ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΖΑΝΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
Σειρά επαφών είχε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 η Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας Παρασκευή Βρυζίδου, Δήμαρχος Πτολεμαΐδας , σε σχέση με την προγραμματισμένη συρρίκνωση και κατάργηση των ΔΟΥ στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Η κ. Βρυζίδου είχε επαφές στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών όπου συναντήθηκε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου.
Ανέπτυξε τα επιχειρήματα των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με την προγραμματισμένη κατάργηση των ΔΟΥ, τόνισε την αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τέτοιου είδους προγραμματισμούς και ενέργειες και κατάθεσε το ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
ενάντια στην απόφαση για κατάργηση ΔOY στη Δυτική Μακεδονία
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011, ομόφωνα:
1. Καταδικάζει έντονα την απόφαση για το κλείσιμο αυτές τις μέρες των ΔΟΥ στα Σέρβια και το Άργος Ορεστικό, καθώς οι πολίτες των περιοχών αυτών θα υποστούν μια απίστευτη ταλαιπωρία λόγω των μεγάλων αποστάσεων πολλών οικισμών από τις πόλεις-έδρες των πρώην νομών σε ένα υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο. Στο Δήμο Σερβίων Βελβεντού ειδικότερα δραστηριοποιείται πλήθος μεταλλευτικών και λατομικών επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεων μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα με φορολογητέα ύλη που ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα στο Δήμο Άργους Ορεστικού δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.
2. Διαμαρτύρεται για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να καταργηθεί η ΔΟΥ Σιάτιστας, μιας περιοχής με έντονη δραστηριότητα στον κλάδο της γούνας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι σε μια περιοχή όπως ο Δήμος Βοΐου όπου οι αποστάσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες, κάλλιστα θα μπορούσαν να λειτουργούν υποδομές φορολογικής εξυπηρέτησης τόσο στην πόλη της Νεάπολης όσο και στην πόλη της Σιάτιστας.
3. Διαμαρτύρεται έντονα για την πρόθεση συρρίκνωσης της ΔΟΥ Πτολεμαΐδας τη στιγμή που η συγκεκριμένη ΔΟΥ έχει διπλάσια έσοδα από άλλες Νομαρχιακού μάλιστα επιπέδου και τη στιγμή που εξυπηρετεί πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Η απόφαση μεταφοράς του δικαστικού τμήματος και των τμημάτων ελέγχου και βεβαιώσεων συρρικνώνει τη δραστηριότητα της ΔΟΥ κατά 50% τη στιγμή που δεν έγιναν ανάλογες περικοπές σε ΔΟΥ με ανάλογα χαρακτηριστικά όπως των Γιαννιτσών ή του Άργους στην Πελοπόννησο.
4. Διαμαρτύρεται έντονα για την πρόθεση κατάργησης της ΔΟΥ Αμυνταίου, λόγω του ότι δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις με μεγάλο κύκλο εργασιών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και λόγω της ταλαιπωρίας που θα υποστούν οι πολίτες, εξαιτίας των πολύ μεγάλων αποστάσεων που θα πρέπει να διανύουν σε καθημερινή βάση.
5. Τονίζει ότι η κατάργηση τόσο σημαντικών δημόσιων υπηρεσιών στη πλέον δοκιμαζόμενη από την κρίση Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με το ποσοστό ανεργίας να έχει ξεπεράσει το 23%, αποτελεί ουσιαστικά τη χαριστική βολή στην όποια αναπτυξιακή προοπτική υπάρχει στο τοπικό επίπεδο.
6. Υπογραμμίζει ότι με ενέργειες αυτού του είδους υπονομεύεται στην πράξη το μεγάλο εγχείρημα του Καλλικράτη για ισχυρούς Δήμους και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες κοντά στον τόπο της κατοικίας τους.
7. Εκτιμά μέσα από αναλυτικούς υπολογισμούς ότι το μικρό λειτουργικό κόστος που εξοικονομείται είναι τελικά υποπολλαπλάσιο του οικονομικού κόστους κοινωνικής επιβάρυνσης που δημιουργείται λόγω της ανάγκης μετακινήσεων των πολιτών. Για παράδειγμα μια σχετική μελέτη στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού έδειξε ότι ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας της ΔΟΥ ανέρχεται σήμερα στις 25.000 ευρώ το κόστος κοινωνικής επιβάρυνσης λόγω μετακινήσεων θα ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.
8. Στηρίζει την απόφαση των Δήμων να επωμιστούν την κάλυψη του λειτουργικού κόστους όπως η κτιριακή υποδομή, καθαριότητα και η θέρμανση (πλην της μισθοδοσίας) προκειμένου οι ΔΟΥ να παραμείνουν στη θέση τους.
9. Στηρίζει ανεπιφύλακτα όλες τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της Περιφέρειας και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του.
10. Προτείνει τη σύσταση σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο φορολογικών υποδομών εξυπηρέτησης των πολιτών σε μόνιμη βάση προκειμένου ο στόχος της αποκέντρωσης να αποκτήσει σάρκα και οστά προς όφελος των πολιτών.
11. Αποφασίζει η Πρόεδρος της ΠΕΔ ΔΜ με εκπροσώπους του Δ.Σ. να πραγματοποιήσουν επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς για την υποστήριξη και την προώθηση των παραπάνω θέσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους βουλευτές.