Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Για τον «Σακχαρώδη Διαβήτη» ενημερώθηκαν τα μέλη του Α΄ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας με πρωτοβουλία του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ του Δήμου Εορδαίας


DSC00972
Στα πλαίσια της κοινωνικής δράσης, που αναπτύσσει το Ν.Π.Δ.Δ ΚΟΙΠΠΑΠ του Δήμου Εορδαίας, διοργανώνει μία σειρά ενημερωτικών διαλέξεων στα ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας με προσκεκλημένους ειδικούς γιατρούς.
«Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης σε θέματα υγείας, επιλέγουμε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων για την πληροφόρηση όχι μόνον των μελών των δύο ΚΑΠΗ του Δήμου, αλλά και όσων πολιτών το επιθυμούν» επεσήμανε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ ΚΟΙΠΠΑΠ Θεοπίστη Κρυσταλλίδου, τονίζοντας ότι αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Δεκέμβριο και στη νέα χρονιά.
Ο ‘’Π’’ βρέθηκε σε μία από αυτές τις ενημερώσεις στο Α΄ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας, όπου ο νέος και αξιόλογος ειδικός παθολόγος Ευθύμιος Λιάκος ανέπτυξε το θέμα του Σακχαρώδη Διαβήτη, τονίζοντας τον τρόπο διάγνωσης και μέτρησης του Σακχάρου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.
Ο κ. Λιάκος ‘’χτύπησε’’ το καμπανάκι για τη σοβαρότητα της νόσου, που διαταράσσει τον μεταβολισμό, υπενθυμίζοντας τις σοβαρές επιπλοκές της που είναι: η υπέρταση, η ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η νεφρική ανεπάρκεια, η περιφερική νευρίτιδα και η αμφιβληστροειδοπάθεια.
Έδειξε τον τρόπο μέτρησης του Σακχάρου, εξηγώντας ποιες είναι οι φυσιολογικές και ποιες οι παθολογικές τιμές, ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα άτομα άνω των 50 ετών θα πρέπει να κάνουν μία μέτρηση, νηστικοί και αυτό αρκεί για την ανίχνευση της νόσου ώστε ν’ ακολουθηθεί η ανάλογη θεραπευτική αγωγή.
Αναφερόμενος ο κ. Λιάκος στα νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση του Διαβήτη, που αφορούν εκτός από τη ‘’γνωστή’’ Ινσουλίνη, νέα σκευάσματα τα οποία μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος, όμως έχει αποδειχθεί από ειδικές μελέτες πως βελτιώνουν την ανταπόκριση του ασθενούς στην θεραπεία της νόσου.
Συνέστησε στους ηλικιωμένους να εξετάζονται συχνά, να τρέφονται σωστά και να κινούνται, ενώ ευχαρίστησε το Δήμο Εορδαίας για την ευκαιρία που του έδωσε ως νέο γιατρό, να έρθει σε επαφή με την τρίτη ηλικία της Πτολεμαΐδας, προσθέτοντας ότι είναι στη διάθεσή τους για να τους ενημερώσει τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Καλωσορίζοντας τον προσκεκλημένο γιατρό η Κοινωνική Λειτουργός του ΚΑΠΗ Χαρά Θεοδώση, διευκρίνισε ότι στόχος των ενημερωτικών διαλέξεων είναι η ‘’πρόληψη’’ ευχαριστώντας τους γιατρούς της Πτολεμαΐδας, που στηρίζουν το όλο εγχείρημα.
Την ικανοποίησή τους για τις πρωτοβουλίες αυτές του Δήμου Εορδαίας εξέφρασαν τα μέλη του ΚΑΠΗ, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τους ομιλητές.
Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε μέτρηση Σακχάρου στους παρισταμένους από τον κ. Λιάκο, ενώ ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στο Β΄ΚΑΠΗ του Δήμου την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου ώρα 5μ.μ. και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
DSC00999 DSC00966 DSC00978