Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ



ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG

ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG
ΠΗΓΗ WWW.PTOLEMAIDA.TV



Τιμή και Δόξα στους «Αθάνατους» ήρωες του Έπους του 1940 απέτιναν οι όπου της γης Έλληνες 71 χρόνια μετά τον ένδοξο αγώνα του 1940 του Ελληνοϊταλικού πολέμου που σύμφωνα με τους ιστορικούς έμελε να γραφτεί με χρυσά γράμματα καθώς καθυστέρησε το άξονα του Ναζισμού και Φασισμού να επεκταθεί στη νότια Ευρώπη. Στην Πτολεμαΐδα η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, όπως αρμόζει στον Ελληνικό άθλο των μαχητών του Αλβανικού μετώπου. Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε  Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και λιτάνευση της Ιεράς εικόνας της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου  κ. κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ. Στη συνέχεια  εψάλη παρακλητικός κανών εις την ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ. Ο Μητροπολίτης στο λόγο του ήταν λάβρος προς αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία, λέγοντας πως τότε ερχόντουσαν με τα τανκ ενώ τώρα με άλλο τρόπο και ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται και να είναι κοντά στο θεό. Επίσης ήταν λάβρος προς όλους αυτούς που κατηγορούν την εκκλησία ότι δεν κάνει τίποτα τώρα στη κρίση για να βοηθήσει, λέγοντας πως είναι έτοιμη να πουλήσει ακόμα και τα «καντήλια» αλλά τα λεφτά θα τα διαθέσει η ίδια σε αυτούς που πρέπει. Το πρωί της επομένης στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος  του Σεβασµιώτατου Αρχιεπισκόπου Ἰόππης Ιεροσολύμων κ. κ. Δαµασκηνου ο οποίος κατάγεται από την Βλάστη και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ για την εθνική επέτειο της  28ης  Οκτωβρίου 1940 και προς τιμή των 14 χιλιάδων στρατιωτών που έπεσαν υπέρ πατρίδος υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά του έθνους και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις τιμής και δόξας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 στην πόλη της Πτολεμαΐδας ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση προ των επισήμων, από τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέλη πολιτιστικών συλλόγων και ομάδων προσκόπων. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις δεν την εκπροσώπησε κανείς, κάτι που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε ορισμένους, αλλά οι πιο πολλοί ίσως το περίμεναν μετά τα τελευταία γεγονότα ενώ τη βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης.
Κατά την διάρκεια της παρέλασης υπήρξαν χλιαρές αποδοκιμασίες από μεμονωμένα άτομα χωρίς όμως να συμβεί τίποτα άλλο.
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου δήλωσε «Ημέρα Εθνικής Περηφάνιας για τους προγόνους μας που πολέμησαν και τους γονείς μας που έζησαν αυτό τον αγώνα για να μπορούμε να ζούμε στην πατρίδα μας ελεύθεροι.  Ο Θεός σέβεται την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων αλλά δυστυχώς σήμερα οι «φίλοι μας» Ευρωπαίοι δεν σέβονται την ελεύθερη βούληση του Έλληνα. Παρ΄ ότι ήμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν για αυτό το τόπο, νιώθουμε πολύ θλιμμένοι γιατί δεν σέβονται τουλάχιστον την ελεύθερη γνώμη και την περηφάνια μας σε αυτόν εδώ το τόπο. Δεν μπορούμε όμως να νιώσουμε ούτε θλίψη ούτε ηττοπάθεια παρά αγωνιστική διάθεση για να παλέψουμε για αυτό το τόπο, για να μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας και για τα παιδιά μας και βέβαια θα μπούμε μπροστά σε αυτό τον αγώνα προκειμένου πολύ γρήγορα να μπορέσουμε να πατήσουμε στα πόδια μας, να σηκώσουμε τη φωνή μας και να πούμε το δικό μας OXI που είναι και επίκαιρο για να μπορούμε ελεύθεροι έστω και με δυσκολίες γιατί το δυνατό ελληνικό πνεύμα, τα μεγάλα ελληνικά μυαλά αλλά και οι έλληνες που μπορούν να είναι συντονισμένοι και εργατικοί  μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτό το αδιέξοδο».
Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Παναγιώτης Πλακεντάς με την σειρά του δήλωσε «ένας πόλεμος που κερδήθηκε το 1940 με ένα μεγάλο ΟΧΙ, από πλευράς ηγεσίας και λαού δείχνει να χάνεται 70 χρόνια μετά από το ναι ανθρώπων και πολιτικών ηγεσιών οι οποίοι δεν συνάδουν με την λογική και το ήθος του ελληνικού λαού. Εύχομαι και πιστεύω η αντίσταση που δείξαμε το 1940-44 να είναι η ίδια και τις δύσκολες στιγμές που περνάμε και τώρα για να επιβιώσουμε ως έθνος, ως πολιτεία, ως κράτος και ως δημοκρατία».
Τέλος ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης  δήλωσε «Πριν από 70 χρόνια οι Έλληνες με πίστη στο Θεό και την Πατρίδα επιδεικνύοντας απαράμιλλο ηρωισμό βροντοφώναξαν ΟΧΙ στους φασίστες που θέλανε να υποδουλώσουν την χώρα μας. Σήμερα εμπνεόμενοι από την θυσία των προγόνων μας οφείλουμε πάλι με πίστη στις αξίες και τις αρχές του ελληνισμού και της ορθοδοξίας να βροντοφωνάξουμε όχι σε όσους επιβουλεύονται την πνευματική δουλεία του έθνους μας, να τους απομονώσουμε και να τους απομακρύνουμε είτε προέρχονται από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό. Ως μνημόσυνο στους πεσόντες των αγώνων για την ελευθερία της πατρίδας μας και του έπους του 1940 εμείς οι νεότεροι πρέπει να δώσουμε άριστη παιδεία στα νέα παιδιά, να τους εκπαιδεύσουμε για αγάπη στην αρετή και στον άνθρωπο για να μπορέσουν αυτοί, αφού εμείς προηγουμένως προετοιμάσει το έδαφος, να ξαναπιάσουν την Ελλάδα, να την μεγαλώσουν και την φτάσουν εκεί που της αξίζει, αναβαπτιζόμενοι όλοι μας ενωμένοι μέσα στις αρχές και τις αξίες του ελληνισμού και της ορθοδοξίας για να μπορέσουμε να αναγεννηθούμε πνευματικά, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από την πνευματική μας κρίση».     
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο «έπος του 40» συνολικά σκοτώθηκαν 14 χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες ενώ οι 7936 από αυτούς είτε παραμένουν άταφοι είτε έχουν προσωρινά έχουν ταφεί στα πεδία των μαχών. Τον Οκτώβριο του 2008 ο τότε Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής (κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή) και συγγραφέας του βιβλίου «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν» τόνισε από την Πτολεμαΐδα: «την  περηφάνια που αισθάνεται κανείς για τους μαχητές εκείνους που έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας και άλλαξαν το ρου της παγκόσμιας ιστορίας». «Πρόκειται για 7.936 πεσόντες μαχητές που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Αυτήν την εκκρεμότητα θα πρέπει να την τακτοποιήσουμε, γιατί δεν μας τιμά να γιορτάζουμε εμείς τις λαμπρότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, όπου αυτοί οι αγώνες έτυχαν του θαυμασμού της παγκόσμιας κοινότητας τότε και οι ήρωες μας να παραμένουν.
ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG