Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΕΥΞΕΙΝΙΑ 2011" ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ






Πραγματοπoίηθηκαν οι Πολιτιστικές Εκδήλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Πτολεμαΐδας "ΕΥΞΕΙΝΙΑ 2011" . Την ημέρα του Σαββάτου οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν παραδοσιακούς χορούς από τους Συλλόγους Ενώσεως Ποντιών Σουρμένων και Θρακικής Εστίας Εορδαίας. Αμέσως μετά ακολούθησε Ποντιακό γλέντι με τοπικούς καλλιτέχνες ενώ την Τετάρτη 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων η οποία και είχε αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας.







Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας πραγματοποίησε και φέτος το πολιτιστικό διήμερο «Ευξείνια 2011» στο Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών στη Νότια είσοδο της Πόλης.
Οι εκδηλώσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και όσοι βρέθηκαν σε αυτές παρακολούθησαν
Παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Ένωσης Ποντίων Σουρμένων
και Θρακικής Εστίας Εορδαίας, Χορούς του Πόντου με χορευτικά του Συλλόγου ενώ και οι δύο βραδιές έκλεισαν με Ποντιακό γλέντι με τους :Χρήστο Τσενεκίδη – Ιορδάνη Κελγιαννίδη-
Βασίλη Σαρόγλου – Στέφανο Μανουσαρίδη-Γιώτη Ευθυμιάδη – Γιάννη Ελευθεριάδη-Αλέξανδρο Παρχαρίδη – Γιάννη Σανίδη-Κυριάκο Παπαδόπουλο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Ελευθεριάδης δήλωσε για τις εκδηλώσεις αυτές « συνεχίζουμε να κάνουμε τις εκδηλώσεις μας σε αυτό το χώρο, κάτι που ξεκινήσαμε από πέρσι και επειδή μας αρέσει θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε εδώ, αφού αυτό αρέσει και στο κόσμο. Η Τρίτη χρονιά που κάνουμε εκδηλώσεις με αυτή την ονομασία. Φυσικά πάντα έκανε ο σύλλογος εκδηλώσεις αλλά εδώ και τρία χρόνια τις έχουμε δώσει και ένα όνομα. Είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να παρακολουθήσει τις παραδόσεις μας, να διατηρήσουμε και μα διαδώσουμε κάποια πράγματα όσο αναφορά τη μουσική και τους χορούς μας αλλά περισσότερο να διασκεδάσει ο κόσμος.
Όσο αναφορά τη στέγη των Ποντίων που τόσος λόγος γίνεται θέλω να πω ότι αφού δεν μπορέσαμε μέσω διαφόρων προγραμμάτων να κάνουμε κάτι στραφήκαμε στο ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να ξεκινήσει και για αυτό υπάρχει και αυτή η καθυστέρηση. Σύμφωνα με τη διαχειριστική αρχή του έργο είναι «ώριμο» και πιστεύω πολύ σύντομα θα ξέρουμε αν ενταχθεί ή όχι.
Τώρα αν όπως λένε τα περισσότερα λεφτά πήγαν στο μουσείο Κοζάνης και δεν θα υπάρξουν άλλα θέλω να πω ότι εκείνα ήταν από προγράμματα που αφορούσαν το πολιτισμό, αλλά ευελπιστώ ότι σε κάποιο από αυτά θα ενταχθεί και το δικό μας κτίριο. Μιλάμε για ένα κτίριο προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων συν 200 χιλιάδες για εξοπλισμό. Φυσικά θα γίνει διαγωνισμός και το κόστος θα είναι χαμηλότερο. Εμείς έχουμε ετοιμάσει ένα πλήρη φάκελο με μελέτες, τεύχη προϋπολογισμούς, ήμαστε πανέτοιμοι και εδώ θέλω να πω και την προσωπική μου πικρία. Έχουμε ένα έτοιμο έργο το οποίο θα δώσει και δουλειά σε ανθρώπους αυτή τη δύσκολη περίοδο και ενώ μπορεί να δημοπρατηθεί καθυστερούμε και έτσι δεν έρχονται κάποια κεφάλαια στη περιοχή. Να γίνει κάποια ανάπτυξη στη περιοχή».
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου στην προσφώνηση της ανέφερε « όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ τιμάτε την Πτολεμαΐδα, την Εορδαία και τις παραδόσεις. Η φωνή μέσα από τους χορούς και τους ρυθμούς της παράδοσης, είναι αυτή που έχει βγει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και εκφράζει την αγωνιστικότητα και την προσπάθεια του Έλληνα, να μπορεί να ξεπεράσει τα δύσκολα, να κρατήσει ψηλά το φρόνημα του και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας. Σήμερα δεν ήμαστε εδώ μόνο για να διασκεδάσουμε και να χαρούμε, μόνο για να θυμηθούμε και να μη ξεχάσουμε τις παραδόσεις, αλλά για να φωνάξουμε με τον τρόπο που εμείς ξέρουμε χρόνια ολόκληρα, ότι μπορούμε να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά, ότι μπορεί να διατηρήσουμε το τόπο μας και να ανέβουμε ακόμα πιο ψηλά και κανένα μέτρο δεν μπορεί να πτοήσει τον Έλληνα από το προχωρήσει μπροστά όπως του αρμόζει και του ταιριάζει».
Ο αντιπρόεδρος της παμποντιακής ομοσπονδίας Κώστας Αλεξναδρίδης δήλωσε«είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και περήφανος γιατί αγαπητοί συμπατριώτες γιατί και εγώ μεγάλωσα σε αυτή τη πόλη και συγκινημένος κ. Δήμαρχε γιατί είχα τη τιμή να έχω καθηγητή τον αείμνηστο πατέρα σας. Όλοι θα θυμούνται το Παναγιώτη Βρυζίδη και οι οποίοι πήγαν στο Δημόσιο Γυμνάσιο. Αυτές τις δύσκολες ώρες, αυτή τη δύσκολη εποχή εμείς η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας  ήμαστε μια τεράστια δύναμη πολιτική όχι κομματική. Είμαστε νεοσύστατη μεν αλλά αυτή που θα σταθούμε εμπόδιο δε στη νέα τάξη που προσπαθεί να ισοπεδώσει όλους τους πολιτισμούς και να τους κάνει ένα. Εμείς θα κρατήσουμε την ελληνική ταυτότητα και για αυτό είναι αποφασισμένοι όλοι οι σύλλογοι στην Ελλάδα που ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτισμό. Δυστυχώς έχουμε πάλι απέναντι μας αυτούς που στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο καθοδηγούσαν εκείνους που σφάγιασαν το  λαό μας, τους πόντιους, τους Μικρασιάτες, τους Θρακιώτες και τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί που στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ήρθαν να κατακτήσουν την Ελλάδα και είναι οι ίδιοι που  έρχονται σήμερα με τους τραπεζίτες, τους τοκογλύφους και τους δοσύλογους που  συνεργάζονται μαζί τους να αγοράσουν την πατρίδα μας. Εμείς όμως θα πούμε ένα ισχυρό όχι αυτή τη φορά και είμαι βέβαιος ότι δεν θα πετύχουν στους σκοπούς τους όπως και τις προηγούμενες φορές.
Βέβαια κ. Δήμαρχε οι σύλλογοι μας αυτή τη δύσκολη εποχή χρειάζονται συμπαράσταση και είναι βέβαιο ότι ένας ιστορικός σύλλογος όπως αυτός της Πτολεμαΐδας που έχει ακουστεί σε όλα τα πέρατα της οικουμένης, γιατί η Πτολεμαΐδα δεν ήταν μόνο προσφυγομάνα, εργατομάνα αλλά ήταν και ποντιομάνα, χρειάζεται το δικό του σπίτι και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλετε σε αυτό για να γίνει ακόμα πιο ισχυρός και να μπορέσουμε να αντισταθούμε σε αυτή τη λαίλαπα που απειλεί την πατρίδα μας».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Εορδαίας Λιβέρης Πασχαλίδης ο οποίος ευχαρίστησε το σύλλογο για τη τιμή και ότι είναι τιμή να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων και πως στο μέλλον είναι σε συνεργασία με τους άλλους συλλόγους να γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις όλοι μαζί καθώς ο Σύλλογος Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG