Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Κορυφαία μουσικοφιλολογική εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα «Με λογισμό και μ´ όνειρο…»

DSC00907

Η ποιότητα και η άρτια διοργάνωση ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της μουσικοφιλολογικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας από το Δήμο Εορδαίας και τον Σύλλογο Μκρασιατών Πτολεμαΐδας, για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» της Ζαφειρίας Φούκα – Νικολαΐδου.
Ήταν μία εκδήλωση πλημμυρισμένη «με λογισμό και μ’ όνειρο», από εκείνες που “παίρνει” μαζί του φεύγοντας ο θεατής…
Οι συντελεστές της διοργάνωσης, που έφερε τη σφραγίδα του Μουσικοπαιδαγωγού Βαλεντίνου Πατρικίδη, καθήλωσαν το ακροατήριο με την άψογη απόδοση κειμένων, απαγγελιών και την υπέροχη ερμηνεία τραγουδιών, “ζωντανεύοντας” τους στίχους της ποιήτριας, που αποτελούν κατάθεση ψυχής για την ίδια και διδαχή για τους άλλους.
Μιλώντας στον “Π” η δημιουργός του πραγματικής λογοτεχνικής αξίας έργου της ποίησης, αναφέρθηκε στα πρώτα ερεθίσματα, που δέχθηκε από τις αφηγήσεις των γονέων της για την Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και στην ανάγκη αποτύπωσης στο χαρτί εικόνων που έζησε με χαρές ή λύπες, βιώματα τα οποία έγραφε στους δύσκολους καιρούς, για να εκτονωθεί.
Η αυθεντικότητα, η συναισθηματικότητα και η μελωδικότητα των στίχων της ποιήτριας, “άγγιξαν” τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής του καταξιωμένου Μουσικοπαιδαγωγού Βαλεντίνου Πατρικίδη, ο οποίος προχώρησε στην μελοποίησή τους, με ερμηνεύτρια την soprano Ράνια Πατρικίδου.
«Ποίηση και μελωδία, είναι μοναδικές στιγμές πολιτισμού και πνεύματος, που ζούμε εδώ στην Πτολεμαΐδα με την παρουσία του κορυφαίου Μουσικοπαιδαγωγού Βαλεντίνου Πατρικίδη και της ξεχωριστής ποιήτριας Ζαφειρίας Φούκα – Νικολαΐδου» δήλωσε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.
Τη στήριξη του Συλλόγου Μικρασιατών, σε εκδηλώσεις μνήμης και πολιτισμού εξέφρασε ο Πρόεδρός του, Θεοδόσιος Καδόγλου.
Το πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε 6 ενότητες με: αφιερώσεις σε πρόσωπα αγαπημένα, παλιές αξέχαστες θύμησες, επιθυμίες, τοπωνύμια και τραγούδια αγαπημένα, ενώ ενδιάμεσα υπήρχαν σχόλια και απαγγελίες από τους: Βαλεντίνο Πατρικίδη, Ζαφειρία Φούκα – Νικολαΐδου, Χρύσα Μαρτινάκη – Κοκκίνη και Καλλιρρόη Μήτκα με υπεύθυνο τεχνολογικής κάλυψης τον Αντώνη Πουγαρίδη και της επεξεργασίας εικόνων τον Ελευθέριο Νικολαΐδη.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν η μικτή χορωδία “ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ” του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας και η Solist Ράνια Πατρικίδου, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου Λάζαρου Τσαβδαρίδη.
Όσοι “συνταξιδέψαμε” ποιητικά και μελωδικά με τους συντελεστές της διοργάνωσης, τους ευχαριστούμε για την αναζωπύρωση της ελπίδας, της ομορφιάς της ζωής, των ονείρων και ευχόμαστε στη «δική τους» ποιήτρια, την κυρία Ζαφειρία, η σπίθα της έμπνευσης ν΄ ανάβει πάντα και να μας χαρίζει ανάλογες συλλογές….

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

DSC00909 DSC00914 DSC00923 DSC00925 DSC00926 DSC00931