Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΡΥΖΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Δήλωση της Δημάρχου Εορδαίας στον Διαδικτυακό Τόπο www.eordaia.org




  Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε φορείς και πολίτες της Εορδαίας και της ευρύτερης περιοχής η υποβάθμιση που υφίσταται το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας στο πλαίσιο του νέου υγειονομικού χάρτη που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και που έρχεται σε αντίθεση με το προσχέδιο που είχε δοθεί προς διαβούλευση. Μετά τις δηλώσεις του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Εορδαίας Ματθαίου Καλαϊτζόπουλου και την ανακοίνωση που έβγαλε ο σύλλογος, δηλώσεις για το θέμα της υποβάθμισης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου έκανε και η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο δεν είναι απλώς ο χώρος της υγείας που στηρίζει όλος ο Δήμος της Εορδαίας, αλλά ο «ναός» της υγείας που εξυπηρετεί όλη τη Δυτική Μακεδονία. Σε πρόσφατη επίσκεψη μου στο νοσοκομείο διαπίστωσα ότι το 80% των ασθενών ήταν από Βόιο, από Κοζάνη, από Φλώρινα και γενικότερα από όλη τη Δυτική Μακεδονία. Μιλάμε για ένα οργανωμένο νοσοκομείο που έχει όλες εκείνες τις κτιριακές υποδομές και στηρίζει τους πολίτες στο κρίσιμο τομέα της υγείας. Το στηρίζουμε όχι μόνο γιατί έχει μεγάλη σημασία για τη περιοχή μας, αλλά γιατί έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα που με λίγη στήριξη θα μπορούσε να βοηθήσει τους πολίτες. Δυστυχώς όμως όλες οι εισηγήσεις που στείλαμε στο υπουργείο, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπόρεσαν να γίνουν κατανοητές με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να υποβαθμίζεται με μείωση των κλινών στο μεγαλύτερο ποσοστό από όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.  Η απόφαση του υπουργείου είναι λανθασμένη αφού ακόμα και οι δήμοι Αμυνταίου και Φλώρινας τόνισαν την ανάγκη το Μποδοσάκειο να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί και να οργανωθεί ακόμα καλύτερα. Δεν χρειάζεται πολλά βήματα για να βοηθήσει περισσότερο. Δυστυχώς επιλέχθηκε το καλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας, αυτό που εντάχθηκε για επέκταση των κτιριακών δομών και ήδη έχει βγει και ο εργολάβος που θα τη κάνει να έχει την μεγαλύτερη μείωση. Δεν ξέρω ποιες είναι οι σκοπιμότητες και γιατί είχαμε αυτή την απόφαση. Πιθανώς να υπήρξαν παρεμβάσεις ισχυρών πολιτικών ή αυτοδιοικητικών προσώπων για να υποβαθμιστεί το νοσοκομείο μας και να αναβαθμιστούν κάποια άλλα. Όποιος όμως έχει δύναμη και εξουσία πρέπει να την καταθέσει στη τοπική κοινωνία για να βοηθήσει τους πολίτες να βγουν από το αδιέξοδο και όχι εις βάρος τους και να νιώσει μόνο ικανοποίηση ότι έχει δύναμη. Η δύναμη δεν φαίνεται «ρίχνοντας» την Πτολεμαΐδα και την Εορδαία και είναι λάθος να δημιουργείται αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πόλεων που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Όλοι έχουμε τα ίδια προβλήματα και σκοπός είναι να αναβαθμίσουμε ότι μπορούμε ταχύτερα και καλύτερα.
  Αυτή η υποβάθμιση μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικές και τοπικιστικές αντιλήψεις αλλά αυτό θα γίνει μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Σε βάθος χρόνου και όταν προκύψουν μεγάλα προβλήματα υγείας και κάποια πράγματα γίνονται ισότιμα στα χαρτιά και όχι στην πράξη όπου δεν μπορούν να γίνουν το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας και λυπάμαι που αυτό θα είναι εις βάρος της υγείας ανθρώπων.
  Εμείς αντιδρούμε γιατί πουθενά δεν πρέπει να γίνονται αυτά και στο θέμα της υγείας ακόμα περισσότερο. Και γίνονται για να οδηγήσουν που; Στην έδρα της διοίκησης; Δεν είναι δυστυχώς αυτό το ζητούμενο. Δείχνει όμως μια νοοτροπία και αντίληψη που θα βλάψει το τόπο και το πολίτη.
  Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και ισόρροπη ανάπτυξη και όχι να αυτοϊκανοποιούνται παίρνοντας αποφάσεις εις βάρος τοπικών κοινωνιών, θεσμών και ιδρυμάτων που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.
Εμείς θα εκφράσουμε και την φωνή μας και την αντίδραση μας  αλλά αυτή που είναι πιο δυνατή είναι η φωνή της δικαιοσύνης και του συνόλου των πολιτών που αν δεν στείλουν τώρα το μήνυμα να ξέρουν ότι θα έχουμε και άλλα τέτοια φαινόμενα που θα πλήξουν τον ίδιο το πολίτη».



 ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG