Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Στον Αείμνηστο Ανέστη Σπανίδη, πρώην Δήμαρχο Πτολεμαΐδας, φωτογραφικές αναφορές από το αρχείο του Γιώργου Ι. Καζαντζή "Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι" που δημοσιεύθηκαν στον Εορδαϊκό Παλμό

Φώτο Νο 1. Αποχαιρετιστήρια αναμνηστική φωτογραφία στο Δήμο Πτολεμαϊδος, 30-12-1978.

3-12-1978 και η τελευταία αποχαιρετιστήρια αναμνηστική φωτογραφία του απερχόμενου Δημάρχου, Σπανίδη Ανέστη, με τους συνεργάτες του, Δημοτικούς υπαλλήλους είναι γεγονός. 
Έτσι, ο καλός μας Δήμαρχος, αφού, τους ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία τους, στα 4 χρόνια της Δημαρχιακής του θητείας,  τους συνέστησε, να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και αγάπη, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και με το  νέο Δήμαρχο, Πέτρο Τόττη, για το καλό των συμπολιτών μας και της πόλης μας, τους χαιρέτησε και τους ασπάσθηκε, έναν, έναν, σε  βαρύ συγκινητικό κλίμα, ολοκλήρωσε την παρουσία του με μια  αναμνηστική φωτογραφία.
Σημειώνουμε, πως, ήταν η πρώτη Δημαρχιακή θητεία του, Ανέστη Σπανίδη, μετά την επταετία, 1975-1978, όχι όμως και η παρουσία του και προσφορά του, ως Δημοτικού συμβούλου, δεδομένου ότι, ο Ανέστης ήταν Δημοτικός σύμβουλος και προ της επταετίας.   
 Στη φώτο μας, ο Δήμαρχος, Ανέστης Σπανίδης, με το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου.
Σειρά 1η, από  αριστερά: Τσιτούρης Θανάσης, Δεληδημήτρη Αργυρώ (Ρούλα), Παγιαβλή Φωτεινή, Φραγκουλίδου Ευδοξούλα, Τέλιου Ανδρομάχη (Μάχη), ο αποχωρών Δήμαρχος, Σπανίδης Ανέστης, Τσιλφίδου Παλάση (καθήμενη), Γρηγοριάδου Δέσοινα (Νούλα) και, Νικολαϊδου Ελισάβετ (Νίτσα).   
Σειρά 2η: Το 1ο ενδιάμεσο κεφαλάκι, Τσιβελεκίδου Πολυξένη, το 2ο, Παπαδοπούλου Θοδώρα, το 3ο, Ασιανός Γιώργος, το 4ο, Αποστολίδης Γιώργος (Γώγος), το 5ο, Εφραιμίδης Ηλίας, Καραγιαννάκος Παναγιώτης, Χατζηπαναγιωτίδης Γρηγόρης και Πολυχρονιάδης Αλέκος

Φώτο Νο 2. Το team των επίσημων παρακολουθεί την παρέλαση της επετείου απελευθέρωσης των Καϊλαρίων, το 1977.
                             
 Σκοπός της δημοσίευσης, της φώτο μας, δεν είναι η ανάδειξη των επί της εξέδρας ευρισκόμενων  επίσημων, που στο κάτω, κάτω, δεν νοιώθουν την ανάγκη μιας κάποιας τέτοιας προβολής για ανάδειξη τους, αλλά, για να προβληματίσει τους σημερινούς (μικρό- μωρό-φιλόδοξους) πως, οι κάθε είδους εκδηλώσεις, η, αν θέλετε, το κάθε παιχνίδι έχει και τους δικούς του κανόνες, που πρέπει να τηρούνται σωστά και στο κάτω, κάτω, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, “τα ράσα δεν κάνουν τον …Παπά”.    
Όπως, καλώς καταλάβατε, φίλες και φίλοι, πρόκειται για ορισμένες και ορισμένους, να τους χαρακτηρίσουμε, φιλόδοξους ή κάτι τέτοιο, να ανεβαίνουν στην έδρα των επίσημων,( για ποιο λόγο;)  αφού δεν προβλέπονται από το πρωτόκολλο ή τους κανονισμούς που το διέπουν, αν τόσο πολύ το επιθυμούν, ας κάνουν υπέρβαση των προσπαθειών τους για να αποκτήσουν τα στοιχεία εκείνα που θα τους δώσουν το.. διαβατήριο  για να ανέβουν τα σκαλοπάτια, έστω και του ενός μέτρου, ελεύθερα της πολυπόθητης.. εξέδρας, διαφορετικά…. καλό και χωρίς ..ζαλάδες, σχόλια και.. προσβολές είναι η χαμηλή εξέδρα, της μάζας, του φιλότιμου ΛΑΟΥ ΜΑΣ.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο εκπρόσωπος του Α΄Σώματος Στρατού, ο εκπρόσωπος παιδείας, συντοπίτης μας, φιλόλογος καθηγητής, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, ο Αρχιερατικός επίτροπος Εορδαίας, Πατέρας Μάξιμος, ο Δήμαρχος, Σπανίδης Ανέστης και ο εκπρόσωπος Χωροφυλακής. 

ΠΗΓΗ: Από το αρχείο του Γιώργου Ι. Καζαντζή που δημοσιεύθηκε στον Εορδαϊκό Παλμό στις 30 Μαρτίου 2011 





Πιστός στις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του λαού μας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, για 2η τετραετία το 1983, Ανέστης Σπανίδης, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του εργατοτεχνικού προσωπικού του Δήμου, όπου, οι εργαζόμενοι επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή, στον παλιό τους γνώριμο Δήμαρχο, φίλο και  Άνθρωπο και τον ευχήθηκαν, χρόνια πολλά και καλή επιτυχία στη νέα του τετραετία, χωρίς να παραλείψουν να τον δηλώσουν και τη δικά τους  διάθεση να τον βοηθήσουν στο έργο του για το καλό της πόλης και των συμπολιτών τους.  
Συγκινημένος, ο Δήμαρχος, τους αντευχήθηκε, για την καινούργια χρονιά και κατά την συνήθειά του, αφού, τους χαιρέτησε και τους ασπάσθηκε όλους, έκοψε, κατά το έθιμο, την βασιλόπιτα.
 Κατά πληροφορίες μας, τυχερός νομίσματος, της  χρυσής λίρας του 1983, ήταν ο επιστάτης ύδρευσης, Ρωμύλος Παπαγαθονίκου.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, όρθιοι: Παπαγαθονίκου Ρωμύλος, Μάγγος Χ; , Χ; Δημήτρης, Μάτζαρης Γιάννης, Αλεξάκης Αρχέλαος, ο Δήμαρχος, Σπανίδης Ανέστης, , ο γνωστός μας-άγνωστος X; ,Μάγγος Απόστολος, που μόλις διακρίνεται, Καραγιαννάκος Παναγιώτης, Αρβανίτης Λευτέρης, ο Δημοτικός σύμβουλος, Καραγιαννάκης Γιώργος, ο δημοτικός σύμβουλος, Τσαχουρίδης Αλέκος (Τόρος) και ο Καλαβρινός Νίκος.
 Σειρά 2η, καθιστοί : Χατζηστεφάνου Στάθης, οι δύο γνωστοί μας-άγνωστοι, X;  ,X;  και Περπέρογλου Χρήστος.

ΠΗΓΗ: Από το αρχείο του Γιώργου Ι. Καζαντζή που δημοσιεύθηκε στον Εορδαϊκό Παλμό στις 20Απριλίου 2011




Φώτο Νο 1 & 2. Για 2η τετραετία, ο Ανέστης Σπανίδης, Δήμαρχος Πτολεμαϊδος την 1-1-1983.
Oπως γράψαμε, στο προηγούμενο δημοσίευμά μας, φίλες και φίλοι και όχι μόνο, οι πρώτες, μετά την επταετία, δημοτικές εκλογές ανέδειξαν νικητή, στο 2ο γύρο, το συνδυασμό του Σπανίδη Ανέστη (1975-1978) και ως εκ τούτου, Δήμαρχος εκλέχτηκε, ο Ανέστης Σπανίδης.
Η 2η τετραετία, 1979-1982, ανήκει στον Πέτρο Τόττη και προέκυψε από την τελική μονομαχία του 2ου γύρου με αντίπαλο τον εν ενεργεία Δήμαρχο, Ανέστη Σπανίδη και ως εκ τούτου Δήμαρχος ανακηρύσσεται ο Πέτρος Τόττης.
Έτσι, φίλες και φίλοι, φτάνουμε στην περίοδο που αναφέρονται οι φώτο μας Νο 1 και Νο 2 και αφορούν τη νέα Δημαρχιακή περίοδο, 1983-1986 ,με μονομάχους διεκδικητές του Δημαρχιακού τίτλου, τους ίδιους της προηγούμενης διεκδίκησης(1979-1982), που δεν είναι άλλοι από, τον ενεργεία Δήμαρχο, Πέτρο Τόττη και Ανέστη Σπανίδη, που και η δύο διεκδικούν για 2η θητεία το αξίωμα του Δημάρχου..

Στη μονομαχία των δύο ευγενών μονομάχων, όπως δείχνει και η φώτο μας Νο 1, ο λαός μας, με την παρουσία του, ανακηρύσσει νικητή τον, Ανέστη Σπανίδη, που για δεύτερη τετραετία επιστρέφει στα γνωστά και αγαπητά λημέρια. της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 Ο “νέος Δήμαρχος”, Ανέστης Σπανίδης και οι συνοδεύοντές του φίλοι και ψηφοφόροι,

την 1η Ιανουαρίου 1983  κάνουν ποδαρικό στο Δήμο και το Δημαρχιακό γραφείο για το καλό του.. χρόνου. 
Στη φώτο μας Νο 2, από αριστερά: Ο γιατρός, Βουνοτρυπίδης Σωκράτης,  ο Χατζηαποστόλου, ο Μαυρομάτης Κώστας, ο Κυριάκου Αλέκος, ο Καραγιαννάκης Γιώργος, ο Δήμαρχος, Σπανίδης Ανέστης, ο γιατρός και τέως Βουλευτής, Λαζαρίδης Γιώργος, ο Αιχμαλωτίδης Γιάννης και ο Παυλίδης Στέλιος. 

ΠΗΓΗ: Από το αρχείο του Γιώργου Ι. Καζαντζή που δημοσιεύθηκε στον Εορδαϊκό Παλμό στις 6 Απριλίου 2011 




Φώτο Νο 1. Οι αρχές παρακολουθούν την παρέλαση των Ελευθέριων της πόλης μας το 1976.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αρχές και λαός, παρακολούθησαν της γιορταστικές εδηλώσεις της 74ης επετείου από την απελευθέρωση της Κοινότητας των Καϊλαρίων και σημερινής Κοινότητας  Πτολεμαϊδας..
Μετά τα σχετικά Εκκλησιαστικά τελετουργικά, της Πανηγυρικής Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας και την επιμνημόσυνη δέηση στο “μνημείο” της κεντρικής μας πλατείας, ακολούθησε παρέλαση της μαθητιώσας Νεολαίας, Προσκόπων και διάφορων πολιτιστικών φορέων της πόλης και έκλεισε με παρέλαση  διμοιρίας στρατού με τη μουσική του Α΄ Σώματος Στρατού.
 Στη φώτο μας, από αριστερά διακρίνουμε τους Βουλευτές, Βύζα Θεμιστοκλή, Αθανασιάδη Σταύρο, Βαγιάτη Γιάννη, τον άγνωστο μας Χ;, το Δήμαρχο, Σπανίδη Ανέστη και πίσω του τους Δημοτικούς συμβούλους, Κυδώνα Ζήνων, Ιωαννίδη Γιώργο και Ξανθόπουλο Χάρη, το Νομάρχη Θεοδοσίου Γρηγόρη (;) , τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, Φλωρίνης-Πρεσπών και Εορδαίας πατέρα. Θεόκλητο (σημερινό μας Επίσκοπο), το Στρατηγό Διοικητή της ΙΧ Μεραρχίας με μια ομάδα Αξιωματικών και πλήθος συμπολιτών μας.
Σημειώνουμε πως, η παρέλαση γίνονταν επί της Λεωφόρου 25ης Μαρτίου (δεν υπήρχε ο σημερινός σαλίγκαρος) με κατεύθυνση, από Νότο προς Βορρά και η εξέδρα των επισήμων στον κενό χώρο προ του Πλεξίδα. 

ΠΗΓΗ: Από το αρχείο του Γιώργου Ι. Καζαντζή που δημοσιεύθηκε στον Εορδαϊκό Παλμό στις 16 Οκτωβρίου 2013