Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 3ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 99α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ


Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 99α ελευθέρια της Πτολεμαΐδας από τον τουρκικό ζυγό η Θρακική Εστία Εορδαίας έκανε 3ημερες εκδηλώσεις, στην τελευταία μέρα των οποίων πραγματοποιήθηκε αντάμωμα χορωδιών στο πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας. Ήταν το 3ο αντάμωμα και ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Λιβέρης Πασχαλίδης δήλωσε «σήμερα η τελευταία μέρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που είχαμε προγραμματίσει οι οποίες είχαν μέσα παράδοση, χριστιανοσύνη και σήμερα έχει εθνικό σκοπό η μάζωξη αυτή των χορωδιών και είναι αφιερωμένη στα ελευθέρια της πόλης η οποία πριν από 99 χρόνια απελευθερώθηκε από τους τούρκους. Σήμερα επίσης έχουμε ημέρα μνήμης για την ανατολική Θράκη όπου σαν χθες 14       Οκτωβρίου του 1922 ήταν η τελευταία μέρα των Θρακιωτών στην Ανατολική Θράκη. Έκτοτε ξεριζώθηκαν.
Σήμερα εδώ υπάρχουν 3 χορωδίες που είναι οι τροβαδούροι που είναι και συνδιοργανωτές μαζί με το Δήμο και η χορωδία από το Μικρόκαμπο Κιλκίς. Είναι το 3ο αντάμωμα το έχουμε καθιερώσει για τα ελευθέρια της πόλης  και πιστεύουμε ότι θα γίνει θεσμός και με τη βοήθεια του δήμου αν και νομίζω ότι αυτό άρχισε να υλοποιείται. Σήμερα έχουμε σαν τιμώμενο πρόσωπο την Λουκία Χ΄΄ Σάββα η οποία η αρχαιότερη εν ζωή διδασκάλισσα, πρώτης γενιάς η οποία έχει αποφοιτήσει από τα Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια Ανατολικής Θράκης, από όπου πήρε και το όνομα ο σύλλογος».
Ο πρόεδρος του συλλόγου τροαβαδούρων Μιχάλης Δεληκώστας δήλωσε με την σειρά του « σήμερα στα ελευθέρια της πόλης γίνεται το 3ο αντάμωμα χορωδιών. Ευελπιστούμε ότι αυτή η εκδήλωση θα γίνει θεσμός και κάνω την ευχή έτσι ώστε του χρόνου να συμμετέχουν περισσότεροι σύλλογοι από την πόλη μας σε αυτή την εκδήλωση».

 Η δήμαρχος Εορδαίας στον χαιρετισμό της μεταξύ των άλλων ανέφερε «η χώρα μας αυτή τη στιγμή περνάει δυσκολίες και δεν μπορεί σε όλους του τομείς να ανταποκριθεί. Οι  σύλλογοι όμως και όλοι εσείς δεν αφήνουν να χαλάσει το κλίμα και να νιώσει απογοητευμένος ο Έλληνας αλλά με την ανιδιοτελή τους προσπάθεια και την συνεχή δουλειά μπορούν και σε ένα υψηλό επίπεδο μας προσφέρουν τη ψυχαγωγία και την ενότητα και μας γυρίζουν πίσω στις μνήμες που πρέπει να έχουμε για να τιμούμε το τόπο και την ιστορία μας. Και να είστε σίγουροι ότι με την δουλειά την υπομονή και τον αγώνα μας θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να ήμαστε περήφανοι».
ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG