Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Στο απόγειο οι δράσεις εθελοντισμού στην Πτολεμαΐδα - Το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Εορδαίας ανοίγει την πόρτα σε εθελοντές για τη στήριξη των δράσεών του και απόρων δημοτών

1484828_385476871597369_786879863_n

Το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Εορδαίας ανοίγει την πόρτα σε εθελοντές για τη στήριξη των δράσεών του και απόρων δημοτών

Ένα ακόμα λιθαράκι προστέθηκε στην προσπάθεια του γραφείου εθελοντισμού του Δήμου Εορδαίας με το πέρας της παιδικής μουσικοθεατρικής παράστασης του Νίκου Μεταξά ¨Ο φτωχούλης του θεού και το πνεύμα των Χριστουγέννων¨, καθώς με τη συμβολική τιμή εισόδου στα 2 ευρώ ενθαρρύνθηκε η στήριξη απόρων οικογενειών του δήμου. Η εθελοντική αυτή πρωτοβουλία διεξάχθηκε αποκλειστικά από εθελοντές και αποσκοπούσε στην αγορά ξυλείας και σομπών, στην οποία συμμετείχε και ο σύλλογος των δημοτικών υπαλλήλων με τη διάθεση ενός κεφαλαίου.
Ο εθελοντισμός είναι πιο επίκαιρος και επιτακτικός από ποτέ. Άνθρωποι που περπατάνε στο δρόμο με σκυμμένο κεφάλι χωρίς να μπορούν να γιορτάσουν τις ημέρες αυτές, ολοένα και περισσότερες οικογένειες που «κατοικούν» στο πεζοδρόμιο με τις χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες χωρίς αρκετά ρούχα είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ δεν λείπουν και οι φορές που παρατηρούνται άντρες να κλαίνε στο δρόμο γιατί προφανώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Πτολεμαΐδας και οι δράσεις εθελοντισμού μπορούν να απαλύνουν πληγές. Γι’ αυτό το γραφείο εθελοντισμού Δήμου Εορδαίας καλεί τους δημότες να προσφέρουν από το υστέρημά τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας κ. Στέφανος Μπίγγας «Όλη η προσπάθεια γίνεται για να γίνει γνωστή η δουλειά στην πόλη της Πτολεμαΐδας και έχει σκοπό με όλη αυτή την κρίση που περνάμε και όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, να ευαισθητοποιήσουμε κάποιους συνανθρώπους μας που έχουνε άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο χρόνο να προσφέρουνε μια βοήθεια, μια αλληλεγγύη, μια συμπαράσταση σε συμπολίτες μας που έχουνε θέματα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά και όσα δεν μπορούμε να φανταστούμε. Γιατί πάντα υπάρχουν κάποια προβλήματα που με τα τελευταία γεγονότα δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και έτσι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ μας».
Οι δράσεις του γραφείου εθελοντισμού της πόλης έχουν φτάσει στο απόγειο τους τελευταίους δυο μήνες κυρίως λόγω των εορτών και κορυφώνονται με την ημέρα καθαριότητας της πόλης “Let’s do it”.

Συγκεκριμένα το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Εορδαίας, σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Μπίγγα, αυτό το διάστημα στήριξε τους δημότες της Πτολεμαΐδας που έχουν ανάγκη με τις εξής δράσεις:

• Διάθεση τροφίμων σε διάφορες οικογένειες με επιχορήγηση ποσού από το ίδρυμα Μποδοσάκη με τράπεζα τροφίμων κατά της φτώχειας που τοποθετήθηκε στα σούπερ μάρκετ Α-Β Βασιλόπουλος
• Χορήγηση τροφίμων σε οικογένειες σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε»
• Συγκέντρωση ρούχων και τροφίμων με την ομάδα νέων Μυλοχωρίου με τριήμερο εκδηλώσεων στο γραφείο του εθελοντισμού.
• Συγκέντρωση ρούχων σε συνεργασία με διάφορους δημοτικούς υπαλλήλους τα οποία διατέθηκαν σε οικογένειες που είχανε προβλήματα.
• Ψυχολογική στήριξη και ενημερώσεις στα γυμνάσια, όπως επίσης και ενημερώσεις ατόμων και ομάδων σχετικά με τα δικαιώματά τους.
• Συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης σε μια σεμιναριακή ημερίδα για τον κοινωνικό αποκλεισμό.
• Τοποθέτηση καλαθιών σε διάφορα σουπερ μάρκετ της πόλεως (Αρβανιτίδη, Μαρινόπουλου, Βερόπουλου, Α-Β Βασιλόπουλου, ΕΠΕ και Best) τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διάθεση των δημοτών και όποιοι θέλουνε αφήνουνε κάτι από το υστέρημά τους αυτούς που έχουνε προβλήματα.
Επιπλέον έχουν προγραμματιστεί εθελοντικές δραστηριότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα, οι οποίες είναι ανοιχτές προς όλους τους κατοίκους της πόλης που θέλουν να συμμετάσχουν, οι πρώτες εξ’ αυτών είναι:
• Εκδήλωση στην gallery 512 με αφηγηματικά παραμύθια με χαμηλό κόστος είσοδου, πιθανώς ένα ευρώ τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για αντίστοιχες περιπτώσεις και
• “Let’s do it” ημέρα καθαριότητας της πόλης.
Αυτές τις μέρες προγραμματίζεται η δράση του γραφείου όπως αναφέρει στον «Π» ο κ. Μπίγγας «Το γραφείο εθελοντισμού επίσημα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου πήρε την έγκριση και στη συνέχεια έβγαλε την χάρτα λειτουργίας του με βάση την οποία θα λειτουργεί. Αφού έχουνε καταγραφεί ήδη γύρω στους 60 εθελοντές, θα κάνουμε μια γενική συνέλευση θα τους καλέσουμε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου άμεσα μετά τα φώτα θα τους πούμε τι σκεφτόμαστε να κάνουμε, θα ζητήσουμε να μας πουν που θέλει ο καθένας να απασχοληθεί και να προσφέρει, τι σκέφτεται να κάνει, πως θέλει να δράσει, ούτος ώστε να κάνουμε ένα προγραμματισμό δράσης, έναν απολογισμό δράσης για το τι κάναμε μέχρι τώρα και ταυτόχρονα θα αρχίσουμε μια οργανωτική δομή». Εφόσον γίνει αυτή η διαδικασία «Βγάζουμε τις δράσεις της χρονιάς ενημερώνουμε τα μέλη και όσους θέλουν να συμμετέχουν».
Συνεπώς το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Εορδαίας επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή και στήριξη των δημοτών της πόλης .

ΡΟΖΙ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ Δ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Το λογότυπο του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Εορδαίας αποτελείται από έναν εκσκαφέα της ΔΕΗ που διαθέτει σε κάθε άκρη του από ένα τομέα. Στη μέση είναι ο Πτολεμαίος, το σύμβολο του δήμου.