Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αναβάθμιση του πόσιμου νερού από τη ΔΕΥΑΕ_Αλλά και μεγάλο περιβαλλοντικό έργο διαχείρισης λυμάτων και αποκατάστασης του Σουλού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ Γιώργος Καραΐσκος

karaiskos

Αλλά και μεγάλο περιβαλλοντικό έργο διαχείρισης λυμάτων και αποκατάστασης του Σουλού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος
της ΔΕΥΑΕ Γιώργος Καραΐσκος

Ένα μεγάλο έργο εκτελεί από την περασμένη άνοιξη η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, Αποχέτευσης Εορδαίας, το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού σε οικισμούς του δήμου Εορδαίας, αλλά ταυτόχρονα θα περιορίσει τις διαρροές νερού και θα μειώσει τις δαπάνες επισκευής βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης της ΔΕΥΑΕ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ Γιώργος Καραΐσκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π», αναφέρθηκε ειδικότερα, στα έργα αντικατάστασης των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη σε 7 Τοπικές Κοινότητες της Εορδαίας, αλλά και σε έργα μεγάλης περιβαλλοντικής ωφέλειας, ανακοινώνοντας την επικείμενη έναρξη έργων διαχείρισης αστικών λυμάτων σε ολόκληρη την Εορδαία αλλά και αναβάθμισης του Εορδαϊκο ποταμού (Σουλού).
Τόνισε ότι προχωρούν με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς τα έργα αντικατάστασης των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης στις Τοπικές Κοινότητες Περδίκκα, Ασβεστόπετρας, Δροσερού, Γαλάτειας και Ολυμπιάδας του Δήμο Εορδαίας και ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από το συμβατικό χρόνο περαίωσης και συγκεκριμένα μέχρι τέλος του χρόνου.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ είπε ότι πρόκειται για έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 5,4 εκατομμυρίων ευρώ. Σημείωσε δε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το έργο αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης στην Τ.Κ. Πενταβρύσου, προϋπολογισμού 388.000,00 ευρώ και ότι τα υπόλοιπα έργα είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα, μέχρι τέλος της χρονιάς», καθώς και ότι μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και στην Τ.Κ. Προαστίου, προϋπολογισμού 590.000,00 ευρώ και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα έργα αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων σε Περδίκκα, Ασβεστόπετρα, Δροσερό, Γαλάτεια και Ολυμπιάδα έχουν εκτελεστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους και συγκεκριμένα: το έργο στον Περδίκκα, προϋπολογισμού 1.500.000,00 € έχει ολοκληρωθεί στο 95% των εργασιών. Στην Ασβεστόπετρα, έργο προϋπολογισμού 853.000,00 €, έχει ολοκληρωθεί το 80% των εργασιών. Στο Δροσερό, έργο προϋπολογισμού 410.000,00 € έχει ολοκληρωθεί στο 70% των εργασιών. Στη Γαλάτεια, προϋπολογισμού 725.000,00 €, έχει ολοκληρωθεί στο 95%, ενώ στην Ολυμπιάδα, έργο προϋπολογισμού 915.000,00 €, έχει ολοκληρωθεί στο 65% των εργασιών.Το σημαντικό, επισήμανε ο κ. Καραΐσκος, είναι ότι τα περισσότερα δίκτυα ύδρευσης στους οικισμούς στους οποίους αντικαθίστανται, είναι ηλικίας 30-40 ετών από αμίαντο, ενώ το υλικό με το οποίο αντικαθίστανται τα δίκτυα είναι από πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς. Συγχρόνως, σημείωσε, διασφαλίζεται για τα επόμενα χρόνια εξασφάλιση πόρων για την επιχείρηση από τη μείωση των βλαβών και των διαρροών, αφού πλέον θα έχουμε περιορισμό διαρροών από βλάβες στα νέα δίκτυα και κατά συνέπεια λιγότερη απασχόληση των συνεργείων της επιχείρησης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην περιοχή, συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά στη διαχείριση των αστικών λυμάτων, την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Πτολεμαΐδας στον οποίο θα οδεύσουν τα λύματα από όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Εορδαίας, καθώς και την αποκατάσταση του Εορδαϊκού ποταμού (Σουλού), με φορείς υλοποίησης τη ΔΕΥΑΕ αλλά και το Δήμο Εορδαίας, διότι κάποιες Τοπικές Κοινότητες δεν ανήκουν επίσημα ακόμη στη ΔΕΥΑΕ.
Οι μελέτες των έργων αυτών περιλαμβάνουν αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, την κατασκευή εξωτερικών δικτύων μεταφοράς λυμάτων και την αναβάθμιση και επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού.
Πρόκειται ειδικότερα για έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 21.598.015,71 ευρώ, τα κάτωθι:
- Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων οικισμού Πενταβρύσου και εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς λυμάτων οικισμών Ανατολικού, Πενταβρύσου και Περδίκκα στην ΕΕΛ Πτολεμαΐδας.
- Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων οικισμών Προαστίου και Ασβεστόπετρας και εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς λυμάτων των δύο οικισμών στον κόμβο Νότιας εισόδου Πτολεμαΐδας.
- Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων οικισμού Δροσερού και εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς λυμάτων οικισμών Γαλάτειας, Δροσερού και Ολυμπιάδας στην ΕΕΛ Πτολεμαΐδας
- Μελέτη εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων περιοχής Κόμβου ΑΕΒΑΛ σε ΕΕΛ Πτολεμαΐδας
Εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων περιοχής Κόμβου ΑΕΒΑΛ σε ΕΕΛ Πτολεμαΐδας
- Μελέτη επέκτασης-αναβάθμισης ΕΕΛ Πτολεμαΐδας
-Αναβάθμιση ΕΕΛ Πτολεμαΐδας
-Επέκταση ΕΕΛ Πτολεμαΐδας.
«Πρόκειται για έργα που θα δώσουν βαθειά περιβαλλοντική ανάσα στην περιοχή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά θα δώσουν ταυτόχρονα και μια αναπτυξιακή ανάσα στην περιοχή, καθώς οι εργολάβοι θα προσλάβουν μεγάλο αριθμού ειδικευμένου προσωπικού από την περιοχή, με αποτέλεσμα αφ’ ενός να δοθεί δουλειά σε εκατοντάδες χέρια και αφ’ ετέρου να πέσει αρκετό χρήμα στην αγορά της περιοχής.
Ο κ. Καραΐσκος δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στην πολύ καλή συνεργασία της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΕ με την ΑΝΚΟ ΑΕ που συνέβαλλε στο μελετητικό έργο, καθώς επίσης στην άριστη συνεργασία με την Περιφερειακή αρχή και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ