Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΙΤΕΣΚ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΤΕΣΚ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ






Τηλ.: 24610 49829, 26430, 49634 Fax: 24610 41779
e-mail: info@peddm.gov.gr
Πληροφορίες: Λευτέρης Τοπάλογλου      
Κοζάνη 23/2/2012
Αριθμ. Πρωτ.:100

ΠΡΟΣ:             Όπως πίνακας αποδεκτών


            ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΤΕΣΚ  ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και τις περικοπές μισθών που κατατέθηκε στη Βουλή [άρθρο 5, &4.β] προβλέπεται η συγχώνευση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) με το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών. To νέο Ινστιτούτο, με την επωνυμία "Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων" προβλέπεται να έχει έδρα τη Θεσσαλία.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να απολέσει το μοναδικό της ερευνητικό Ινστιτούτο. Είναι προφανές ότι τα επιχειρήματα ότι αυτό γίνεται μόνο για διοικητικούς λόγους δεν πείθουν.
Σε μια Περιφέρεια που παρουσιάζει αναπτυξιακή υστέρηση και υψηλότατη ανεργία δεν μπορούμε να μιλάμε για την αποχώρηση ενός ερευνητικού φορέα που συνδέεται άμεσα με αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά, όπως είναι τα στερεά καύσιμα, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην Δυτική Μακεδονία. Στις μέρες της κρίσης που περνάμε είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα της ύπαρξης μαζί με το Πανεπιστήμιο και του ΤΕΙ και ενός ερευνητικού ινστιτούτου όπως το ΙΤΕΣΚ με διαπιστωμένη συμβολή στην εφαρμοσμένη έρευνα και στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας έναντι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι ο ορισμός της έδρας του νέου πλέον ερευνητικού φορέα στην περιφέρειά μας αντί της Θεσσαλίας όπως προβλέπει το Σχέδιο Νόμου .




                            Με εκτίμηση
                                          Η Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας
                                        ΒΡΥΖΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
                                        Δήμαρχος Εορδαίας



Αποδέκτες:


Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Παιδείας  Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων 
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του ΥΠΕΘ
ΠΕΔ-Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας
ΠΕΔ-Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
ΠΕΔ-Βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας

Κοινοποίηση:
Δήμοι Δυτικής Μακεδονίας