Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ & ΣΕΡΡΩΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ



ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG



Συνάντηση των επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα

Παροχή θερμότητας σε Κοζάνη από την Κυριακή, από Δευτέρα σε Πτολεμαΐδα


Ξεκινά από την Κυριακή η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης ενώ από τη Δευτέρα ξεκινούν και οι διαδικασίες τροφοδοσίας του δικτύου στην πόλη της Πτολεμαΐδας, όπως ανακοινώθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι διοικήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Αμυνταίου αλλά και ιδιωτικής επιχείρησης των Σερρών, το δίκτυο της οποίας ωστόσο τροφοδοτείται με φυσικό αέριο.
Επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντηση των επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης, στην οποία δεν κατάφερε να παραστεί η αντίστοιχη δημοτική επιχείρηση Μεγαλόπολης, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για τη λειτουργία τους όσο και με τη χρηματοδότηση έργων που υλοποιεί κάθε μία από αυτές. Και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) Νίκος Κουσίδης, στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της οργάνωσης για την ίδρυση μιας ένωσης με στόχο κοινές διεκδικήσεις, όπως για παράδειγμα τη διεκδίκηση μείωσης του ΦΠΑ στα τιμολόγια των επιχειρήσεων.
Σημείωσε ότι η ΔΕΤΗΠ δεν αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, παρά μόνο την εκκρεμότητα με τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης του δικτύου της επιχείρησης από τον ΑΗΣ Καρδιάς από το ΕΣΠΑ, καθώς ενώ υλοποιούνται ήδη τα έργα των μετασκευών στις μονάδες 3 και 4 του σταθμού, κόστους 5 εκ. ευρώ «δεν έχει επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της χρηματοδότησης», εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία ότι σύντομα- σε δύο μήνες, θα έχει επιλυθεί το ζήτημα ώστε να ολοκληρωθεί το έργο τον Μάρτιο του 2012.
Ο κ. Κουσίδης έδωσε ταυτόχρονα και μία ευχάριστη είδηση, καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΤΗΠ τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για το 2012.
Την ανάγκη συνεργασίας για τη διεκδίκηση περαιτέρω μείωσης του ΦΠΑ για τις τηλεθερμάνσεις από το 13% που είναι σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης Μανώλης Παφίλης, επισημαίνοντας επίσης ότι θέμα διεκδίκησης αποτελεί επίσης το αίτημα για μείωση της τιμής παροχής θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ «για να μπορέσουν να ανασάνουν οι επιχειρήσεις και να εξακολουθήσουν να παρέχουν υπηρεσίες», κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο έχει και οικονομικό όφελος για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα πλήρωναν 80 εκ. περισσότερα εάν θερμαίνονταν με συμβατικούς τρόπους θέρμανσης, καθώς η τελική τιμή της ανέρχεται στο 63% σε σχέση με το ισοδύναμο του πετρελαίου.
Για ετοιμότητα επέκτασης του δικτύου της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου από το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης» του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να καλυφθεί το σύνολο των οικισμών του Αμυνταίου, του Φιλώτα και της Λεβαίας, έκανε λόγο ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, αφού το δίκτυο έχει αναπτυχθεί στους παραπάνω οικισμούς σε ποσοστό 70%.
Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό της διοίκησης της επιχείρησης αναφορικά με τα σενάρια πώλησης των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου σε ιδιώτες, καθώς αυτό μπορεί να ενέχει και τον κίνδυνο αλλαγής του καθεστώτος και της τιμολογιακής πολιτικής για την παροχή θερμικής ενέργειας του σταθμού στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ - ΠΗΓΗ: "ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ"