Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

www.ptolemeos.gr: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕIΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ V ΤΟΥ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Έπεσαν οι υπογραφές Σε περίπου δύο χρόνια ξεκινάν οι εργασίες


ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕIΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ V ΤΟΥ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Έπεσαν οι υπογραφές
Σε περίπου δύο χρόνια ξεκινάν οι εργασίες


Έπεσαν οι υπογραφές
Σε δύο χρόνια περίπου αναμένεται η έναρξη της κατασκευής της 5ης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ένα έργο υψίστης σημασίας για τη ΔΕΗ, την εθνική οικονομία και την περιοχή μας, καθώς υπεγράφη τοΣάββατο 9 Μαρτίου η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης και κατασκευής της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €.
Τη σύμβαση υπέγραψαν- σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Αρθούρος Ζερβός και ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Γεώργιος Περιστέρης, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και του Υπουργού Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρου Καράογλου
Η μονάδα «Πτολεμαΐδα V» θα παράγει 660MW ηλεκτρικής ενέργειας και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και 140MW για τηλεθέρμανση, που θα είναι διαθέσιμη για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε θέρμανση και ζεστό νερό και το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με παλαιές ρυπογόνες και αντιοικονομικές μονάδες.
Η 5η μονάδα, η οποία κατασκευάζεται σε αντικατάσταση των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ που είναι προς απόσυρση, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μέγεθος αλλά και τη μεγαλύτερη κατ’ αξία επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ΔΕΗ, αλλά και τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ζερβός: «Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και για τη χώρα γενικότερα, καθώς δεν αποτελεί απλά την απαρχή της μεγαλύτερης επένδυσης στην ιστορία της ΔΕΗ και μιας από τις μεγαλύτερες που έγιναν στην Ελλάδα, αλλά και επειδή αποτελεί το έναυσμα για μια νέα ενεργειακή κατεύθυνση με επίκεντρο την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον άνθρωπο», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Επισήμανε μάλιστα ότι η επένδυση αυτή σηματοδοτεί: «ένα νέο ενεργειακό μοντέλο. Μια ενεργειακή επανεκκίνηση, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση του εθνικού μας καυσίμου, τον λιγνίτη, με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, εξασφαλίζοντας: 
- την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας 
- την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους 
- τη βιώσιμη ανάπτυξη και 
- την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος 
Για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας. 
Αποτελεί την επιβεβαίωση του γεγονότος πως ο λιγνίτης για πολλές δεκαετίες συνεχίζει να είναι το ενεργειακό μας καύσιμο – που από τα έγκατα της Δυτικής Μακεδονίας τροφοδοτεί όλη τη χώρα και της επιτρέπει να βλέπει το ενεργειακό της μέλλον με αισιοδοξία. 
Για τους κατοίκους της περιοχής, η νέα Μονάδα V – μαζί με πολλές θέσεις εργασίας, δημιουργεί νέες, καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες – επιτρέποντας τους να ζουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.»
Τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΗ όσο και ο γενικός διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης, ο οποίος παρουσίασε τα τεχνικά και περιβαλλοντικά στοιχεία και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της νέας μονάδας, τόνισαν ότι η μονάδα αυτή σχεδιάστηκε με σκοπό να παράγει περισσότερη ενέργεια με λιγότερο λιγνίτη αλλά και ακόμα λιγότερους ρύπους, καθώς: 
- Μειώνει την κατανάλωση λιγνίτη κατά 40%, 
- Μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, 
- Μειώνει κατά 60% τις εκπομπές ρύπων 
- Μειώνει κατά 90% τις εκπομπές σωματιδίων.
Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η κατασκευή της «Πτολεμαΐδας V» θα συμβάλλει στην προώθηση της ανάπτυξης και απασχόλησης στην περιοχή, καθώς κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν 3.000 άνθρωποι, ενώ με τη λειτουργία της- η οποία τοποθετείται στο 2019- θα εξασφαλίσει 250 θέσεις μόνιμης εργασίας, ενώ παράλληλα από τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας της θα επωφεληθούν, άμεσα ή έμμεσα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην άνοδο του κύκλου εργασιών τους.
Ο Υφυπουργός Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου μίλησε για την «μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα την επένδυση αυτή που θα φέρει μια καινούρια σταθερότητα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. «Αυτή η επένδυση είναι μία οριστική, αμετάκλητη “ψήφος εμπιστοσύνης” στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία. Είναι μία ακόμη “ψήφος εμπιστοσύνης” στις προσπάθειες της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού επενδύσεων αυτού του βεληνεκούς.» 
Ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θ. Καράογλου, χαιρέτισε την υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη «ενός πολύ σημαντικού έργου, ενός έργου περιβαλλοντικού που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και θα δώσει παράλληλα απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δυτική Μακεδονία», καθώς θα δημιουργήσει άμεσα 3.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή και 
τόνισε ότι η επένδυση αυτή εξελίσσει τη Δυτική Μακεδονία σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και όχημα ισχυρής ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα. 
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΑΕ Γεώργιος Περιστέρης τόνισε ότι η κατασκευή του έργου αυτού θα δώσει απασχόληση σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις της περιοχής, καθώς θα μεταβάλλει την περιοχή σε ένα απέραντο εργοτάξιο και εξέφρασε την ευχή να πάνε όλα καλά και να τελειώσουν οι μελέτες και η έκδοση αδειών σε 20 μήνες που προβλέπει η σύμβαση. 
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο CEO της Hitachi Power Europe κ. Klaus-Dieter Rennert, ο πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Hiroshi Toda, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Wolfgang Hoelscher – Obermaier, ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες της Δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών αρχών, παραγωγικών τάξεων, κρατικών υπηρεσιών και φορέων, οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, στελέχη των εταιρειών ΤΕΡΝΑ, Hitachi κλπ, εκπρόσωποι τραπεζών και ανώτερα στελέχη και εκπρόσωποι των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ. Για μια σημαντική στιγμή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας αλλά και της περιοχής μας, έκανε λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη αυτή επένδυση απέδειξε τη βούληση της κυβέρνησης για να τεθεί η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. 
Ο βουλευτής Πάρης Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντική μέρα για την περιοχή, καθώς αυτή η μονάδα «βγάζει την περιοχή από την ύφεση, δημιουργεί μια νέα κατάσταση όσον αφορά το ρόλο της περιοχής ενεργειακά και είναι καταλυτική αυτή η επένδυση», υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη και μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια.
Για «σημαντική μέρα για την περιοχή» μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ευγενία Ουζουνίδου, εκφράζοντας την ευχή «να πάνε όλα καλά». Σημείωσε ότι το κόμμα της έχει εκφράσει σοβαρούς προβληματισμούς γι’ αυτό το μεγάλο έργο, τόσο για τους περιβαλλοντικούς όρους όσο και για τη χρηματοδότηση και την ορθολογική αξιοποίηση του λιγνίτη, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει «να μείνει η νέα μονάδα στη ΔΕΗ και μόνο». 
Την χαρά της για την υπογραφή της πολύπαθης αυτής σύμβασης εξέφρασε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή κι εξέφρασε την ελπίδα «να μη μείνει μόνο στα χαρτιά αλλά να προχωρήσει και να έχουμε μια επένδυση πολύ μεγάλη που θα φέρει και θέσεις εργασίας για την περιοχή».
Ο Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «έργο που το περιμέναμε πολλά χρόνια και σήμερα παίρνει σάρκα και οστά με επίσημο τρόπο». Η μονάδα αυτή, πρόσθεσε, «θα είναι στολίδι για την περιοχή αλλά και ένας μοχλός στήριξης της τοπικής κοινωνίας και περιβαλλοντικά, και εργασιακά αλλά και οικονομικά. 
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής έκανε λόγο για «μια γιορτινή μέρα», καθώς «βλέπουμε να προχωρά ένα μεγάλο, οραματικό έργο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά και για όλη την Ελλάδα, που θα δώσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, χειροπιαστή περιβαλλοντική βελτίωση και στήριξη της ενεργειακής αυτονομίας της Ελλάδας».
Την χαρά της για την υπογραφή της σύμβασης της νέας μονάδας εξέφρασε κι η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο που πραγματοποιεί η ΔΕΗ στη χώρα και στην περιοχή, ενώ έκανε μνεία και στα περιβαλλοντικά οφέλη και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει στην περιοχή. 
Την υπογραφή της σύμβασης χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, τονίζοντας ότι για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε να περάσουμε από πολλά εμπόδια και χρειάστηκε η προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των βουλευτών, της ΔΕΗ αλλά και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και των συνδικάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι «για εμάς, παρά τη σημερινή υπογραφή δεν πρόκειται να υπάρχει εφησυχασμός και θα ηρεμήσουμε μόλις ξεκινήσει η κατασκευή». 
«Κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΗ, την περιοχή αλλά και τη χώρα. Η νέα μονάδα είναι πλέον μια πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ στο Δ.Σ. της επιχείρησης Γιάννης Καραβασίλης.
«Δικαίωση για το συνδικάτο Σπάρτακος» χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης της νέας μονάδας ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Αδαμίδης, επισημαίνοντας ότι ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2003 και ότι η επένδυση αυτή θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή. 
Την χαρά του για την δρομολόγηση της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας Αναστάσιος Τσιλφίδης, λέγοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση που θα δώσει θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία που είναι πρώτη στην ανεργία. 

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
http://www.e-ptolemeos.gr/topics.php?category=7&topic=23963