Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΤΗΝ 31η ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Νοσοκομείου 7  Πτολεμαϊδα 50200
1ος όροφος κάθε Τετάρτη 21:00
Τηλ: 2463082231
sites.google.com/site/anadrasi1
www.facebook.com/pages/ΣΥΛΛΟΓΟΣ-ΕΝΑΝΤΙΑ-ΣΤΙΣ-ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου με απόφαση που πήρε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας θυμίσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Με την αφορμή αυτή, ο Σύλλογος Ενάντια στις Εξαρτήσεις μαζί με τους Φίλους Ποδηλάτου Εορδαίας διοργανώνει την Πέμπτη 31 Μαΐου μια "ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ" στους δρόμους της πόλης.
Η διαδρομή θα ξεκινήσει και θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας. Ώρα έναρξης: 18:00. Την εκδήλωση υποστηρίζουν: ο Δήμος Εορδαίας, η Δημοτική Αστυνομία, η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας. Ελάτε να στείλουμε το μήνυμα για μια ζωή χωρίς τσιγάρο!


Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο
ΣΥΛΛΟΓΟΣ-ΕΝΑΝΤΙΑ-ΣΤΙΣ-ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ


Εάν διαβάζοντας βρήκατε έναν δικό σας λόγο για να πάρετε την μεγάλη απόφαση διακοπής της εξάρτησης από τον καπνό,
ΤΟΤΕ
Εμψυχώστε τον εαυτό σας
Προσδιορίστε την ημερομηνία διακοπής
Ζητήστε βοήθεια από τους δικούς σας
Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς
Διδαχθείτε από τα λάθη του παρελθόντος
Αλλάξτε τα πράγματα γύρω από σας
ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Καπνός & εξάρτηση
Στον καπνό του τσιγάρου περιλαμβάνονται περίπου 4000 χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων 40 περίπου καρκινογόνες ουσίες, όπως η φορμαλδεύδη, το ολικά οξειδωμένο άζωτο, το υδροκυάνιο, το κάδμιο και άλλα βαριά μέταλλα, η νικοτίνη, η πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα Μερικές έχουν τοξική δράση, ενώ οι περίπου 40 ενώσεις ασκούν αποδεδειγμένα καρκινογόνο δράση.H νικοτίνη δρα ως ουσιοεξαρτητική ουσία και προκαλεί εθισμό στον ανθρώπινο οργανισμό..
Γιατί να κόψω το κάπνισμα;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ζήτημα του περιορισμού του καπνίσματος αποτελεί ζωτικό αίτημα για τη Δημόσια Υγεία.Καθολικά αποδεκτό είναι το γεγονός ότι όσο νωρίτερα εγκαταλείψει κάποιος τη συνήθεια του καπνίσματος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί από κάποιο νόσημα και να επιμηκύνει έτσι σημαντικά τη διάρκεια ζωής του. Ακόμα και η καθυστερημένη  διακοπή  του καπνίσματος,  μετά την ηλικία των 65 ετών, αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 1,4 χρόνια για τους άνδρες και κατά 2,7 για τις γυναίκες.
Τα οφέλη για την υγεία από την διακοπή καπνίσματος
ü  Σε 6 ώρες η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης αρχίζουν να επανέρχονται στις αρχικές τιμές.
ü  Σε 8 ώρες από τη διακοπή του καπνίσματος τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται κατά το ήμισυ και τα επίπεδα οξυγόνου επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
ü  Στις 24 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα.
ü  Στις 48 ώρες δεν υπάρχει πλέον νικοτίνη στο σώμα.
ü  Σε 3-9 μήνες βελτιώνεται ο βήχας, η δύσπνοια και τα αναπνευστικά προβλήματα, καθώς η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται έως και 10%.
ü  Στα 5 χρόνια ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εμφάνισης καρκίνου μειώνεται στο μισό του κινδύνου που διέτρεχε ένας καπνιστής.
ü  Στα 10 χρόνια ο κίνδυνος αυτός μειώνεται στα ίδια επίπεδα με αυτόν ενός μη καπνιστή.
ü  Μετά 10 - 15 χρόνια διακοπής είναι μόνο 5 φορές μεγαλύτερος και μετά από 15 - 20 χρόνια ελάχιστα μεγαλύτερος από τους μη καπνιστές. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά μείωσης του κινδύνου για τις άλλες συνέπειες του καπνίσματος.
9 & 1 λόγοι για να διακόψετε το κάπνισμα
ü  θα ανακτήσετε τη γεύση και την όσφρηση μέσα σε λίγες μέρες.
ü             θα ανακτήσετε μια ομαλή και φυσική και δροσερή αναπνοή.
ü             θα ανακτήσετε έναν σταθερότερο ρυθμό ζωής, έναν πραγματικά αναζωογονητικό ύπνο.
ü             θα ανακτήσετε γαλήνη και μια ξεχασμένη όρεξη για ζωή: το άγχος, η ανησυχία και η αψιθυμία που προκαλούνται από το κόψιμο του καπνίσματος θα ατονήσουν ταχύτατα (θεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν) και τα σχετικά πλεονεκτήματα θα πάρουν σύντομα το πάνω χέρι, ξεπερνώντας τη δυσφορία.
ü             θα ξοδεύετε λιγότερα χρήματα και επιπλέον, θα αποταμιεύσετε κάποια χρήματα. Η "αποταμίευση" των χρημάτων που ξοδεύατε αρχικά για τσιγάρα, για ένα σχέδιο το οποίο το επιθυμείτε πολύ να πραγματοποιήσετε είτε για εσάς ή την οικογένειά σας, είναι καλό κίνητρο.
ü             Η αύξηση βάρους που έχει παρατηρηθεί κατά την περίοδο απεξάρτησης, σταθεροποιείται κατά μέσον όρο μέσα σε 3 μήνες.
ü             Το δέρμα σας και τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν μια πιο υγιή όψη, όπως τα δάχτυλα, τα δόντια και η αναπνοή σας, τα οποία δεν θα προδίδουν πια τις συνήθειές σας.
ü             Θα ανακτήσετε τη θέση σας στην κοινωνία και θα αποδεσμευτείτε από τους περιορισμούς, που μπορεί να σας επιβάλει αυτή η συνήθεια. Η εμφάνιση πολυάριθμων χώρων για μη καπνιστές σας επιτρέπει να ζήσετε μια υγιεινή και κανονική ζωή, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους μόνιμους πειρασμούς του καπνίσματος.