Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Καλλιτέχνης ετών 79 στο Καρυοχώρι Εορδαίας!





Καλλιτέχνης ετών 79 στο Καρυοχώρι Εορδαίας!



Καλλιτέχνης ετών 79 στο Καρυοχώρι Εορδαίας!
Παρά τα 79 του χρόνια, ο Ποντιακής Καταγωγής Χρήστος Αδαμίδης κατασκευάζει μουσικά όργανα, σκαλίζει και φιλοτεχνεί γκλίτσες και διάφορα άλλα αντικείμενα τα οποία χαρίζει στους φίλους του ή σε παιδιά, που δείχνουν ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική.
Νοσταλγός της παλιάς καλής εποχής ο κ. Αδαμίδης, μόνιμος κάτοικος της Τοπικής Κοινότητας Καρυοχωρίου του Δήμου Εορδαίας όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες πρόγονοί του, παρέμεινε πιστός στην παράδοση, διατηρώντας πολλά από τα στοιχεία της.
Ο “Π” τον συνάντησε τυχαία σε μία όμορφη και ζεστή γωνιά την Ταβέρνα «Όπως παλιά...» που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.
Παίζοντας την ποντιακή λύρα, την οποία ο ίδιος κατασκεύασε, ενώ μας μίλησε για την τεχνική του, τα υλικά που χρησιμοποιεί, το ξύλο που επιλέγει, για τα διάφορα μουσικά όργανα (κιθάρες, λύρες, βιολιά κ.α), προτρέποντας τους νέους στην εκμάθησή τους για την διατήρηση της παράδοσης.
Αναπολώντας το παρελθόν ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στις ηθικές και κοινωνικές αξίες της εποχής εκείνης, προτείνοντας να γυρίσουμε πίσω σε αυτές, ενώ εξέφρασε και την λύπη του για την ερήμωση της υπαίθρου καθώς δεν δίνονται τα ανάλογα κίνητρα στους νέους αγρότες.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ www.e-ptolemeos.gr