Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΣΤΟΝ 5ο ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 110 ΧΛΜ



Συμμετοχή Δρομέων της Εορδαίας στον 5ο Υπερμαραθώνιο παρθένου Δάσους Παρανεστίου μήκους  110 χιλμ.
Τα προηγούμενα χρόνια η εμπειρία των Δρομέων Εορδαίας σχετικά με τον αγώνα του Παρθένου Δάσους περιοριζόταν στις περιγραφές φίλων που είχαν συμμετάσχει ή παρακολουθήσει τον αγώνα. Τα λόγια τους ήταν γεμάτα συγκίνηση και ανέδυαν την μαγεία του Παρθένου Δάσους και την ζεστασιά των ανθρώπων της περιοχής, σε τέτοιο βαθμό που ενδεχομένως άγγιζε τα όρια της υπερβολής. Ο αριθμός των φορέων και των ανθρώπων που συμμετείχαν στην διοργάνωση του αγώνα ξεπερνούσε (σε αναλογία με τον αριθμό των αγωνιζομένων πάντα) κατά πολύ οποιοδήποτε άλλο αθλητικό γεγονός που έχει διεξαχθεί στην χώρα μας. Έτσι φέτος παρά τις δυσκολίες λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και κοινονικοοικονομικών καταστάσεων, ήμασταν αποφασισμένοι να ζήσουμε από κοντά όλα όσα τις προηγούμενες χρονιές μας είχαν διηγηθεί φίλοι και γνωστοί.
Και η επιλογή αυτή επιβραβεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού οι στιγμές που ζήσαμε στο δάσος της ευρύτερης περιοχής του Παρανεστίου θα μας μείνουν αξέχαστες.
Το σαββατοκύριακο λοιπόν 15-16 Οκτωβρίου 2011 ο Δήμος Παρανεστίου διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τον Υπερμαραθώνιο Παρθένου Δάσους (V.F.U.T.), πρόκειται για αγώνισμα διάσχισης ορεινών μονοπατιών συνολικού μήκους εκατόν δέκα χιλιομέτρων (110Km), με θετική υψομετρική διαφορά τέσσερις χιλιάδες εκατόν σαράντα πέντε μέτρα (4.145m) και μέγιστη χρονική διάρκεια είκοσι έξι ώρες (26), που απευθύνεται σε αθλούμενους/ες με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, με άριστη υγεία, πολύ καλή φυσική κατάσταση και ψυχικό σθένος. 
Από τα 110 χιλιόμετρα της διαδρομής τα 78,931 km είναι μονοπάτια τα 27,870 km χωματόδρομος και μόνο τα 3,145 km άσφαλτος. Ώρα εκκίνησης του αγώνα ήταν το Σάββατο 07:00 π.μ. από τη θέση Ζαρκαδιά και τερματισμός την Κυριακή 09:00 π.μ. στην κεντρική πλατεία του Παρανεστίου. 
Από τους 300 αθλητές και αθλήτριές που δήλωσαν συμμετοχή, προερχόμενοι από 17 διαφορετικές χώρες, τελικά ξεκίνησαν την προσπάθεια τους οι 234 και κατάφεραν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τον αγώνα εντός του χρονικού ορίου των είκοσι έξι ωρών οι 184 αθλητές.
Ο αγώνας έγινε κάτω από σχετικά ευχάριστες συνθήκες παρά το κρύο, ενώ εναλλάσσονταν βροχή, ομίχλη, ακόμη και χιόνι, που συνάντησαν σε υψηλά υψόμετρα της διαδρομής οι αθλητές.
Στη διάρκεια της διαδρομής οι αγωνιζόμενοι είχαν την συμπαράσταση 500 εθελοντών που στελέχωσαν με μεγάλη επιτυχία τους δώδεκα (12) σταθμούς υποστήριξης και τα επιπλέον δώδεκα (12) σημεία ελέγχου για λόγους ασφαλείας των αγωνιζομένων.
Κατά την διάρκεια του αγώνα εντυπωσιαστήκαμε από:
• Τις μελωδίες του σαξοφώνου που ακούγονταν ξαφνικά μέσα στο δάσος από ένα σαξοφωνίστα που μας ακολουθούσε στην διαδρομή.
• Την απίστευτη ομορφιά της Παρανέστιας γης. Δεν υπάρχουν λόγια που να αποτυπώνουν τις εικόνες που κατέγραψαν τα μάτια μας καθόλη την διάρκεια του αγώνα. Το δάσος σε όλο του το μεγαλείο. Χρώματα, μυρωδιές ήχοι σε απίστευτη αρμονία. Αυτή η περιοχή πρέπει να προστατευτεί, ίσως είναι ο τελευταίος παράδεισος στη χώρα μας.
• Τα μικρά παιδιά, τους κατοίκους του χωριού όπου περίμεναν στην είσοδο του χωριού τους αθλητές και έτρεχαν μαζί τους μέχρι τη γραμμή του τερματισμού φωνάζοντας και σφυρίζοντας. Αυτή την δουλεία έκαναν όλη τη νύχτα.
• Την προθυμία των κατοίκων και των εθελοντών να βοηθήσουν, να εμψυχώσουν και να συμβάλουν με όλη τους τη ψυχή ώστε να έχει επιτυχία ο αγώνας.
Επίσης την Κυριακή 16 Οκτωβρίου διοργανώθηκαν οι ακόλουθοι αγώνες:
α) Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path P.P): αγώνισμα διάσχισης μέρους της ορεινής διαδρομής του V.F.U.T. μήκους 36 περίπου χιλιομέτρων και 1.400 μέτρων περίπου θετικής υψομετρικής διαφοράς που απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους δρομείς. Συμμετείχαν 138 δρομείς. 
Στον δύσκολο και απαιτητικό Υπερμαραθώνιο Παρθένου Δάσους (V.F.U.T.) συμμετείχαν δρομείς του Δήμου Εορδαίας, συγκεκριμένα:
Από την Ardassa Mountain Club: 
1) ΦΩΛΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΩΥΣΗΣ κατέλαβε την 9η θέση της γενικής κατάταξης με χρόνο τερματισμού 13h 09’ 34’’.
2) ΣΙΑΡΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ κατέλαβε την 60η θέση της γενικής κατάταξης με χρόνο τερματισμού 18h 05’ 22’’ 
Από τον Σύλλογο Δρομέων Οδοιπόρων Εορδαίας οι:
1) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ κατέλαβε την 83η θέση της γενικής κατάταξης με χρόνο τερματισμού 18h 51’ 49’’. 
2) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ κατέλαβε την 136η θέση της γενικής κατάταξης με χρόνο τερματισμού 21h 05’ 51’’.
3) ΜΕΛΑΝΟΦΡΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ κατέλαβε την 137η θέση της γενικής κατάταξης με χρόνο τερματισμού 21h 05’ 51’’.
Επίσης το Σάββατο 15 Οκτωβρίου διοργανώθηκε και το Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path P.P) που είναι αγώνισμα διάσχισης μέρους της ορεινής διαδρομής του V.F.U.T. μήκους 36 περίπου χιλιομέτρων και 1.400 μέτρων περίπου θετικής υψομετρικής διαφοράς που απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους δρομείς. Σε αυτόν τον αγώνα συμμετείχαν 138 δρομείς.
Από τον Σύλλογο Δρομέων Οδοιπόρων Εορδαίας συμμετείχαν οι:
1) ΜΥΛΩΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ κατέλαβε την 42η θέση της γενικής κατάταξης με χρόνο τερματισμού 4h 18’ 47’’. 
2) ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ κατέλαβε την 48η θέση της γενικής κατάταξης με χρόνο τερματισμού 4h 25’ 26’’. 
3) ΒΑΛΙΛΕΙΑΔΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ κατέλαβε την 84η θέση της γενικής κατάταξης με χρόνο τερματισμού 5h 05’ 02’’. 
4) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ κατέλαβε την 101η θέση της γενικής κατάταξης με χρόνο τερματισμού 5h 23’ 59’’.
Επιστρέφοντας από τον μαγικό κόσμο του Παρθένου Δάσους για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι. Ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να σταθούμε ξανά στην γραμμή της εκκίνησης μαζί με τους υπόλοιπους τυχερούς δρομείς και να ζήσουμε αυτή την μοναδική εμπειρία. Εσείς;

Για τους Δρομείς της Εορδαίας
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ

ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR