Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

1η ΚΑΣΤΑΝΟΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ





Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Εμπορίου  «Ο Άγιος Μηνάς» και η Εθελοντική Ομάδα Νέων Εμπορίου με την στήριξη της τοπικής κοινότητας Εμπορίου του Δήμου Εορδαίας, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία την 1η Γιορτή Κάστανου σήμερα Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στο λαϊκό πανηγύρι έπαιξε η τοπική ορχήστρα του «Γιούμπαρα» ενώ οι εκατοντάδες παραβρισκόμενοι κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες δέχτηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση τα διάφορα κεράσματα όπως κρασί και κάστανα που πρόσφεραν οι διοργανωτές της ξεχωριστής γιορτής. Στόχος της κίνησης αυτής από τους παραπάνω φορείς του Εμπορίου είναι η προβολή του προϊόντος του τοπικού κάστανου και η ανάδειξη του. 
Με στόχο την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος που απλόχερα χάρισε η φύση στις βουνοπλαγιές του Μουρικίου εδώ και αιώνες προσφέροντας επί δεκαετίες μαζί με το κάστανο το ξύλο για τη θέρμανση των σπιτιών οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Εμπορίου του Δήμου Εορδαίας για πρώτη φορά διοργάνωσαν με επιτυχία την γιορτή Κάστανου.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Εμπορίου και εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι με χορό και τραγούδια της τοπικής παράδοσης ήταν μια πρωτοβουλία του νεοσύστατου συλλόγου γυναικών και της νεοσύστατης εθελοντικής ομάδας δράσης Εμπορίου. Πρωτοβουλία που αγκάλιασε αμέσως και στήριξε το τοπικό συμβούλιο. Πανηγύρι και γιορτή που συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι.
Η Μαλαματή Πέσσιου πρόεδρος του συλλόγου γυναικών δήλωσε «παλιά πάνω στο βουνό όταν μάζευαν οι δικοί μας κάστανα ανάβανε τα καζάνια, βράζανε και τρώγανε. Το ίδιο κάνουμε και εμείς σήμερα, ανάβοντας 3 καζάνια και δίνουμε δωρεάν κάστανα στο κόσμο μαζί με κρασί και άλλα εδέσματα. Είναι η πρώτη χρονιά που διοργανώνουμε αυτή τη γιορτή και αισιοδοξούμε να γίνει γνωστό και παραπέρα το κάστανο και οι ιδιότητες που έχει. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι μια καλή ευκαιρία να μαζευτούμε όλοι μαζί και να περάσουμε κάποιες ευχάριστε στιγμές. Φέτος ξεκινήσαμε το σύλλογο μας και ήδη έχουμε 72 μέλη και ευελπιστούμε να γράψουμε και άλλα, προσπαθώντας να αναβιώσουμε έθιμα από το χωριό. Πολλές όμως από τις καστανιές ξεραίνονται αλλά εμείς σαν σύλλογοι ήμαστε πολύ μικροί φορείς για να κάνουμε κάτι και έτσι θέλουμε τη βοήθεια του δήμου και της νομαρχίας. Γιατί το δάσος που έχουμε είναι 2000 χρόνων και πρέπει να σωθεί».
Ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας Εμπορίου Δημήτρης Γκλάβος δήλωσε «σήμερα συνδιοργανώνουμε μαζί με το σύλλογο γυναικών τη γιορτή κάστανου για να προστατέψουμε και τις καστανιές μας. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και το πρόβλημα που έχει το δάσος και να κάνουμε κάτι για αυτό».
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Εμπορίου Αθανάσιος Μπόζιας από την πλευρά του είπε « η γιορτή του κάστανου διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος στο χωριό μας. Το κάστανο όπως και το ξύλο αλλά και τα νερά στο Εμπόριο αποτελούν ζωή για το χωριό και στηριχτήκαμε σε αυτά τόσους αιώνες και στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Μιλάμε για ολόκληρο δάσος από καστανιές που καταλήγουν στα κάστανα του σχολείου όπως λέγαμε παλιά. Το σχολείο το οποίο βασιζόταν στις καστανιές οι οποίες κάλυπταν λειτουργικές ανάγκες του».
Οι 72 γυναίκες που αποτελούν τα μέλη του συλλόγου επιδιώκουν και έχουν βάλει σκοπό τους να ζωντανέψουν τον οικισμό και να αναβιώσουν διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της τοπικής παράδοσης Εμπορίου.
Σήμερα το Καστανόδασος του Εμπορίου κινδυνεύει καθώς πολλά από τα αιωνόβια δέντρα του έχουν προσβληθεί από ένα βακτήριο. Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς ζητούν την βοήθεια του Δήμου Εορδαίας καθώς και την περιφέρειας για να μην αφανιστεί ένας από τους μοναδικούς φυσικούς πλούτους που διαθέτει η περιοχή.
«Τα τελευταία χρόνια το κάστανο παρουσιάζει μεγάλη καταστροφή και αυτό οφείλεται σε κάποιο βακτηρίδιο που πρέπει να το καταπολεμήσουμε και για αυτό θέλουμε τη βοήθεια του δήμου και της περιφέρειας. Πρέπει οπωσδήποτε κάτι να κάνουμε γιατί με αυτά τα κάστανα ζούνε αιώνες τώρα οι κάτοικοι της περιοχής, μια περιοχή που ήταν η μοναδική που είχε καστανιές» δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου.



ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG