Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΕΔ: ΚΛΙΜΑ ΛΟΥΚΕΤΩΝ & ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ - Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ




«Κλίμα λουκέτων», ολιγοήμερων στην αρχή και στη συνέχεια ακόμη και επ' αόριστον, διαμορφώνεται ανάμεσα στους δημάρχους ενόψει του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου. Συνέδριο που -ως γνωστόν- πραγματοποιείται με αφορμή τις περικοπές στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ), που ξεκίνησαν από μείον 30% τον Ιούλιοκαι αναμένεται να φτάσoυν μέχρι και το μείον 50% μέχρι τα τέλη του έτους, πράγμα που -εάν συμβεί- όπως έχει πει πλειστάκις η ΚΕΔΕ θα οδηγήσει πολλούς δήμους της χώρας στο να κατεβάσουν ρολά.
Παράλληλα, αξιοσημείωτη μερίδα δημάρχων προτείνει τη λύση των παιραίτησεων είτε εξαρχής είτε, κυρίως, ως έσχατο μέσο, αν δεν έχουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις, όπως, για παράδειγμα, να «κατασκηνώσουν» έξω από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ή ακόμα να ζητήσουν τη βοήθεια του ευρωπαίου επιτρόπου, αρμόδιου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν.
Ίσως γι' αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αποδεχθεί συνάντηση των επικεφαλής της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ευρώπη.
Η aftodioikisi.gr, απευθύνθηκε στους 13 ΠΕΔάρχες, με αφορμή τις γενικές συνελεύσεις των περιφερειακών ενώσεων που ξεκινούν από σήμερα για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης καταγράφοντας τις προτάσεις που θα εισηγηθούν στους αιρετούς-μέλη τους. Από αυτές προκύπτει:
Εννέα από αυτούς τάσσονται σε πρώτη φάση υπέρ των δυναμικών κινητοποίησεων με ολιγοήμερα ή επ' αόριστον λουκέτα, ενώ στη συνέχεια τουλάχιχτον τρεις εξ΄αυτών θέτουν ευθέως  θέμα παραιτήσεων
Δύο τάσσονται εξαρχής υπέρ των ομαδικών παραιτήσεων
Δύο λένε όχι τόσο στα λουκέτα όσο και στις παραιτήσεις

Δυναμικές κινητοποιήσεις με λουκέτα, προσωρινά ή επ' αόριστον
Προς την κατεύθυνση των λουκέτων, προσωρινών ή επ' αόριστον, κινείται η πλειοψηφία των ΠΕΔ της χώρας, με προξάρχουσες της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κρήτης και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Τη σκληρότερη στάση για τα λουκέτα, ζητώντας επ' αόριστον κλείσιμο, την έχει η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας Βίκυ Βρυζίδου. «Θα μεταφέρουμε την άποψη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ πως δεν έχει καμία σημασία η λειτουργία των δήμων, εάν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές μας λειτουργίες, όπως η μισθοδοσία, οι παιδικοί ή οι ανταποδοτικές υπηρεσίες (φωτισμός, καθαριότητα), η φύλαξη μουσείων, η συντήρηση έργων, παιδικών χαρών κτλ.», σημειώνει μιλώντας στηνaftodioikisi.gr. «Μάλιστα», συμπληρώνει, «εμείς ήδη αποφασίσαμε ως ΠΕΔ, και θα το προτείνουμε και στην ΚΕΔΕ, να στείλουμε καταστάσεις των υπαλλήλων για να δει το υπουργείο ότι με τα χρήματα που μας δίνει, δε βγαίνουμε». Και μέχρι να πάρουν απάντηση οι δήμαρχοι; «Μέχρι να πάρουμε ουσιαστική απάντηση, όχι μόνο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αλλά και στο τι θέλει να κάνει με τις κοινωνικο-προνοιακές μας δομές που τινάζονται στον αέρα, λουκέτο επ' αόριστον. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πως εμείς θέλουμε, αλλά άλλοι ευθύνονται για την απαξίωση της Αυτοδιοίκησης», καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ http://www.aftodioikisi.gr




ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Η Π. ΒΡΥΖΙΔΟΥ



Παραιτήσεις δημάρχων και λουκέτο στους δήμους



Γενική συνέλευση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, ενόψει του έκτακτου συνέδριου της ΚΕΔΕ, επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών



Παραιτήσεις δημάρχων και λουκέτο στους δήμους
Με κλείσιμο των δήμων και με παραιτήσεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης προειδοποιεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα, οι δήμοι όλης της χώρας που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, προαναγγέλουν κινητοποιήσεις, ενώ η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, με δηλώσεις της στο aftodioikisi gr. φέρεται να ακολουθεί σκληρή γραμμή στην αντιπαράθεση της αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, ενόψει του έκτακτου συνέδριου της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Αυγούστου, ώρα 11 στο Κοβεντάρειο, γενική συνέλευση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «τα οικονομικά των δήμων», παρουσία του προέδροπυ του δ.σ. της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη και των μελών της διοίκησης.
Όπως προκύπτει από δηλώσεις των προέδρων των ΠΕΔ της χώρας στο aftodioikisi gr, εννέα από αυτούς τάσσονται σε πρώτη φάση υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων με ολιγοήμερα ή επ’ αόριστον λουκέτα, ενώ στη συνέχεια τουλάχιστον τρεις εξ’ αυτών θέτουν ευθέως  θέμα παραιτήσεων. Μάλιστα, δύο τάσσονται εξαρχής υπέρ των ομαδικών παραιτήσεων, ενώ δύο λένε όχι στα λουκέτα και στις παραιτήσεις.
Στην κατεύθυνση των λουκέτων, προσωρινών ή επ’ αόριστον, κινείται η πλειοψηφία των ΠΕΔ της χώρας, με προεξάρχουσες της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κρήτης και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Τη σκληρότερη στάση για τα λουκέτα, ζητώντας επ’ αόριστον κλείσιμο, την έχει η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου. «Θα μεταφέρουμε την άποψη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ πως δεν έχει καμία σημασία η λειτουργία των δήμων, εάν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές μας λειτουργίες, όπως η μισθοδοσία, οι παιδικοί ή οι ανταποδοτικές υπηρεσίες (φωτισμός, καθαριότητα), η φύλαξη μουσείων, η συντήρηση έργων, παιδικών χαρών κτλ.», σημειώνει μιλώντας στην aftodioikisi.gr. «Μάλιστα», συμπληρώνει, «εμείς ήδη αποφασίσαμε ως ΠΕΔ, και θα το προτείνουμε και στην ΚΕΔΕ, να στείλουμε καταστάσεις των υπαλλήλων για να δει το υπουργείο ότι με τα χρήματα που μας δίνει, δε βγαίνουμε». Και μέχρι να πάρουν απάντηση οι δήμαρχοι; «Μέχρι να πάρουμε ουσιαστική απάντηση, όχι μόνο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αλλά και στο τι θέλει να κάνει με τις κοινωνικο-προνοιακές μας δομές που τινάζονται στον αέρα, λουκέτο επ’ αόριστον. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πως εμείς θέλουμε, αλλά άλλοι ευθύνονται για την απαξίωση της Αυτοδιοίκησης», καταλήγει.
Με την επιστολή της στον υπουργό Εσωτερικών, η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, υπογραμμίζει:
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου 2012, ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά, μετά από εκτενή συζήτηση, επισήμανε και αποφάσισε τα παρακάτω:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα μας δεν μπορεί να αφήσει κανέναν φορέα άσκησης δημόσιας πολιτικής ανεπηρέαστο. Πόσο μάλλον όταν μεγάλο μέρος των πολιτών και ιδιαίτερα τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας δίνουν μάχη για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια αυτή με τις περικοπές που της έχουν επιβληθεί, έχει συμβάλει όσο κανένας άλλος θεσμός στην τιτάνια αυτή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Επισημάνθηκε ότι οι επιχορηγήσεις των Δήμων από τους ΚΑΠ μειώθηκαν μόνο την τελευταία τριετία κατά 59% ενώ τα έσοδα από τη ΣΑΤΑ κατά 55%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τη ΣΑΤΑ του 2012 δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ. Παράλληλα τα ίδια έσοδα των Δήμων έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η διαρκής μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, κόντρα στη σαφή συνταγματική πρόβλεψη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σ’ ένα σπιράλ αδιεξόδου και παραλυσίας.
Το δίλημμα που τίθεται από την πλευρά της πολιτείας «περαιτέρω μείωση πόρων ή κατάργηση των προνοιακών δομών» θεωρούμε ότι είναι παραπλανητικό και επικίνδυνο. Στη σημερινή κρίση η διαφύλαξη των θεσμών του κοινωνικού κράτους και των υπηρεσιών υποστήριξης των πολιτών που έχουν αναπτύξει οι Δήμοι αποτελούν το αντίβαρο στον εφιάλτη διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Με την έννοια αυτή το δίλημμα αυτό δεν πρέπει καν να τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων.
Μέσα στο παραπάνω περίγραμμα είναι θέμα λίγων μηνών πλέον όλοι σχεδόν οι Δήμοι να έχουν πρόβλημα κάλυψης ακόμη και των στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών όπως είναι η μισθοδοσία του προσωπικού τους. Ταυτόχρονα, αν δεν ληφθούν έγκαιρα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι Δήμοι θα οδηγηθούν αναγκαστικά στο κλείσιμο των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των ΚΔΑΠ, των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και όλων των άλλων δομών κοινωνικής φροντίδας καθώς και δράσεις που αναπτύσσουν στους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια μεθοδευμένη προσπάθεια μετακύλισης όχι μόνο του οικονομικού, αλλά και του πολιτικού προβλήματος από το κεντρικό κράτος στους Δήμους, καθώς η Αυτοδιοίκηση καλείται να επωμιστεί και να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που δεν το δημιούργησε αυτή. Άλλωστε αν οι μειώσεις που επιβλήθηκαν στην Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δε θα αναζητούσαμε σήμερα πρόσθετα επώδυνα μέτρα εις βάρος των πολιτών.
Αυτό που ζητούμε είναι:
1. Να αποκατασταθεί άμεσα ο προκλητικά ανισομερής και άδικος επιμερισμός των βαρών της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής ανά υπουργείο και δημόσιες δομές με αναλογικό και δίκαιο τρόπο. Δε μπορεί τη στιγμή που η Αυτοδιοίκηση δίνει μάχη να σταθεί όρθια, κάποια πεδία δημόσιων πολιτικών να παραμένουν σχεδόν άθικτα.
2. Η συνεχόμενη ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους πρέπει να λάβει ένα τέλος. Από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε από τώρα και στο εξής να ασκούμε αρμοδιότητες που στερούνται οικονομικής στήριξης.
3. Ζητούμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις που θα απαλλάσσουν τους Δημάρχους από την ποινική και αστική ευθύνη που έχουν έναντι ασφαλιστικών οργανισμών και άλλων φορέων, τη στιγμή που η πολιτεία δε διασφαλίζει τη δυνατότητα στους δημάρχους να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις θεσμικές τους υποχρεώσεις έναντι τρίτων.
4. Ενόψει του Έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τους άλλους Δήμους της χώρας να κλείσουμε τους Δήμους για όσο διάστημα χρειαστεί. Παράλληλα, εάν στο διάστημα που θα ακολουθήσει δεν υπάρξουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την πλευράς σας, θεωρείστε ότι παραιτήσεις των αιρετών Δυτικής Μακεδονίας θα είναι στη διάθεσή σας.

Χ.Β.

www.e-ptolemeos.gr