Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ "Επί Ξύλου Εορδαίας 1900 -1980" ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ 2011"



Μια ακόμα εκδήλωση που γίνεται στην Πτολεμαΐδα στα πλαίσια του εορτασμού για την απελευθέρωση της είναι η έκθεση της Τούλας Χαριτίδου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας με τίτλο «επί ξύλου Εορδαίας 1900-1980» και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έκαναν η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, η πρόεδρος του Μουσείου Θεοπίστη Κρυσταλλίδου μαζί με την Τούλα Χαριτίδου.
Η Τούλα Χαριτίδου δήλωσε για την έκθεση «σήμερα εδώ εγκαινιάζουμε μια έκθεση με το τίτλο «επί ξύλου Εορδαίας 1900-1980». Έχει 84 έργα όλα επί ξύλου από τη δεκαετία του 1900 μέχρι τη δεκαετία του 1980. Είναι χρηστικά αντικείμενα τα περισσότερα για την εποχή τους και ακόμα και σήμερα είναι μερικά και τα οποία έχω μετατρέψει σε έργα τέχνης. Στην προκειμένη έκθεση το έργο τέχνης είναι αντικείμενο και το αντικείμενο είναι έργο τέχνης. Είναι αντικείμενα από την καθημερινότητα όπως ντουλάπια, καπάκια από ραπτομηχανές, πόρτες, μπαούλα, καθρέφτες, εικονοστάσια, σκάφες ζυμώματος κ.α.
Τα έργα δεν είναι όλα καινούρια αλλά τα περισσότερα και ξεκίνησαν να γίνονται από το Μαΐο μετά από μια πρόταση της δημάρχου για τα ελευθέρια της πόλης. Δηλαδή τα περισσότερα είναι μια δουλειά 3 μηνών και θα είναι για 15 μέρες εδώ και πρωί και απόγευμα, 10-2 και 6-9 και αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα είναι μια έκθεση που θα δημιουργήσει συναισθήματα στο κόσμο γιατί είναι διαφορετική από όλες τις άλλες. Το ζητούμενο άλλωστε είναι αυτό να τρέξει η μνήμη προς τα πίσω, να θυμηθούμε πράγματα αλλά σε μια εποχή που οι καιροί είναι αντιαισθητικοί και δύσκολοι η τέχνη είναι αυτή που καλείται να βρει διέξοδο να ξεχαστούμε λίγο αναπολώντας τα παλιά γιατί ο κόσμος το έχει ανάγκη αυτό. Ορισμένα από τα έργα είναι προς πώληση εκτός από κάποια που τα έφτιαξα για κάποιους και κάποια που είναι οικογενειακά κειμήλια και θα χαρώ πολύ να τιμήσουν σπίτια συλλεκτών και όχι μόνο».
Ο συγγραφές Μιχάλης Πιτένης μιλώντας για την έκθεση της Τούλας Χαριτίδου τόνισε « η Τούλα Χαριτίδου είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Πτολεμαΐδας, της Εορδαίας και του Νομού Κοζάνης διότι εγώ τη θεωρώ μια γνήσια λαϊκή καλλιτέχνη η οποία καταφέρνει μέσα από τα έργα της να ζωντανεύει πραγματικά το ξύλο και να δίνει αξία σε πράγματα που δεν είχαν».
Η πρόεδρος του Μουσείου Θεοπίστη Κρυσταλλίδου στην ομιλία της τόνισε μεταξύ των άλλων « η δημοτική αρχή και το Δ.Σ. του νομικού προσώπου καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην στερηθούν οι πολίτες του δήμου όλα όσα δικαιούνται. Όμως στην δύσκολη αυτή και επίπονη προσπάθεια θα πρέπει όλοι να συστρατευτούμε και να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για το πολιτισμό και για τη τέχνη.
Μια τέτοια συμμαχία θα δείτε και σήμερα εδώ παρουσιάζοντας σε όλους εσάς ένα κομμάτι του τόπου μας που με πολύ μεράκι και φροντίδα η κ. Χαριτίδου μάζεψε από όλες τις γωνιές της Εορδαίας. Αντικείμενα που για κάποιους ήταν άχρηστα και σκουπίδια  κατάφερε με το άγγιγμα των πινέλων, των χρωμάτων και της αγάπης της για τη τέχνη να τους δώσει ζωή. Σήμερα όσο ποτέ έχουμε ανάγκη για αναγέννηση και πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα  στην ιστορία και στο τόπο μας και να αξιοποιήσουμε ακόμα και το τελευταίο κομμάτι ξύλου. Το έργο της Τούλας Χαριτίδου μας δείχνει το δρόμο και τον τρόπο. Σήμερα όσο ποτέ θα πρέπει όλοι με το χέρι στην καρδιά να αναλογιστούμε τι κάνουμε εμείς για το τόπο μας».

Τέλος η δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου μεταξύ των άλλων είπε « είναι υποχρέωση μας να αγκαλιάσουμε τους καλλιτέχνες και τα έργα τους, να αναδείξουμε την προσπάθεια τους, και παράλληλα να δώσουμε την ευκαιρία στη νέα γενιά να μπορεί να παραδειγματιστεί, να νιώθει όμορφα, να ελπίζει και να πιστέψει ότι πέρα από τις δυσκολίες μπορούμε να βρίσκουμε διαδρομές που ικανοποιούν τις αισθήσεις, τη ψυχή, την ευαισθησία μας και να μπορούμε να ζούμε κάποιες στιγμές όμορφα και ευχάριστα. Εδώ θα ήθελα να συγχαρώ την Πίστη Κρυσταλλίδου που με πραγματική συναίσθηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων και με αγάπη για αυτό που γίνεται, αγκαλιάζει και προσπαθεί μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου αυτές τις ιδέες. Γιατί πολύ άνθρωποι δουλεύουν κάθε φορά για να σας παρουσιάζουμε κάτι όμορφο και οργανωμένο. Τέλος η Τούλα Χαριτίδου έχει κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά και ο καθένας μπορεί να βρει μες στη δουλειά της αυτό που σκέφτεται και τον εκφράζει. Καταρχάς έχει πιάσει το ξύλο που διαχρονικά έχει αποτελέσει ένα μέσο για διακόσμηση και ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής μας, είναι στοιχείο της αρχιτεκτονικής της περιοχής και παράλληλα μπορεί να φέρει πολλές σημαντικές μνήμες. Γιατί το ξύλο πέρα από μπετόν και το τούβλο είναι το κομμάτι με το οποίο έχουμε δεθεί όλοι μας και ο τρόπος και το σχέδιο σε κάθε έπιπλο μπορεί να θυμίζει και μια ολόκληρη εποχή, ιστορία, ήθη, έθιμα και σημαντικά γεγονότα».  
ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG