Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ AΡΧΑΙΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ ΤΟΥ 6 ΑΙΩΝΑ Π.Χ. ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΣΩΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ


ΠΗΓΗ VIDEO http://www.eordaia.org/


Σε ανασκαφή στη Μαυροπηγή

Σημαντική αρχαία νεκρόπολη ήρθε στο φως
Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των υστεροαρχαϊκών χρόνων (τέλος του 6ου και αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.) έφερε στο φως η σωστική αρχαιολογική ανασκαφή που πραγματοποιείται στη θέση «Λιβάδι» της Μαυροπηγής με χρηματοδότηση της ΔΕΗ, στην οποία πρόκειται σε λίγο να επεκταθεί το ορυχείο Μαυροπηγής, η οποία έφερε στο φως ένα αρχαίο νεκροταφείο στο οποίο έχουν ενταφιαστεί μαζί άνθρωποι και οικόσιτα ζώα.
Βρέθηκαν ταφές ανθρώπων οι οποίοι είχαν ενταφιαστεί μαζί με τα ζώα τους, καθώς βρέθηκαν οι σκελετοί 7 αλόγων, μεταξύ των οποίων ένα ιππάριο (πουλαράκι), δύο ταφές βοοειδών, 5 ταφές σκύλων, ακόμα και τα οστά από ένα γουρουνάκι.
Κατά την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους η προϊσταμένη της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Δρ. Γεωργία Καραμήτρου, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, της δήμαρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου και στελεχών της ΔΕΗ, έκανε λόγο για «μοναδικό εύρημα», καθώς βρέθηκε μεγάλης έκτασης ενταφιασμός ανθρώπων με τα ζώα τους. «Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι κάποια παιδιά στον αρχαιοελληνικό κόσμο ενταφιάζονταν μαζί με το σκύλο, το δελφίνι ή τη χελώνα τους», είπε, επισημαίνοντας ότι στο συγκεκριμένο νεκροταφείο είναι ενταφιασμένοι απλοί άνθρωποι, όχι μεγάλου βιοτικού επιπέδου, καθώς όλα τα αγγεία που βρέθηκαν (κτερίσματα) είναι τοπικού εργαστηρίου, ενώ τα μεταλλικά (χάλκινα) συναντά κανείς σε όλο το βορειοελλαδικό χώρο, όπως κοσμήματα και ελάχιστα όπλα, χάλκινες αιχμές δοράτων, μαχαίρια, ενώ σε τρεις γυναικείες ταφές βρέθηκαν περόνες, πόρπες, βραχιόλια στους βραχίονες, ακόμα και στα κάτω άκρα (αστραγάλους και μία με δαχτυλίδι στο μεγάλο δάχτυλο).
Η κ. Καραμήτρου επισήμανε ότι είναι πρωτόγνωρο το πλήθος των ζώων που βρέθηκαν ενταφιασμένα μαζί με τους νεκρούς για την εποχή και μπορούν να δώσουν πάρα πολλά στοιχεία για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής και για την εποχή.
Τη σημασία των ευρημάτων της ανασκαφής τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, λέγοντας ότι ο αρχαίος οικισμός και τα σημαντικά ευρήματα που έρχονται στο φως μας δίνουν τη δυνατότητα να ταυτοποιήσουμε τη διαδρομή μας και να προσθέσουμε στην ιστορική μας γνώση», καθώς «εδώ στη Μαυροπηγή συναντάται η ιστορία μας με τη σύγχρονη ζωή μας, η παρακαταθήκη των προγόνων μας, η διαδρομή του γένους μας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου επιφέρει οικολογική καταστροφή και μεγάλη επιβάρυνση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της αειφορίας του τόπου μας, αλλά και τα μείζονα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης του οικισμού της Μαυροπηγής αλλά και με την ασφάλεια των κατοίκων της Μαυροπηγής και των εργαζομένων στο ορυχείο.
Στο πολύ σημαντικό ανασκαφικό έργο που γίνεται στην περιοχή στο πλαίσιο της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ αναφέρθηκε και η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, καθώς τα ευρήματα δίνουν πληροφορίες για το πώς ήταν οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής και συμβάλλουν στην καταγραφή της ιστορίας της περιοχής μας.
Στις μεγάλης έκτασης σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται στα ορυχεία της ΔΕΗ με χρηματοδότηση της επιχείρησης, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών όρων, αναφέρθηκε η διευθύντρια του Λιγντικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Όλγα Κουρίδου, επισημαίνοντας ότι οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 21 εκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διατεθεί 7,5 εκ. για την ανασκαφή του Κλείτου, 5 εκ. για τις ανασκαφές της Μαυροπηγής και 8 εκ. για το ορυχείο Αμυνταίου, ενώ για το 2011 τα αντίστοιχα ποσά είναι 2,5 εκ. για το ορυχείο Μαυροπηγής και 4,5 εκ. για το ορυχείο Αμυνταίου.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ - ΠΗΓΗ: "ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ"