Δέκα καθηγητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης διανύοντας 140 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, συνεκθέτουν στην γκαλερί 512, με την ευρύτητα της καλλιτεχνικής πρακτικής τους, το απόσταγμα της πολυετούς ερευνάς τους.
Ο καθένας καταθέτει ποικιλότροπα και θελκτικά, μέσω της συσσωρευμένης εμπειρίας του και της προσωπικής του διαδρομής, με την διττή του υπόσταση: ως δάσκαλος και ως καλλιτέχνης, τον Λόγο που έχει συγκροτήσει μέσα από την καλλιτεχνική του πορεία, συμπυκνωμένο και περιεκτικό.
Με τα εικαστικά τους εργαλεία παραθέτουν την δική τους πρόταση για την κρίση και την απορρύθμιση των ημερών μας, τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τους φόβους μας.
Μέσω των έργων τους προσπαθούν να επιφέρουν μετατοπίσεις, μεταφορές και καταμερισμούς, νέες κατευθύνσεις σε ιδέες, πληροφορίες, κώδικες, εικόνες και έννοιες, ώστε να δώσουν αφορμή στο θεατή και εργαλεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο τρόπο θέασης, σύλληψης και αντίληψης των πραγμάτων. Προτείνουν παράθυρα διαφυγής από τους εφιάλτες του χθες και του σήμερα, σε μία εποχή αδιεξόδων, με επιμονή στην ελπίδα και όχι στον φόβο.
Προτρέποντας στη γνώση και την πράξη, καθιστούν ευκρινή την αναγκαιότητα για ουσιαστική και βαθιά, πολυεπίπεδη παιδεία, μέσω της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σαν στοιχείο ολοκλήρωσης της μορφωτικής διαδικασίας του ατόμου, μέσα στις εντάσεις και ανασφάλειες των καιρών.
Τόσο σε προσωπικό επίπεδο αναζήτησης όσο και σε συλλογικό ως εκπρόσωποι του Πανεπιστημιακού φορέα που δρουν και δημιουργούν, διατυπώνουν σύμφωνα με τις καλλιτεχνικές εκκινήσεις και καταγωγές τους, τις κοινωνικές ανησυχίες και σκέψεις τους. Μας θέτουν κοινωνούς του πνευματικού τους οράματος ενεργοποιώντας και εκπαιδεύοντας την αντιληπτική μας ικανότητα, μειώνοντας ταυτόχρονα τις αποστάσεις ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή μας..
Εγκαίνια έκθεσης έγιναν την Παρασκευή 18 Μαΐου και η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 22 Ιουνίου 2012.
ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG