Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Το Χαστουκόδεντρο: Παρουσίαση βιβλίου στην Πτολεμαΐδα_27/03/2013



Οι εκδόσεις "ΤΟΠΟΣ", η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Εορδαίας και το βιβλιοπωλείο Επί Χάρτου σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Μαραγκόπουλου "Το Χαστουκόδεντρο".
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο Αίθριο του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας που ευγενικά μας παραχώρησε το ΝΠΔΔ-ΚΟΙΠΑΠ.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο διευθυντής της Κ.Ε.Δ.Ε Δημήτρης Λιακάκος
Μαζί μας θα είναι ο συγγραφέας ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα μυθιστόρημα για την αγωνία της μεταπολεμικής Ελλάδας να σταθεί με αξιοπρέπεια στα πόδια της στους πιο αναξιοπρεπείς καιρούς.
Περιγραφή
Το «Χαστουκόδεντρο» αναζητά στην πρόσφατη Ιστορία απαντήσεις για τη σημερινή Ελλάδα, με αφορμή ένα γνωστό περιστατικό: το περίφημο “χαστούκι” της Μπέτι Αμπατιέλου στη Βασίλισσα Φρειδερίκη τον Απρίλιο του 1963, έξω από το ξενοδοχείο «Κλάριτζες», στο Λονδίνο.
Το «Χαστουκόδεντρο» είναι ένα μυθιστόρημα που έχει γραφεί με ακατέργαστα υλικά της Ιστορίας – όπου αναπόφευκτα πρωταγωνιστούν γνωστά ιστορικά πρόσωπα. Πρόσωπα γνωστά κι ωστόσο απογυμνωμένα από τον γνωστό μύθο που τα συνοδεύει (από τον Ρούζβελτ και τον Τσόρτσιλ έως τον Πιουριφόι και τον Κένεντι, από τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή έως τον Πάπας και τον Ωνάση, από τους βασιλείς της Ελλάδας έως τον Άρη, τον Σαράφη κλπ.).
Το «Χαστουκόδεντρο» είναι, ταυτόχρονα, ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική πολιτική απείθεια – σε μια χώρα που ο λαός της ανέκαθεν αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο από τους κυρίαρχους πολιτικούς συσχετισμούς. 
[O Άρης Μαραγκόπουλος έχει ασχοληθεί με το θέμα της πολιτικής απείθειας σε άλλα δύο βιβλία του: την επιστολική νουβέλα «Τα Δεδομένα της Ζωής μας» (Ελλ. Γράμματα 2002) και το μυθιστόρημα «Η μανία με την Άνοιξη» (Ελλ. Γράμματα 2006, Τόπος 2009)].
http://www.neaptolemaidas.gr/2013/03/xastoukodentro-biblio-maragkopoulos.html