτες να πληρώσουν για να πληρωθούν οι δομές της και πως αυτό στραγγαλίζει την λειτουργία του θεσμού που έρχεται σε απευθείας επαφή με τους πολίτες. Πρόβλεψε επίσης πως στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα θα τεθούν όλα τα ζητήματα, θεσμικά και οικονομικά, αλλά τα οικονομικά θα απασχολήσουν κυρίως τις εργασίες του, αφού αυτά «καίνε» κυριολεκτικά τους δήμους.

ΕΡΑ Κοζάνης – Σύνταξη :Θωμάς Δημητριάδης            www.ert.gr

Την Κυριακή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Άρδασσα για το ντέρμπι ανόδου Γ΄ εθνικής


Πάμε Άρδασσα !!! Πάμε Γ’ Εθνική

Ποδοσφαιρικός Αγώνας Μπαράζ για την άνοδο στην Γ’ Εθνική

Καλούμε το φίλαθλο κόσμο της περιοχής να στηρίξει την ομάδα μας,
στον ποδοσφαιρικό αγώνα μπαράζ μεταξύ του
Α.Σ Μέγα Αλέξανδρου Άρδασσας – Καστοριάς
την Κυριακή 2-06-2013
και ώρα 17.00 μ.μ. στο γήπεδο της Άρδασσας.
Ο αγώνας θα κρίνει ποια ομάδα θα αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική την επόμενη χρονιά.


Πάμε με Παρέα

Πάμε Φίλαθλα

Πάμε Ποδοσφαιρικά

Πάμε Άρδασσα

Πάμε Γ Εθνική !!!


Με τιμή
Το Δ.Σ.


Την Κυριακή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Άρδασσα για το ντέρμπι ανόδου Γ΄ εθνικής


Την Κυριακή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Άρδασσα για το ντέρμπι ανόδου Γ΄ εθνικής
Σε ντέρμπι κορυφής αναμένεται να εξελιχθεί ο αγώνας της Κυριακής 2 Ιουνίου μεταξύ των ομάδων Μεγάλου Αλεξάνδρου Άρδασσας και Καστοριάς, οι οποίες θα διεκδικήσουν την άνοδό τους στη Γ΄ εθνική κατηγορία.
Εν όψει του κρίσιμου αυτού αγώνα του σημαντικότερου στην ιστορία της ομάδας της Άρδασσας, καθώς είναι η πρώτη φορά που “σκαρφάλωσε” τόσο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα με μόνο μία ήττα, ο Πρόεδρος του Α.Σ. «Μέγας Αλέξανδρος» Παναγιώτης Ιωσηφίδης, μίλησε στον “Π” για την όλη προετοιμασία τονίζοντας: «η ομάδα μας είναι πάνοπλη για το παιχνίδι της Κυριακής από όπου θα κριθεί η άνοδός της στην Γ΄ εθνική».
«Το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μάχη της ανόδου οφείλεται στην καλά δεμένη ομάδα, στην άριστη συνεργασία των παικτών με τον προπονητή, και κυρίως στη στήριξη των φιλάθλων όλης της Εορδαίας» επεσήμανε ο κ. Ιωσηφίδης, καλώντας τον κόσμο να βρεθεί κοντά στην ομάδα για μία ακόμα φορά δίνοντάς του δύναμη, για να υλοποιήσει το όνειρο…
Να σημειωθεί ότι η Άρδασσα τα παίζει όλα για όλα την Κυριακή και χρειάζεται την παρουσία των φιλάθλων, που αποτελούν τον δωδέκατο παίκτη, καθώς η Καστοριά έχει το προβάδισμα με το 0 – 2 στο πρώτο παιχνίδι.
Την Κυριακή λοιπόν στις 5 μ.μ. όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο γήπεδο της Άρδασσας στο μπαράζ ανόδου στη Γ΄ εθνική.
Εξάλλου το ποδόσφαιρο στις δύσκολες μέρες μας αποτελεί μία ανάσα, μία γιορτή μέσα από την οποία εκτονώνεται ο κόσμος, όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Άρδασσας.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR

Εκπαίδευση μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό



Εκπαίδευση μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό

Από το Δήμο Εορδαίας ανακοινώνεται η έναρξη συλλογής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠ8».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους.
Στο πρόγραμμα προβλέπονται 4 επίπεδα εκπαίδευσης:
Επίπεδο Α1 (διάρκειας 125 ωρών): Εισαγωγικά μαθήματα στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και στον τρόπο ζωής της ελληνικής κοινωνίας,
Επίπεδο Α2 (διάρκειας 175 ωρών): Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού,
Επίπεδο Β1 (διάρκειας 185 ωρών): Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και
Επίπεδο Β1 (για ειδικούς σκοπούς, διάρκειας 195 ωρών) με έμφαση στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου (διάρκειας 195 ωρών).
Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν, ενώ στους εκπαιδευόμενους θα διανεμηθεί δωρεάν το έντυπο και ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό.
Οι αιτήσεις για την παρακολούθηση του προγράμματος γίνονται δεκτές τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο Γραφείο Πολιτισμού και Παιδείας (Γραφείο 13, 1ος όροφος), του δημοτικού καταστήματος Πτολεμαΐδας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 6979422211 και 6946091726.


Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

                

         

560 Χρόνια! 29 Μαΐου 1453 - 29 Μαΐου 2013


560 Χρόνια! 
29 Μαΐου 1453 - 29 Μαΐου 2013

"Θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός και στεναγμός και λύπη,
θλίψις απαραμύθητος έπεσεν τοις Ρωμαίοις.
Εχάσασιν το σπίτιν τους, την Πόλιν την αγία,
το θάρρος και το καύχημα και την απαντοχήν τους. 

― Καράβιν, πόθεν έρκεσαι και πόθεν κατεβαίνεις;
― Έρκομαι ακ’ τ’ ανάθεμα κι εκ το βαρύν το σκότος,
ακ’ την αστραποχάλαζην, ακ’ την ανεμοζάλην·
απέ την Πόλην έρκομαι την αστραποκαμένην".

«Ανακάλημα της Κωνσταντινούπολης» 15ος αιώνας

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

"Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο"!!!_29 Μαΐου 1453 - 29 Μαΐου 2013


 



Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο


Τα πνεύματα επιστρέφουνε τις νύχτες
φωτάκια από αλύτρωτες ψυχές
κι αν δεις εκεί ψηλά στις πολεμίστρες
θα δεις να σε κοιτάζουνε μορφές

Και τότε ένα παράπονο σε παίρνει
και στα καντούνια μέσα σε γυρνά
η Πόλη μια παλιά αγαπημένη
που συναντάς σε ξένη αγκαλιά

Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο
αλλάζουνε εντός μου τα σύνορα του κόσμου

Την βρήκα στις στροφές των ποιημάτων
με τις βαριές χανούμισσες να ζει
και ρίχνω μες στο στόμα των αρμάτων
την κούφια μου αλήθεια τη μισή

Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο
αλλάζουνε εντός μου τα σύνορα του κόσμου

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ_30 & 31 ΜΑΙΟΥ 2013_ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ




ΠΗΓΗ WEST CHANNEL

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ, 30 & 31 ΜΑΙΟΥ 2013, ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΕΔΩ

gallery512 : Εγκαίνια Έκθεσης 2 νέων καλλιτεχνών, της Αλεξάνδρας Τσιτσιντά και του Δημήτρη Καρλαφτόπουλου



Η gallery512 φιλοξενεί τα έργα 2 νέων καλλιτεχνών, της Αλεξάνδρας Τσιτσιντά και του Δημήτρη Καρλαφτόπουλου. Πρόκειται για έργα χαρακτικά, τα οποία δημιουργήθηκαν με βάση την τεχνική του λινόλεουμ και της ξυλογραφίας.
Η χαρακτική, ως τέχνη, απαιτεί την απόλυτη εξοικείωση του καλλιτέχνη με το λεξιλόγιο και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει, προκειμένου να προϋπολογίσει τους χρόνους και τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει το έργο του. Τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κάθε χαράκτης κατά την διαδικασία της δημιουργίας, μερικές φορές απαιτούν την ανακάλυψη νέων τρόπων χάραξης ή συνεργασίας με άλλα είδη τέχνης, όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, η γλυπτική ή ακόμη και του υπολογιστή. Αυτά είναι ζητήματα που αντιμετώπισαν και ξεπέρασαν με το δικό τους τρόπο οι δύο νέοι καλλιτέχνες. Το χαρακτικό, ως προϊόν εικαστικής σκέψης και πράξης, έχει την δυνατότητα να απευθύνεται σε πολλούς και μάλιστα χωρίς να χάνει την μοναδικότητα της προσφοράς του κάθε δημιουργού, καθότι δεν μιλάμε για αντίγραφα , αλλά για αντίτυπα.


Εγκαίνια έκθεσης Παρασκευή 31 Μαϊου 2013 και ώρα 20.00
στη Gallery 512 στην Πτολεμαΐδα.



Διάρκεια έκθεσης έως 28 Ιουνίου 2013


Gallery 512, 25ης Μαρτίου 56, Πτολεμαϊδα


Τηλέφωνο / Fax 24630 80506


Ώρες λειτουργίας:


Δευτέρα – Τρίτη – Παρασκευή (10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00)


Τετάρτη – Πέμπτη – Σάββατο (10.00 – 14.00)

“Ο θείον ασ΄ην Αμερικήν” Η θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 στις 9:00 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαΐδας




Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων “ΠΟΝΤΟΣ” και η Θεατρική του Ομάδα σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την θεατρική παράσταση “Ο θείον ασ΄ην Αμερικήν”. Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Ψαθά “Φωνάζει ο κλέφτης”, σε ελεύθερη μετάφραση στην ποντιακή γλώσσα.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 στις 9:00 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαΐδας. Τιμή εισόδου 5¤. Σας καλούμε να στηρίξετε με την παρουσία σας την προσπάθεια
των ερασιτεχνών ηθοποιών του θεατρικού τμήματός μας και να βοηθήσετε στην ανάδειξη της ποντιακής γλώσσας.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ 318 ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΘΗΡΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΚ ΠΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα Ετήσιου Μνημοσύνου για τα 318 θύματα Ναζί στους Πύργους Εορδαίας

Ο Δήμος Εορδαίας σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 στην τοπική κοινότητα Πύργων, τις εκδηλώσεις μνήμης των 318 θυμάτων της Ναζιστικής Θηριωδίας στις 24 Απριλίου 1944.

Η δήμαρχος  Εορδαίας
Παρασκευή Βρυζίδου

Ο πρόεδρος Τ.Κ. Πύργων
Δημήτριος Σαμπακίδης

Πρόγραμμα
9.00 Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πύργων
11.10 Ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τη συγχωριανή δημοσιογράφο Φωτιάδου Νίκη
12.30 Δεξίωση επισήμων

Σύντομο χρονικό της μεγάλης σφαγής
Το 1943 εντείνεται ο απελευθερωτικός αγώνας και η αντίσταση του ελληνικού λαού εναντίον των γερμανικών και ιταλικών στρατευμάτων κατοχής.
Το Γερμανικό μέτωπο αρχίζει να καταρρέει. Οι Γερμανοί θέτουν σε εφαρμογή τη χιτλερική αρχή της "αλληλέγγυας ευθύνης" και διαπράττουν φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος αμάχων κυρίως της πατρίδας μας. με στόχο να κάμψουν το αγωνιστικό και αντιστασιακό φρόνημά τους.
Στα τρομοκρατικά τους σχέδια εντάσσονται οι μαζικές εκτελέσεις, το κάψιμο πόλεων και χωριών, οι συλλήψεις, το ξεκλήρισμα των κατοίκων ολόκληρων περιοχών.
Θύμα αυτής της θηριωδίας υπήρξε και το δικό μας χωριό, για το οποίο οι φασίστες κατακτητές είχαν την πληροφορία ότι αποτελεί κέντρο δράσης αντιστασιακών οργανώσεων.
Το ξημέρωμα της 24ης Απριλίου 1944 οι Γερμανοί μαζί με τους συνεργάτες τους περικύκλωσαν το χωριό και έστησαν τα πολυβόλα σε καίρια σημεία. Ο αγώνας για τη μεγάλη Γερμανία τους είχε μετατρέψει σε λαβωμένο θηρίο που στο πέρασμά του δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Μάζεψαν τους χωριανούς σε δύο σημεία ένα στην πάνω συνοικία και ένα στην κάτω. Πριν καλά-καλά ξυπνήσουν παιδιά – γυναίκες - ηλικιωμένοι δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε και ο φόβος άρχισε να τους κυριεύει. Προσπάθησαν να τρέξουν, να κρυφτούν μήπως και γλιτώσουν, πίστευαν πως όντας άοπλοι λίγο φιλότιμο θα υπήρχε στις σιδερένιες καρδιές των κατακτητών. Όμως μάταια! Δεν ήξεραν πως η λέξη φιλότιμο δεν υπάρχει στη Γερμανική. Τα πολυβόλα μούγκριζαν, οι σφαίρες βροχή, τα κορμιά σωριάζονταν άψυχα πλέον στο χώμα, άλλοι κλείνονταν σε αχυρώνες και καίγονταν ζωντανοί, άλλοι σκοτώνονταν στα σπίτια τους, σε ρέματα και βουνοπλαγιές.
318 ψυχές εκείνο το πρωινό της 24ης Απρίλη 1944 πέταξαν από τη βασανισμένη και ηρωική γη της Κατράνιτσας στον ουρανό πάνω από τις κορυφές του Βερμίου εκεί που ταιριάζει να ζουν αιώνια.
318 ψυχές, νήπια, παιδιά, γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι, θυσιάστηκαν στο βωμό του μίσους και της αλαζονείας, της καταπίεσης των λαών, της στέρησης της ελευθερίας, σε έναν τόπο που γέννησε τη λευτεριά.
Οι Γερμανοί όσους δεν σκότωσαν τους μάζεψαν και, αφού λεηλάτησαν το χωριό, τους έφεραν με τα πόδια 30 χλμ. μακριά στην Πτολεμαΐδα. Το χωριό ερήμωσε, οι καπνοί υψώνονταν από σπίτια – αχυρώνες - στάβλους, το αίμα, η καμένη σάρκα βεβαίωναν μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο, χωριό ερημωμένο, άψυχα κορμιά που περίμεναν την ταφή τους μαρτυρούσαν τις φρικαλεότητες του κατακτητή.
Πέρασε καιρός και ξαναγύρισαν στο χωριό όσοι σώθηκαν από την γερμανική σφαγή και επέζησαν του ολοκαυτώματος, για να ξεκινήσουν τη ζωή τους ξανά από το μηδέν, ορφανά παιδιά, γυναίκες χωρίς άνδρες, άνδρες χωρίς γυναίκες, να χτίσουν το χωριό που τόσο αγάπησαν στους πρόποδες του Βερμίου. Έσφιξαν την καρδία τους, κάνανε σίδερα τα χέρια τους και δημιούργησαν το νέο χωριό, τους Πύργους, σε πείσμα των κατακτητών, δυνατό και περήφανο.
Αυτή τη μνήμη σας προσκαλούμε να τιμήσουμε εμείς οι νεότεροι που πολέμους, φρίκη και καταστροφή δεν γνωρίσαμε όμοιά τους, ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης της Θυσίας  αυτών που για μας ήταν γονείς, αδέρφια, συγγενείς, χωριανοί!!!

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ, 30 & 31 ΜΑΙΟΥ 2013, ΙΩΑΝΝΙΝΑ





Στη μελέτη για τον υπολογισμό του νέου συστήματος κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
i.      Το κράτος να εγγυάται και να υποχρεούται να καλύπτει το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των Δήμων (δαπάνες μισθοδοσίας, αμοιβές αιρετών και τρίτων, αποδόσεις σε Νομικά Πρόσωπα, δαπάνες μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, δαπάνες εξυπηρέτησης δημόσιας πίστης κ.λ.π.).
ii.      Να ενσωματωθεί ο δείκτης των κλιματικών ζωνών κατά ΚΕΝΑΚ ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες θέρμανσης, αποχιονισμού κλπ με δίκαιο τρόπο ανά περιοχή. Για παράδειγμα, πρόσφατες μετρήσεις έχουν δείξει ότι στη Δυτική Μακεδονία το κόστος κάλυψης των αναγκών θέρμανσης ενός ίδιου κτιρίου με παρόμοιες συνθήκες χρήσης και σε παρόμοιες συνθήκες δομημένου περιβάλλοντος είναι 2,5 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με την Αττική ή την Στερεά Ελλάδα.
iii.      Να συνυπολογίζεται ως κριτηρίου κατανομής, όχι μόνο ο Μόνιμος πληθυσμός κάθε Δήμου αλλά και ο Νόμιμος πληθυσμός σύμφωνα με τα μεγέθη που αποτυπώνονται στους σχετικούς απογραφικούς πληθυσμιακούς πίνακες.
iv.      Λόγω της μεγάλης έκτασης αρκετών Δήμων και της ορεινότητάς τους (μεγάλο οδικό δίκτυο, αγροτικής οδοποιίας και αποχιονισμού) να γίνει διεύρυνση των διαβαθμίσεων της ανώτερης κλίμακας (δηλαδή  1.000.000 στρ. – 1.500.000 στρ. – 1.800.000 στρ.), ώστε το συγκεκριμένο κριτήριο να καλύπτει με δικαιότερο τρόπο τις περιπτώσεις αυτές.
v.      Ο αριθμός των Τοπικών Κοινοτήτων κάθε Δήμου με το σύστημα της κλιμακωτής διάρθρωσης να περιλαμβάνει τις κατηγορίες: από 10 έως 20 ΤΚ, από 20 έως 30, από 30 έως 40, από 50 και άνω.
vi.      Να λαμβάνεται υπόψη στην κατανομή το ενδεχόμενο παροχής υπηρεσιών Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης που προσφέρουν ορισμένοι Δήμοι σε κάποιους άλλους.
Στο «Πολυνομοσχέδιο» του Υπ. Οικονομικών – Ν.4152/ΦΕΚ 107/09-05-2013- και στην υποπαράγραφο ΣΤ12, αναφέρεται ότι η περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Ζ2 της παραγράφου Ζ του άρθρου 1 του Ν. 4093/12-11-2012 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι ρυθμίσεις των περιπτώσεων 1 και 2 εφαρμόζονται αναλόγως στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, ανεξαρτήτων αρχών ΝΠΔΔ και ΟΤΑ Α και Β βαθμού, οι θέσεις των οποίων καταργούνται. Σε περίπτωση κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ, προβλέπεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».  Να καταργηθεί άμεσα η υποπαράγραφος ΣΤ 12 η οποία πλήττει:
i.            Τις δημοτικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους οι οποίες ασκούν θεμελιώδεις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και πλήθος κοινωνικο-προνοιακών υπηρεσιών που ανακουφίζουν τα ευάλωτα στρώματα των τοπικών κοινωνιών.
ii.            Τις εργασιακές σχέσεις με μονομερείς καταργήσεις θέσεων εργασίας οδηγώντας τους εργαζόμενους στον μονόδρομο των απολύσεων.
iii.            Τις εργώδεις προσπάθειες που καταβάλλει η Αυτοδιοίκηση αυτήν την περίοδο ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 να διευρύνει το χρηματοδοτικό πλαίσιο των κοινωνικο-προνοιακών προγραμμάτων έχοντας ως βασικό «όχημα» αυτού του σχεδιασμού τις δημοτικές επιχειρήσεις.
iv.            Την αυτονομία της αυτοδιοίκησης η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στο άρθρο 102 και προστατεύεται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.
Οι συχνές και επαναλαμβανόμενες μηνυτήριες αναφορές (ακόμη και σε βαθμό πλημμελήματος) εναντίον δημάρχων και αιρετών (πρώην και εν ενεργεία) μπορεί χωρίς καν να προηγείται στοιχειώδης έλεγχος για τη βασιμότητα ή όχι των αναφορών, να οδηγήσει τους ανθρώπους αυτούς σε καθεστώς δίωξης . Ιδιαίτερα μάλιστα οι αιρετοί που έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να οδηγηθούν εντελώς άδικα σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή ακόμη και απόλυσης από τις εργασίες τους με την αυθαίρετη επίκληση του γενικόλογου επιχειρήματος περί «παράβασης καθήκοντος». Το καθεστώς αυτό είναι το λιγότερο απαράδεκτο καθώς αφήνει τους αιρετούς απροστάτευτους από κάθε είδους αυθαίρετες αιτιάσεις του οποιουδήποτε. Απαιτείται άμεσα τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου έτσι ώστε με τη νέα ρύθμιση να ορίζεται ότι μόνο σε περιπτώσεις αμετάκλητης καταδίκης να διώκονται οι αιρετοί.
Να δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών μεταξύ Δημοσίου και ΟΤΑ για λόγους αποφυγής άσκοπων καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων του δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν οφειλές του Δημοσίου στον αντίστοιχο Δήμο. Ο σχεδιασμός ενός απλού και λειτουργικού συμψηφιστικού μηχανισμού θα υπηρετούσε τον ορθολογισμό, την αποτελεσματικότητα και την απλή λογική

Να προβλεφθεί η ίδια ρύθμιση που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή και δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ρυθμίζουν τα χρέη τους έναντι του δημοσίου να ισχύσει και για τα χρέη των πολιτών έναντι των Δήμων. Να δίδεται δηλαδή η δυνατότητα στους Δήμους να προβαίνουν σε ειδικές ρυθμίσεις με τους οφειλέτες τους έτσι ώστε να αποδίδουν οι πολίτες τα χρέη τους στο Δήμο με δόσεις με παράλληλη δραστική μείωση των προσαυξήσεων.

Είναι γνωστό ότι, στην πλειοψηφία τους, οι Δήμοι της Χώρας έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, μέχρι 31-12-2011, ενώ ταυτόχρονα το Υπουργείο παρακρατά από τους Δήμους αυτόματα τα οφειλόμενα ποσά του Ν. 3756/2009. Από μια πρόχειρη εκτίμηση προκύπτει ότι εάν οι Δήμοι εξοφλούσαν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω δανείου 25ετούς διάρκειας από το Ταμείο και Παρακαταθηκών και Δανείων, η μηνιαία δόση θα ανέρχονταν περίπου στο 1/3 του ποσού που παρακρατείται μηνιαίως από τους δήμους μας. Ζητούμε  να μη γίνει καμία παρακράτηση των οφειλομένων ποσών του Ν. 3756/2009, κατά το  πρότυπο των νοσοκομείων, όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξοφλούνται από το κράτος, χωρίς περικοπή των μηνιαίων επιχορηγήσεων. Εάν  αυτό δεν είναι εφικτό, τότε το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών να εξοφληθεί το νωρίτερο σε οκτώ χρόνια με πολύ χαμηλό επιτόκιο και 3ετή περίοδο χάριτος (όπως αρχικά είχε λεχθεί). Και εάν και αυτό δεν γίνει αποδεκτό, τότε η μηνιαία υποχρέωση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών να μην είναι μεγαλύτερη του ποσού της μηνιαίας υποχρέωσης ενός ισόποσου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ: Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (12μ.μ. ΜΕ 2μ.μ.)



www.eordaia.org

«Επιδημικές» διαστάσεις τείνει να λάβει σε νέους ανθρώπους η σκλήρυνση κατά πλάκας, κατέχοντας παράλληλα και τα «πρωτεία» της συνηθέστερης διαταραχής του κεντρικού νευρικού συστήματος, που πλήττει τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι η νόσος έχει πλήξει περισσότερους από 10.000 Έλληνες, ηλικίας 20 έως 40 χρόνων, ενώ παρουσιάζει σταθερά αυξητικές τάσεις.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Ακαδημία ΝευροΑνοσολογίας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (29 Μαΐου), που φέτος είναι αφιερωμένη στους νέους ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, σκιαγραφούν το «μελανό» προφίλ της νόσου.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν αύξηση στα κρούσματα της νευρολογικής αυτής ασθένειας. Δεν γνωρίζουν ωστόσο ακόμη τι είναι αυτό που πυροδοτεί τη νόσο -εκτιμούν πως πρόκειται για συνδυασμό περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.

Η ασθένεια προσβάλλει νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 40, επιφέροντας επιπτώσεις συχνά και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Σε ό,τι αφορά το φύλο, η νόσος φαίνεται να έχει σαφή «προτίμηση» στο γυναικείο φύλο. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι προσβάλλει σχεδόν διπλάσιο αριθμό γυναικών συγκριτικά με αυτόν των ανδρών.

Η επιρροή των γυναικείων ορμονών στο ανοσοποιητικό σύστημα εκτιμάται ότι ίσως επιδρά στην ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας, κάτι που υποστηρίζεται και από τη μείωση της συχνότητας των υποτροπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μοναδικός κάθε ασθενής, όπως και η θεραπεία του

Ανεξάρτητα από το μεγάλο επιπολασμό της νόσου, οι ειδικοί επισήμαναν ότι κάθε ασθενής παραμένει μοναδικός και ανάλογη απαιτείται και η θεραπευτική προσέγγισή του.

«Η κάθε περίπτωση ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μοναδική, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο γίνεται σημαντική προσπάθεια, ώστε να προσδιοριστούν γενετικοί δείκτες που θα μας επιτρέψουν την καλύτερη πρόγνωση της πορείας της νόσου» ανέφερε ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή της νόσου, με κομβική στιγμή την κυκλοφορία, προ διετίας, του πρώτου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα..

«Σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση στην πορεία της νόσου, που μας επιτρέπει να επιβραδύνουμε σημαντικά την εξέλιξή της. Δεδομένου ότι σήμερα σε αντίθεση με το παρελθόν έχουμε διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες με καλά μελετημένο προφίλ ασφάλειας, μπορούμε να παρεμβαίνουμε στη θεραπεία ασθενών με  ενεργή νόσο» πρόσθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ, κ. Νίκος Γρηγοριάδης, αναφορικά με τις θεραπείες που έχουν στο οπλοστάσιό τους οι ειδικοί και οι ασθενείς για την αναχαίτιση της νόσου.

Φορείς και πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες Μακεδονομάχους και στον οπλαρχηγό «Καπετάν Φούφα»


Φορείς και πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες Μακεδονομάχους και στον οπλαρχηγό «Καπετάν Φούφα»
Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης – Πρεσπών και Εορδαίας, κ.κ. Θεοκλήτου, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου τελέστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής από το Δήμο Εορδαίας και την Τοπική Κοινότητα Φούφα, για τους πεσόντες Μακεδονομάχους και για τον Ζαχαρία Ανδρούτσο ή Καπετάν Φούφα, 106 χρόνια από τη μεγάλη θυσία!
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φούφα και επίσημη Δοξολογία, ενώ ακολούθησε πομπή προς την κεντρική πλατεία και το μνημείο πεσόντων, όπου σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου στην προτομή του «Καπετάν Φούφα» και το προσκλητήριο νεκρών.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από φορείς, συλλόγους και σχολεία, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο υποψήφιος διδάκτωρ πανεπιστημίου στην ιστορία του τύπου Χαρίλαος Ραϊτσίνης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα ποιήματα των μικρών παιδιών καθώς και ο ύμνος στον Καπετάν Φούφα από το Σύλλογο Γυναικών «Η Αγία Παρασκευή» Φούφα.
Στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι πρέπει όλοι να τιμούμε τους πεσόντες Μακεδονομάχους, οι οποίοι ήταν οι πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα και του έθνους μας, ενώ ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 8 Ιουνίου θα επισκεφτεί την Τ.Κ. Φούφα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας, όπου υπάγεται η γενέτειρα του ήρωα, προκειμένου να τελέσει μνημόσυνο τιμώντας το Μακεδονομάχο, που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου στο μήνυμά της ανέφερε ότι: «Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές, που θυσιάστηκαν γι αυτό τον τόπο και χάρη στους αγώνες τους η Μακεδονία είναι ελληνική. Οφείλουμε και εμείς να διατηρήσουμε την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του τόπου μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στο μέλλον».
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο οποίος σε δηλώσεις μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με υπερηφάνεια αποδίδουμε τον προβλεπόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές προγόνους μας, που έδωσαν τη ζωή τους για να αναπνέουμε εμείς τον αέρα της ελευθερίας. Εδώ στην Τοπική Κοινότητα Φούφα, τη γωνιά αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, υπήρξαν μεγάλοι ένδοξοι αγώνες, που μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία για το αύριο».
«Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή, προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας μας» επεσήμανε ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος, στέλνοντας μήνυμα ενότητας για τον ελληνικό λαό.
Ιδιαίτερη μέρα για το χωριό χαρακτήρισε την απόδοση τιμής και μνήμης στους Μακεδονομάχους ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νικόλαος Βόρσιας, προσθέτοντας ότι: «Οι παλαιότεροι γνωρίζουν την ιστορία, την οποία θα πρέπει να διδαχθούν και οι νεώτεροι».
Εμφανώς συγκινημένος ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Μπίγγας ανέφερε στο μήνυμά του: «Θα πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα, θα ξαναγίνει δυνατή».
Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εφέτος συμμετείχε στις εκδηλώσεις ο νεοσύστατος Σύλλογος Πελοποννησίων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Γέρος του Μοριά», καταθέτοντας στεφάνι εις μνήμην του Πελοποννήσιου οπλαρχηγού Καπετάν Φούφα, που κατήγετο από το Πλατανάκι Τρίπολης.
Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση των σχολείων, προσκόπων, Συλλόγων Μακεδονομάχων και Στρατού.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ: Οι εγγραφές βρεφών και νηπίων για το Σχολ. Έτος 2013 – 14 στους Δ.Π.Σ & Δ.Β.Σ. του Δήμου Εορδαίας θα γίνουν από 1-06-2013 έως 30-06- 2013





ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Πολιτικής Πολιτιστικής
Ανάπτυξης & Παιδείας» 
Παράρτημα Παιδικών Σταθμών



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Οι εγγραφές βρεφών και νηπίων για το Σχολ. Έτος 2013 – 14 στους Δ.Π.Σ & Δ.Β.Σ. του Δήμου Εορδαίας θα γίνουν από 1-06-2013 έως 30-06- 2013.
Απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά :   
Αίτηση (από την υπηρεσία)
Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του παιδιού
Βεβαίωση εργοδότη  (της μητέρας ή κάρτα ανεργίας της μητέρας) 
Βεβαίωση Παιδιάτρου για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού.
Αντίγραφο Εκκαθαριστικού εφορίας τρέχοντος έτους.
Υπεύθυνη Δήλωση για την οικογενειακή κατάσταση των γονέων του παιδιού. (από την υπηρεσία)
Για την εγγραφή των  παιδιών αλλοδαπών γονέων στον σταθμό, εκτός των προηγουμένων δικαιολογητικών απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Πληροφορίες στο γραφείο του Β΄  Παιδικού Σταθμού  Πτολεμαΐδας
Καραζάνου 1 (πίσω από την Αγία Σκέπη), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες

Τηλέφωνο : 24630 24638


                                                                                                         Η  Πρόεδρος


                                                                                                Κρυσταλλίδου Θεοπίστη       

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +302463350112
Website: http://www.ptolemaida.gr/


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στην Πτολεμαΐδα. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που υπάγονται στη Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97). Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Οι εγγραφές θα γίνονται κάθε μέρα 5-8 μ.μ. στη γραμματεία του σχολείου (1ο Γυμνάσιο και 2ο ΕΠΑΛ). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 2461041077).


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Φ.Σ. ΑΡΙΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ



Φ.Σ. ΑΡΙΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Χρήστο Κεσκερίδη για τη συνεργασία και τη βοήθεια που παρείχανε προς τον Φ.Σ. Αρίων ώστε να διοργανωθεί με επιτυχία στην πόλη της Πτολεμαϊδας η ημιτελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Χαντ-Μπωλ κατηγορίας Παίδων.

Για το Δ.Σ.                                                             Για την Επιτροπή Χαντ-Μπωλ

 Ο πρόεδρος Α. Πέτκος                                                              Στ. Σαπαλίδης

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ




Τα βραβεία στους μαθητές της Εορδαίας που αρίστευσαν στο μαθηματικό διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Μαθηματικά της φύσης και της ζωής» απονέμονται σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό κέντρο Πτολεμαίδας. Στην διάρκεια της εκδήλωση που διοργανώνουν οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας θα παρουσιαστούν στους γονείς θέματα του μαθηματικού και οι λύσεις για να γίνει κατανοητός ο επιζητούμενος τρόπος σκέψης. 


Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΟΥΦΑΣ 106 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΥΣΙΑ_ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΚΕΔΟΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ Τ.Κ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ(VIDEO)






ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΕΟΡΔΑΙΑ 2013" ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ





EMΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ - ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ  1923
Γουμεράς 6    50200   Πτολεμαΐδα
Τηλ. 24630 27265   www.espt.gr/
Τηλ.Προέδρου:24630 57077-κιν:6973408006 / e-mail: kalaitzopoulos@gmail.com
e-mail Συλλόγου: emporikos.sullogos.eordaias@gmail.com
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ:27/05/2013


Ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας – Εορδαίας παρουσιάζει τις παράλληλες εκδηλώσεις στο συνεδριακό  κέντρο της έκθεσης "Εορδαίας 2013"

Σάββατο 8/6 ώρα  12 π.μ. ΤΕΙ Μαιευτικής Πτολεμαιδας
Θέμα :Παρουσίαση – δράσεις του ΤΕΙ Μαιευτικής Πτολεμαιδας
Εισηγητής  : Bάσω Σολαχίδου καθηγήτρια μαιευτικής .

Σάββατο 8/6  ώρα  6:30 μμ Εκδόσεις Πουγαρίδη
Θέμα :  Παρουσίαση του αναβαθμησμένου ειδησεογραφικού portal e- ptolemaios.gr
Eισηγητής: Αντώνης Πουγαρίδης

Σάββατο 8/6 ώρα 7:30 μμ  Ράδου Μίκης
Θέμα:Αντλίες θερμότητας
Εισηγητής : Γιάννης Φιλιππίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ΔΟΚΤΟΡΗΣ ΑΕ

Κυριακή 9/6 ώρα  12πμ  Ακουστικά κέντρα Μακεδονίας
Θέμα :  Βαρηκοία και ακουστικά βαρηκοίας
Εισηγητής :Ελευθέριος Μποζούκογλου

Κυριακή 9/6 ώρα 7μμ Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαιδας-Εκθεσιακό κέντρο Δυτ. Μακεδονίας – ΕΒΕ Περιφερειακής ενότητας Κοζάνης
Θέμα: Νέο φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις –νέες υποχρεώσεις νέα δεδομένα

Κυριακή 9/6 ώρα 8:30μμ GLASS DECO
Θέμα: Ενημέρωση στη τέχνη του Decoupage-Υλικά- Εφαρμογές τεχνοτροπίες
Εισηγητής : Βούλα Αδαμίδου Εμμανουηλίδου

Τετάρτη 12/6 ώρα 6μμ Βίττης Κ. Στέλλιος
Θέμα :  Παρουσίαση αντλίας θερμότητας ALTHERMA BY DAIKIN

Κυριακή 9/6 ώρα 11:00 θα διεξαχθεί η 1η ποδηλατοδρομία σε συνδιοργάνωση με την Τροχαία Πτολεμαΐδας, με αφετηρία και τερματισμό τον χώρο της έκθεσης και διαδρομή προς Δ.Δ. Αναρράχης.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος                                               Χαρίλαος Τοσκίδης


ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ 1ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΕΝΘΕΡΜΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


                                                             

  26 Μαΐου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Με την αγάπη τους για το υγρό στοιχείο και δη για το άθλημα της κολύμβησης, να αποτελεί το καλύτερο … «σωσίβιο» που θα μπορούσαν να έχουν, δεκάδες παιδιά –αγόρια και κορίτσια ηλικίας από τεσσάρων ως δεκατεσσάρων χρονών- πέρασαν το πρωί της Κυριακής την πόρτα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πτολεμαΐδας προκειμένου να συμμετέχουν στην «1η Γιορτή Υγρού Στίβου».
Μιας γιορτής που προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αθλητικής Κολυμβητικής Ακαδημίας «ΔΕΛΦΙΝΙΑ» Πτολεμαΐδας σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.
Τα παιδιά που προσήλθαν είχαν την ευκαιρία να μάθουν όλα όσα θα ήθελαν γύρω από τα αθλήματα του υγρού στίβου, κολύμπησαν, έπαιξαν παιχνίδια μέσα στο νερό, δοκίμασαν τις αντοχές τους, έκαναν νέους φίλους, μοιράστηκαν εμπειρίες με τα υπόλοιπα παιδιά. Υπό την επίβλεψη και σωστή καθοδήγηση των προπονητών τους τα παιδιά φάνηκε να απολαμβάνουν στο έπακρο τη δυνατότητα που τους δόθηκε όχι μόνο να διασκεδάσουν και να μάθουν αλλά και να εκφραστούν μέσα από τις δραστηριότητες που εφαρμόστηκαν.
Αποκομίζοντας την αμέριστη χαρά και δημιουργική διάθεση των παιδιών, η Α.Κ.Α «ΔΕΛΦΙΝΙΑ», σε μία προσπάθεια να φέρει όσον το δυνατών περισσότερα παιδιά σε επαφή με το νερό, τα κολυμβητικά αθλήματα, τους χώρους του κολυμβητηρίου και στη βάση του γεγονότος που θέλει τη χώρα μας να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε πνιγμούς, δεσμεύεται να συνεχίζει και να καθιερώνει δράσεις που εκτός από γερά και υγιή παιδιά θα έχουν και πολλά άλλα οφέλη, γενικότερα.  
Αξίζουν συγχαρητήρια σε παιδιά, γονείς, προπονητές, προσωπικό και όσους συμμετείχαν στην «1η Γιορτή Υγρού Στίβου» καθώς εμπράκτως –για μία ακόμα φορά- απέδειξαν τα εκπληκτικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η ατομική και ομαδική ενασχόληση με το ιδιαίτερα αγαπητό άθλημα της κολύμβησης.

Γραφείο Τύπου


Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας με όλο το αρχείο για την Α.Κ.Α ΔΕΛΦΙΝΙΑ

ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG








5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ_ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ_25_5_2013





 ΜΙΚΤΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΑΡΒΟΥΤΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ: "ΜΑΡΙΝΑ" (ΟΔ. ΕΛΥΤΗ, Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ)  


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ: "ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΟΥ "  


 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG

ΗΜΕΡΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.Ο. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 25_26_ΜΑΪΟΥ_2013



ΗΜΕΡΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 2013 (ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ)




ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΤΕΛΕΣΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΜΑΧΟΥ "ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΟΥΦΑ" ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΤΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +302463350112
Website: http://www.ptolemaida.gr/



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Καπετάν Φούφας
106 Χρόνια από τη θυσία

Η Δήμαρχος Εορδαίας και η τοπική κοινότητα Φούφα σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή του μνημοσύνου των υπέρ Πίστεως και Πατρίδας πεσόντων Μακεδονομάχων και του Ζαχαρία Ανδρούτσου ή Παπαδά Καπετάν Φούφα την Κυριακή 26 Μαίου 2013 στην Τοπική Κοινότητα Φούφα.

Με τιμή

Η δήμαρχος Εορδαίας
Παρασκευή Βρυζίδου

Ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Φούφα
Νικόλαος Βόρσιας

Πρόγραμμα τέλεσης μνημοσύνου υπέρ του Μακεδονομάχου «Καπετάν Φούφα»
και των συμπολεμιστών του

9.00 Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φούφα. Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Θεοκλήτου
10.15 Πέρας προσέλευσης επισήμων
10.30 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής
10.45 Πομπή προς την κεντρική πλατεία και το μνημόσυνο των πεσόντων
11.00 Επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Μακεδονομάχου «Καπετάν Φούφα», Προσκλητήριο Πεσόντων
11.15 Κατάθεση στεφάνων
11.30 Πανηγυρικός της ημέρας
11.40 Ύμνος στον Καπετάν Φούφα
12.00 Σιγή ενός λεπτού-Εθνικός ύμνος
12.10 Παρέλαση
Ακολουθεί δεξίωση

Μ.Ο.ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: 11η ΗΜΕΡΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΥ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ _25 & 26_ΜΑΪΟΥ_2013

Οι ομάδες του 2ου Γυμνασίου και του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας σας καλούν στην εκδήλωση – παρουσίαση των ομάδων f1 In Schools, το Σάββατο το απόγευμα 25 Μαΐου 2013 στην κεντρική πλατεία της πόλης



Οι ομάδες του 2ου Γυμνασίου και του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας σας καλούν στην εκδήλωση – παρουσίαση των ομάδων f1 In Schools, το Σάββατο το απόγευμα 25 Μαΐου 2013 στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην εκδήλωση παρουσιάζονται σε οθόνες η μέχρι τώρα πορεία των ομάδων και σε προθήκες (stands) θα υπάρχουν τα οχήματα των αγώνων. Θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια με εποπτικό υλικό για την f1 in schools και τις ομάδες World Robot Olympiad από τα μέλη των αντίστοιχων ομάδων. Θα συνεορταστεί και η δεκάχρονη παρουσία των σχολείων της Δήμου Εορδαίας με πανελλήνιες και παγκόσμιες διακρίσεις. Θα κληρωθούν δύο tablets προσφορά του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, σε λαχειοφόρο αγορά (0,50 € ο λαχνός) υπέρ ενίσχυσης των ομάδων μας....Σας καλούμε όλους