Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

TH ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ 16 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΓΜΑ






Μιλούν Στο Video
Αναστάσιος Εμμανουήλ
Πρόεδρος Μαυροπηγής
Ιωάννης Σόκουτης
Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης
Νίκος Κοεμτσίδης
Επικεφαλής Κλιμακίου Μηχανικών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε συνέχεια της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με θέμα την εξέλιξη του ρήγματος Μαυροπηγής.Κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου 2011 τη διενέργεια αυτοψίας σε όλα τα κτίσματα του οικισμού Μαυροπηγής, προκειμένου να καταγράψουν και να διαπιστώσουν -σε πρωτοβάθμιο επίπεδο- τις όποιες ζημίες. Εάν κριθεί αναγκαίο θα ακολουθήσει έλεγχος από δευτεροβάθμια τριμελή επιτροπή από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που θα κρίνει σε τελικό βαθμό την καταλληλότητα ή μη των κτισμάτων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Σόκουτης υπογράμμισε πως «από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε το πρόβλημα αυτό που απασχολεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους της Μαυροπηγής να λυθεί το συντομότερο όσον αφορά στην απαλλοτρίωση, τη μετεγκατάσταση και κυρίως στην ασφάλεια των κατοίκων». 

ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG


Ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής ζημιών στα σπίτια της Μαυροπηγής απο το κλιμάκια μηχανικών

Δείτε το σχετικό video 
http://www.youtube.com/watch?v=-tbvCAL5WsA&feature=player_embedded.


ΠΗΓΗ WWW.PTOLEMAIDA.TV



Νέα εξέταση των ρωγμώσεων στα κτίσματα της Μαυροπηγής 

Αναμένεται μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο η απόφαση για τη μετεγκατάσταση του οικισμού 

 
Νέα καταγραφή και χαρακτηρισμό των ζημιών στα σπίτια της Μαυροπηγής που έχουν υποστεί ρωγμώσεις από τα ρήγματα που έχουν εμφανιστεί στον οικισμό λόγω της δραστηριότητας του ορυχείου Μαυροπηγής, ξεκινά από σήμερα στην Μαυροπηγή, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας. 
Οκτώ διμελή συνεργεία μηχανικών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) ξεκινούν από σήμερα την καταγραφή, προκειμένου να ελέγξουν όλα τα κτίσματα της Μαυροπηγής και να προβούν στο χαρακτηρισμό των ζημιών που έχουν υποστεί από τη δραστηριότητα του όμορου ορυχείου της ΔΕΗ, προκειμένου να εκκενωθούν άμεσα όσες κατοικίες χαρακτηριστούν επικίνδυνες, τις οποίες προτίθεται να εξαγοράσει άμεσα η ΔΕΗ ΑΕ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Π» ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, η εξέταση των ζημιών των κτισμάτων της Μαυροπηγής αποφασίσθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο κτίριο της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης, αφού έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων λόγω της επέκτασης του ρήγματος στην περιοχή και την εμφάνιση νέου ρήγματος στο μέτωπο του ορυχείου, ανησυχία που συμμερίζονται και επιστήμονες, σύμφωνα με τα πορίσματα των μελετών του ΙΓΜΕ, της ΑΝΚΟ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που μελετά το ρήγμα για λογαριασμό του δήμου Εορδαίας. 
Τη Δευτέρα λοιπόν συγκροτήθηκαν τα οκτώ κλιμάκια των μηχανικών που θα εξετάσουν εκ νέου τα κτίσματα της Μαυροπηγής και αναμενόταν η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή. 
Ο κ. Σόκουτης επισήμανε ότι η καταγραφή όλων των κτισμάτων ξεκινά σήμερα από 16 έμπειρους μηχανικούς, οι οποίοι θα συμπληρώνουν ειδικό έντυπο στο οποίο θα αναγράφονται οι ζημίες κάθε κτίσματος και, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της ΔΕΗ, η επιχείρηση θα προχωρήσει άμεσα στην καταβολή του 50% της τιμής αποζημίωσης των επικίνδυνων κατοικιών, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κατατεθεί σύμφωνα με την αποζημίωση που προβλέπεται στους κτηματολογικούς πίνακες.
«Σκοπός μας είναι να εκκενωθούν άμεσα οι ακατάλληλες κατοικίες, όσες δηλαδή κριθούν επικίνδυνες», τόνισε ο κ. Σόκουτης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι σύμφωνα με δήλωση που έκανε στη σύσκεψη ο αναπληρωτής διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Ιωάννης Καραμπακάκης, η ΔΕΗ αναμένει έως 15 Αυγούστου την απόφαση της μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής (δημοσίευση στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως). «Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και η διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα τη Δευτέρα μαζί της», δήλωσε ο κ. Σόκουτης.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη καταγραφή και χαρακτηρισμό των ζημιών των κτισμάτων της Μαυροπηγής διενήργησε και κλιμάκιο του ΑΠΘ, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της μελέτης του ρήγματος της Μαυροπηγής, ενώ ήδη η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στην εξαγορά 5 κατοικιών που κρίθηκαν πέρσι ακατάλληλες.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR