Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ




Μεγαλόπνοη πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ

ΠΗΓΗ VIDEO WWW.KOZAN.GR



Για Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Αναγέννησης Κεντροανατολικής Πτολεμαΐδας

Μεγαλόπνοη πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ
Εξουσιοδότηση στη δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου έδωσε το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του, για την υποβολή ενός μεγαλεπήβολου έργου για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΠΑ), που, σε περίπτωση που εγκριθεί, αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της Κεντροανατολικής Πτολεμαΐδας. 
Πρόκειται για το έργο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Αναγέννησης Κεντροανατολικής Πτολεμαΐδας», συνολικού προϋπολογισμού 16.668.274,81 ευρώ, στα Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική και Αγροτική Αναγέννηση του άξονα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητας Ζωής στην ΠΔΜ» του ΕΣΠΑ. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν η δήμαρχος Π. Βρυζίδου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χαράλαμπος Παναγιωτίδης, το συγκεκριμένο έργο έχει στόχο την ενίσχυση της ευρύτερης χωρικής οργάνωσης με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, την ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών των αστικών κέντρων και την αποκατάσταση και διαφύλαξη, με ταυτόχρονη ανάδειξη και προβολή, της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών και της λειτουργίας του αστικού συνόλου. 
Ειδικότερα προβλέπει παρεμβάσεις σε μια εκτεταμένη περιοχή, που περιλαμβάνει τον Οικισμό Καρδιάς, τις Εργατικές Κατοικίες ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΟΕΚ 1, ΟΕΚ ΙΙ, ΟΕΚ IV (4) και OEK V (5), την πρώην λιπασματοβιομηχανία ΑΕΒΑΛ καθώς και τις οδούς που τις περικλείουν ή τις ενώνουν με τους γειτνιάζοντες κοινόχρηστους χώρους ή χώρους πρασίνου και αθλητισμού. 
Στόχος είναι να αναδειχτούν και να συμπληρωθούν οι λειτουργικοί πυρήνες της πόλης στην Ανατολική Πτολεμαΐδα. 
Ειδικότερα, η ανάπλαση της προτεινόμενης περιοχής περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε: Α. Αθλητικές δομές: Το κολυμβητήριο, το κλειστό Γυμναστήριο, το νέο γήπεδο και χώρους αθλοπαιδιών μαζί με χώρους στάθμευσης, το χώρο Ρίψεων στο πρώην οικοτροφείο καθώς και το πάρκο Λιγνιτωρύχων. 
Β. Πολιτιστικός- Διοικητικός-Πυρήνας και Πυρήνας Νεολαίας: Περιλαμβάνει την περιοχή της νότιας εισόδου της Πόλης με το Μουσείο, Διοικητήριο, Δημαρχείο, Μουσικό Σχολείο, Ωδείο, Σχολεία, Κέντρο Περιβάλλοντος, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών, παλαιό γήπεδο όπως και την περιοχή της Νοτιανατολικής Πτολεμαΐδας έως τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ. 
Γ. Εμπορικός Πυρήνας: Περιλαμβάνει την περιοχή γύρω από το χώρο της Λαϊκής Αγοράς και του Παλαιού Πάρκου με το Εμπορικό Πολύκεντρο, τους Πεζόδρομους Εθνικής Αντίστασης, Περδίκκα, Βασ. Σοφίας, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Τσαλδάρη και τους παράπλευρους δρόμους, με κύριο χαρακτήρα «Εμπόριο και Υπηρεσίες», καθώς και: την περιοχή γύρω από την Κεντρική Πλατεία και το “Πέτρινο” (1ο) Δημοτικό Σχολείο, με τους Πεζοδρόμους της Πλαστήρα και Κωνσταντινουπόλεως και τους παράπλευρους δρόμους, με κύριο χαρακτήρα»Εμπόριο και Εστίαση».
Δ. Βιοτεχνικός- Ενεργειακός- Εκπαιδευτικός Πυρήνας: Περιλαμβάνει την περιοχή της πρώην λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ. 
Το έργο προβλέπει συγκεκριμένα και τις αναπλάσεις των κάτωθι οδών: 
Ι. Χρηστίδη (από 25ης Μαρτίου μέχρι Θράκης), Καπ. Φούφα (από Μεσουπόλεως μέχρι Νοσοκομείου) της βόρειας εισόδου της πόλης, οδού Βασ. Κωνσταντίνου από Μακεδονομάχων έως Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη, Επιβατών, Δημοκρατίας (από Φούφα μέχρι Βασ. Κωνσταντίνου), ανακατασκευή του Διοικητηρίου στο χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ σύμφωνα με βιοκλιματικά κριτήρια σχεδιασμού. 
Αισθητική αναβάθμιση των δικτύων διανομής στις οδούς: Διοικητηρίου (μεταξύ οδών Βιθυνίας και 25ης Μαρτίου) και σε παρόδους αυτής, Αν. Νικολαΐδη και σε παρόδους αυτής, Διοικητηρίου (μεταξύ οδών Βιθυνίας έως Γράμμου), Διοικητηρίου από Αργυρουπόλεως έως ΟΣΕ, ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών για την κάλυψη αναγκών της Δημοτικής Αστυνομίας και αναρροφητικό σάρωθρο με κάδο απορριμμάτων χωρητικότητας 2 m3. 
Προβλέπεται επίσης (οι μελέτες είναι σε φάση ολοκλήρωσης) η ανάπλαση των οδών: Βορείου Ηπείρου, αύλειου χώρου του ΕΑΚ, κοινόχρηστα ποδήλατα, ανάπλαση νότιας εισόδου Πτολεμαΐδας, ανάπλαση οδού 25ης Μαρτίου και κτηριακές επεμβάσεις. 

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR