Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

"ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ" ΦΩΝΑΞΕ Η ΕΟΡΔΑΙΑ


                              

Με συγκέντρωση-διαμαρτυρία και αποκλεισμό τόσο της νέας Εθνικής Οδού Κοζάνης-Φλώρινας όσο και της παλαιάς εθνικής οδού Πτολεμαΐδας-Κοζάνης στο κόμβο της ΑΕΒΑΛ το πρωί, ξεκίνησε ο Δήμος Εορδαίας τις κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου.
Ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο το οποίο με το έτσι θέλω το εξομοίωσαν με το Μαμάτσειο, ένα νοσοκομείο δηλαδή που το απαξιώνουν ακόμα και οι Κοζανίτες, το οποίο νοικιάζει κτίριο για να στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες του (κ. Λοβέρδε όλα αυτά γίνονται για οικονομία από ότι λέτε, έτσι δεν είναι;) και το οποίο προβλέπεται να αναπτύξει 200 κλίνες. Αλλά το ερώτημα είναι που; Μάλλον στην ταράτσα; Γιατί αλλού δεν μπορεί να είναι. Εκτός και αν οι θάλαμοι με τα 8 κρεβάτια μετατραπούν σε θάλαμο των 12.
Περισσότεροι από 1000 κάτοικοι της περιοχής, συνδικάτα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Δήμος Εορδαίας και οι τοπικοί φορείς Εργατικό Κέντρο και Εμπορικός σύλλογος, προκειμένου να μην γίνει πράξη το εφιαλτικό σενάριο (που πια είναι νόμος του κράτους) το οποίο και προβλέπει τη μείωση των κλινών κατά 50 του Μποδασάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας από το σύνολο των 250 που προβλέπονται στο οργανόγραμμα λειτουργίας του.
Μηχανήματα του δήμου, όπως και φορτηγά δημοσίας χρήσης απέκλεισαν και τα δυο ρεύματα της Νέας Εθνικής Οδού όπως και της παλαιάς για περίπου 2 ώρες και μετά τον αποκλεισμό οι συγκεντρωμένοι με πορεία οδηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης ανανεώνοντας το ραντεβού τους για σήμερα στο κόμβο των Κοίλων για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων 
Η κίνηση του υπουργείου Υγείας και του Ανδρέα Λοβέρδου που προβλέπει την διοικητική (αρχικά) συνένωση των νοσοκομείων Κοζάνης (Μαμάτσειου) και Πτολεμαΐδας (Μποδοσάκειου) προκειμένου να μπορεί να έχει αντικειμενική υπόσταση (και να μην βγάζει μάτι κάτι που ήδη το κάνει) μετέτρεψε τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ως ίσα και όμοια με ίδιο αριθμό κλινών (από 200 κρεβάτια και τα δύο) βέβαια για να γίνει αυτό μίκραινε το Μποδοσάκειο και μεγάλωσε το Μαμάτσειο και όλα αυτά με μια και μόνη υπουργική απόφαση χωρίς κόπο και εντελώς χωρίς καμία βάσανο (κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών, προσλήψεων γιατρών ή κάτι τέτοιο).
Το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει και πρέπει να απασχολεί τους πολίτες (δηλαδή όλους μας) είναι ως πότε οι πολιτικοί της χώρας θα λένε και θα ξελένε…ως πότε θα αποδεικνύουν με τις πράξεις τους την απόλυτη αναξιοπιστία των λόγων τους; Θυμηθείτε: "η παιδεία και η υγεία δεν θα συμπεριληφθούν στο πάγωμα των προσλήψεων" ή " δεν θα θιγούν από τις περικοπές που προβλέπουν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμα" (για να μην σας πάω πιο πίσω με την περίφημη φράση με τα πολλά λεφτά που υπάρχουν αλλά κανείς δεν ξέρει το που).  
Για όλα αυτά και για πολλά άλλα που κανείς μπορεί να προσθέσει επιπλέον, το ραντεβού των πολιτών της Πτολεμαΐδας ήταν εντυπωσιακό αφού δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τις αποφάσεις που τον αφορούν αυτόν και τα παιδιά του (το μέλλον του τόπου του) χωρίς ό ίδιος να κάνει κάτι χωρίς να αντισταθεί ως οφείλει, στα δινά των καιρών…
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου στις δηλώσεις της ανέφερε «σήμερα που η οικονομική κρίση πλήττει τους Έλληνες αλλά και όλη τη χώρα είναι ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά να στηρίξουμε την δημόσια υγεία γιατί τώρα τη χρειάζεται ο πολίτης. Δυστυχώς όμως στο γενικότερο σχεδιασμό της χώρας υποβαθμίζονται τα νοσοκομεία της χώρας και μειώνονται οι κλίνες. Το τραγικότερο όμως στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας που για χρόνια στήριξε και βοήθησε ανθρώπους σώζοντας ζωές, έχουμε σήμερα το φαινόμενο να δέχεται τη μεγαλύτερη μείωση κλινών. Αυτό σημαίνει ένα κακό σχεδιασμό, υποβάθμιση της περιοχής και υποτίμηση του πολίτη που έχει ανάγκη την υγεία και δεν λαμβάνονται υπ΄ όψη σωστά και δίκαια κριτήρια. Εξαντλήσαμε κάθε όριο διαλόγου και επιχειρηματολογίας. Έγιναν όλες οι προσπάθειες να βρούμε το δίκιο μας αλλά η αύξηση των κλινών και η αναλογικά μείωση όπως τα άλλα νοσοκομεία δεν έγινε ποτέ. Μετά την τελευταία απόφαση η φωνή των πολιτών δεν ακούστηκε και πλέον ήρθε η ώρα να εκφράσουμε με δυνατή φωνή τη στήριξη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο που δικαιούται να είναι αναβαθμισμένο για να στηρίξει τους πολίτες και τη περιοχή. Μια περιοχή που θυσίασε πάρα πολλά και διαχρονικά θυσιάσαμε πάρα πολλά για να στηρίξουμε την οικονομία της χώρας. Για αυτό σήμερα έχει την ανάγκη να την στηρίξουν. Σήμερα είναι η πρώτη συγκέντρωση, αύριο (σήμερα) θα ακολουθήσει και άλλη στα Κοίλα και κλιμακωτά θα συνεχιστούν γιατί η οργή των πολιτών συνέχεια μεγαλώνει και πρέπει να ακουστεί στα κέντρα των αποφάσεων».
Ο μοναδικός από τους βουλευτές που έδωσε το παρών Αλέκος Αθανασιάδης δήλωσε με τη σειρά του «η Εορδαία εκφράζει δυναμικά το μεγάλο αίτημα για το Μποδοσάκειο. Ένα νοσοκομείο κόσμημα το οποίο σε ένα σημείο δυστυχώς μειώνοντας τις κλίνες υποβαθμίζεται. Η  υποβάθμιση είναι σημαντική γιατί έχει προσφέρει πολλά αλλά δεν έχει να κάνει με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που θα συνεχίσουν να προσφέρονται σε όλους τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Το θέμα είναι συγκεκριμένο και αφορά τις κλίνες και αυτό που θέλουμε είναι να επανέρθουν οι κλίνες και να αξιοποιηθεί και περεταίρω το νοσοκομείο. Για αυτό το λόγο θα συναντηθώ αύριο (σήμερα) με τον υπουργό στην Αθήνα αφού στην πρόσφατη συνάντηση μας στην Θεσσαλονίκη είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το Μποδοσάκειο μπορεί να λειτουργήσει και ως περιφερειακό νοσοκομείο αν χρειαστεί».
Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Τάσος Τσιλφίδης ανέφερε «όλοι όσοι γνωρίζουμε τη Δυτική Μακεδονίαξέρουν τι υποβάθμιση υπάρχει στο Μποδοσάκειο. Εμείς δεν ζητάμε να ισχύσει ότι και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν θέλουμε να χαράξουμε την πολιτική του υπουργείου, απλά θέλουμε να γίνει ότι και αλλού. Δεν μπορεί ένα νοσοκομείο του 1950 να συγκρίνεται και να εξομοιώνεται με ένα του 1992. Γίνεται μια συστηματική υποβάθμιση του νοσοκομείου και για αυτό όλος ο κόσμος της Εορδαίας βρίσκεται σήμερα εδώ για να δώσει την απάντηση στον υπουργό».
«Η  ασυνέπεια των πολιτικών προσώπων ανάγκασαν τον λαό της Εορδαίας να βγει στο δρόμο και να διαμαρτυρηθεί. Η κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί στο Μποδοσάκειο μας αναγκάζει να ήμαστε εδώ και να δώσουμε τον αγώνα μας. Οι υποσχέσεις του υπουργού υγείας έμειναν υποσχέσεις και η αθλιότητα όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την μείωση των κλινών στο Μποδοσάκειο είναι πλέον έτσι και με την υπογραφή του. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και ο εμπορικός κόσμος της περιοχής θα δώσει τον αγώνα μαζί με όλους τους φορείς και το δήμο της πόλης» δήλωσε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος.
Ο περιφερειακός σύμβουλος εκφράζοντας προσωπικές απόψεις όπως τόνισε χαρακτηριστικά δήλωσε «σήμερα μαζεύτηκε ο κόσμος της Εορδαίας για να προσπαθήσει και αυτός από τη πλευρά του να βοηθήσει για να απονεμηθεί δικαιοσύνη σχετικά με το Μποδοσάκειο. Η απόφαση μείωσης των κλινών δεν ξέρω για ποιο λόγο ήταν λάθος αφού το Μποδοσάκειο διαθέτει όλα εκείνα για να είναι και περιφερειακό νοσοκομείο και απλά χρειάζεται μια επιπλέον στελέχωση. Το δίκαιο και το λογικό απαιτεί να μην υποβαθμιστεί το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο».
Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωάννα Ανδρονικίδου στις δηλώσεις της ανέφερε «σήμερα η Εορδαία με την φωνή της αντιδρά στην αδικία και ότι δεν αντέχει άλλο. Θέλει το νοσοκομείο του που έχει δυνατότητα προοπτικής και είναι το μεγαλύτερο να μην υποβαθμιστεί. Τον εμπαιγμό του υπουργείου δεν το δεχόμαστε και πρέπει να γίνει η μείωση αναλογικά όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Οι 250 κλίνες πρέπει να μειωθούν αναλογικά και δεν μπορεί να γίνεται εξομοίωση των κλινών Μαμάτσειου και Μποδοσάκειου αναλογικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτουν. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μόνο η αρχή και έπεται συνέχεια για την ανατροπή της απόφασης και είναι μια υπενθύμιση στον υπουργό Λοβέρδο που στο Μακεδονία Παλλάς στην αντιπροσωπεία του δήμου ότι δεν μας φοβάται. Φωνή λαού οργή θεού».
Τέλος ο γιατρός του Μποδοσάκειου Ιορδάνης Ανδρεάδης στις δηλώσεις του ανέφερε « είμαι και εγώ εδώ για να στηρίξω το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για να στήριξη του πιο ανταγωνιστικού νοσοκομείου στην Δυτική Μακεδονία. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα ανέκαθεν το κυβερνούσαν οι φυλές των κομμάτων, οι κλίκες και οι παρέες. Αυτό δεν το λέω τυχαία αφού η πρόταση του αρμόδιου οργάνου για το σύστημα υγείας στη Δυτική Μακεδονία ήταν εντελώς διαφορετικά από αυτή που προκρίθηκε και με κάνει να αγανακτώ. Δεν μπορεί 3 νοσοκομεία που λειτουργούν ως κέντρα υγείας να έχουν την δική τους διοίκηση, δεν μπορείς να κόβεις από το πιο ανταγωνιστικό νοσοκομείο, και όταν λέμε ανταγωνιστικότητα αυτή εξαρτάται από  την παροχή υπηρεσιών και την ανθρωπογεωγραφία των ασθενών που το επισκέπτεται και όχι από πληθυσμιακά κριτήρια. Αυτή η αυθαιρεσία της μείωσης και να είναι στον αέρα η επέκταση αφού δεν έχει υπογραφεί ακόμα η αλλαγή του φορέα υλοποίησης. Έτσι μπαίνει σε κίνδυνο και η επέκταση στην οποία προβλέπεται ογκολογικό και άλλα τμήματα που δεν υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία. Καιρός λοιπόν πέρα από μικροπολιτικές και επικοινωνιακές διαχειρίσεις να ανοίξει η ταμπακέρα για την υγεία και να ρωτήσουν ανθρώπους που το έχουν βιώσει και ξέρουν καλά που πονάει και να μην τους ενδιαφέρει οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να γίνει μια καταγραφή του συστήματος υγείας στην Δυτική Μακεδονία που δεν είναι το καλύτερο και να δούμε που μπορούμε να φτάσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε».  

ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG