Χαιρετισμός της Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δυτικής Μακεδονίας και Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου στην Ημερίδα Ενημέρωσης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα : «Διαβούλευση επί των ληπτέων μέτρων διαβούλευσης και επί των κρίσιμων ζητημάτων διαχείρισης νερού», που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων στις 2 Δεκεμβρίου 2011.
Κυρίες και κύριοι
Η σημερινή ημερίδα έρχεται ως επιστέγασμα για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του γενικού πλαισίου της Κοινοτικής Οδηγίας της 12ης Δεκεμβρίου 2000/60 με την Ελληνική νομοθεσία όπως εναρμονίστηκε με το νόμο 3199/2003 και το Προεδρικό Διάταγμα 51/2007.
Κυρίως όμως η σημερινή διοργάνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αναφέρεται σε μια συστηματική δουλειά που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια για τη διαχείριση των υδάτων.
Στα πλαίσια λοιπόν της διαβούλευσης των προσχεδίων των υδατικών πόρων, ευελπιστώ ότι θα προκύψουν σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις σχετικά με την ορθολογική αλλά και αειφορική διαχείριση αυτών.
Σ’αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.
Η περιφέρεια έχει σημαντικούς φυσικούς πόρους όπως δάση, μεταλλεύματα και ενεργειακά ορυκτά- γνωστός είναι σε όλους μας ο λιγνίτης. Επιπλέον καλύπτει το 65% των επιφανειακών υδάτινων πόρων της χώρας. Η Δυτική Μακεδονία στηρίχτηκε τα προηγούμενα χρόνια στα επιφανειακά νερά και ανέπτυξε κατά ένα μέρος αθλητικές εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες.
Η εξορυκτική δραστηριότητα του λιγνίτη από τη ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου-Φλώρινας στηρίχτηκε επίσης τόσο στην εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων όσο και στην ανεξέλεγκτη πολλές φορές άντληση νερού με γεωτρήσεις όλο και σε μεγαλύτερο βάθος. Αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, και για το ίδιο το περιβάλλον , αλλά και για την τεράστια οικονομική δαπάνη που θα απαιτείται πλέον για άντληση πόσιμου νερού διότι οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνονται σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος.
Τονίζω λοιπόν για άλλη μια φορά ότι πρέπει να μπουν κανόνες –που θα τους σέβονται και θα τους τηρούν όλοι - για τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων ,είτε αυτές αφορούν τις προηγούμενες δραστηριότητες, είτε αφορούν την ύδρευση και την άρδευση. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να μπουν λαμβάνοντας κανείς υπόψη την ξηρασία και την λειψυδρία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
Είναι θετικό ότι θα ακολουθήσει σε επόμενη φάση διαβούλευση προσχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων και για την υδατική περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Οφείλω βεβαίως να τονίσω ότι για την πιο ορεινή περιοχή της Ελλάδος, την Ήπειρο, σημαντικό ρόλο στην οικονομική της ανάπτυξη έπαιξαν και οι πλούσιοι υδάτινοι πόροι, όπως η λίμνη των Ιωαννίνων, οι ποταμοί Αχέροντας, Άραχθος, Αώος, Λούρος και άλλοι.
Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα με μικρές λεκάνες απορροής λόγω της πολυδιάσπασης του χώρου εξαιτίας των ιδιόμορφων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση και διαφορετική διαχειριστική πολιτική υδάτινων πόρων.
Ήρθε η ώρα επίσης να ανατραπεί η άποψη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης με τον φυσικό πλούτο που διαθέτει, όπως τον ήλιο, τον αέρα, αλλά και τα πλούσια επιφανειακά νερά όπως αναφέρθηκα παραπάνω. Αρκεί βέβαια να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τη δημιουργία και τη σωστή διαχείριση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, υδροηλεκτρικών φραγμάτων και φραγμάτων για άρδευση.
Επίσης θα πρέπει να υλοποιηθούν περιβαλλοντικές παρεμβάσεις για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά να γίνει και εφαρμογή ορθολογικότερης διαχειριστικής πολιτικής που θα στηρίζεται στη συνεργασία και θα αποτρέπει τη διατάραξη των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, δεδομένου ότι το 25% των επιφανειακών υδάτων της Ελλάδος προέρχονται από πηγές άλλων χωρών.
Επομένως η διαβούλευση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων αναφορικά με την ποιότητα και ποσότητα των υδάτων, στο παρόν και στο μέλλον, οφείλει να λάβει υπόψη τη διασυνοριακότητα.
Η επιτυχία εφαρμογής της οδηγίας θα εξαρτηθεί επίσης από την εναρμόνιση όλων των φυσικών διεργασιών και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, από την εκτίμηση των επιπτώσεων μελλοντικής ζήτησης και προσφοράς, κόστους και οφέλους. Τέλος πρέπει να ληφθούν όλα τα διαχειριστικά μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την ποιότητα των υδάτων.
Εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή ημερίδα
Σας ευχαριστώ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΥΖΙΔΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΥΖΙΔΟΥ
ΚΟΖΑΝΗ, 5 Δεκεμβρίου 2011