Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΒΛΑΤΣΙΩΤΗ ΒΑΡΟΝΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΒΕΛΛΙΟΥ (ΜΠΕΛΛΙΟΥ) ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


 " Έκαστος ευφρονών και φιλόπατρις ανήρ οφείλει ού 
μόνον να αγαπά και ευλαβήται την γην εκείνην, εφ' ης οι
προπάτορές του εγεννήθησαν και αυτός είδε κατά πρώτον
τας ζωογόνους ακτίνας του Ηλίου και έλαβε την ύπαρξιν του,
αλλά πρέπει και λυσιτελής εις αυτήν, όσον ενέστι να γινήται." 
βαρώνος Κωνστ. Μπέλλιος



Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Εθνικού Ευεργέτη Βαρόνου Κωνσταντίνου Βέλλιου (Μπέλλιου), κτήτορα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 και ώρα 11.00 στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου. Η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Κώστα Αργύρη, θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Δήμαρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, της Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου και του Προέδρου του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας Κώστα Βασβατέκη.

Η προτομή στήθηκε στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου και αποτελεί απόδοση τιμής από τον Δήμο Αθηναίων σε μια κορυφαία προσωπικότητα της ιστορίας μας και του χώρου της Εθνικής Ευεργεσίας.


Πρόγραμμα εκδήλωσης


10.00: Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (Πλατεία Καρύτση)
11.00: Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»

• Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Δακή

 Χαιρετισμός της Δημάρχου Εορδαίας κας Παρασκευής Βρυζίδου 

• Ομιλία για τη ζωή και το έργο του βαρόνου Κων/νου Βέλλιου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας κ. Κώστα Βασβατέκη

• Χαιρετισμός του απογόνου της οικογένειας, Δρ. Βασιλείου Μπέλλιου

• Χαιρετισμός του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γεωργίου Καμίνη- Αποκαλυπτήρια προτομής

• Ύμνος της σημαίας από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων 

Χοροί της Βλάστης και της Μακεδονίας από τη Χορευτική Ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας.


Λίγα λόγια για τον Βαρόνο Κων/νο Βέλλιο (Μπέλλιο)
Ο Βαρόνος Κων/νος Βέλλιος ( Μπέλλιος), όπως αναφέρει στη διαθήκη του, «είδε το πρώτο φως της ημέρας στη Βλάστη της Δυτικής Μακεδονίας» το 1772. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βλάστη και αργότερα μετανάστευσε στη Βιέννη όπου και σπούδασε. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες. Απέκτησε αμέτρητα πλούτη και έγινε μεγάλος οικονομικός παράγων της Βιέννης και ολοκλήρου της Αυστρίας. Το 1817 του απενεμήθη από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α΄ ο υψηλότατος τίτλος ευγενείας του Βαρόνου της Αυστρίας. Υπήρξε Μέγας Εθνικός Ευεργέτης. Οι δωρεές του προς το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ήταν άπειρες. Μεταξύ αυτών: Η ίδρυση και χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής εταιρείας Αθηνών της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Η χρηματοδότηση του κτιρίου της Αυστριακής πρεσβείας. Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην οποία χαρίζει δύο χιλιάδες τόμους. Η συγκρότηση του Βέλλειου κληροδοτήματος με το οποίο σπούδασαν μέχρι σήμερα πάνω από 3.000 νέοι.  Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ήταν το πρώτο Δημοτικό Νοσοκομείο « Η ΕΛΠΙΣ» και κτίστηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνη του Βαρόνου Κ. Βέλλιου και σε δικό του οικόπεδο.








Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 
H ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 Ο ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ        
ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΑΤΣΙΩΤΕΣ 
ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ
 ΤΟΥ ΒΑΡΟΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΕΛΛΙΟΥ

Με σειρά εκδηλώσεων ο Δήμος Αθηναίων, θα τιμήσει την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο της Εθνικής Ευεργεσίας, τον Βαρόνο Κωνσταντίνο Βέλλιο. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο γεγονός που θα συνοδευτεί από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βλατσιώτη Βαρόνου, που τοποθετήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Δήμου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Εορδαίας και το σύλλογο Βλατσιωτών Νομού Λάρισας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 10 το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση (πλατεία Καρύτση). Στις 11 στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση με ομιλητές, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, την Δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, και τον Πρόεδρο του συλλόγου Βλατσιωτών Νομού Λάρισας Κώστα Βασβατέκη. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει επίσης ο απόγονος της οικογένειας, Δρ. Βασίλειος Μπέλλιος, ενώ θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Τιμές θα αποδώσει η φιλαρμονική του Δήμου. Στη συνέχεια η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών Νομού Λάρισας, θα παρουσιάσει χορούς της Βλάστης και της Μακεδονίας, συνοδεία ορχήστρας χάλκινων πνευστών.
Ο Βαρόνος Κωνσταντίνος Βέλλιος, όπως αναφέρει στη διαθήκη του, «είδε το πρώτο φως της ημέρας στη Βλάστη της Δυτικής Μακεδονίας» στα 1772. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βλάστη και αργότερα μετανάστευσε στη Βιέννη όπου σπούδασε και κατόπιν ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες. Απέκτησε αμέτρητα πλούτη και έγινε μεγάλος οικονομικός παράγων της Βιέννης και ολοκλήρου της Αυστρίας. Το 1817 του απενεμήθη από τον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α’ ο υψηλότατος τίτλος ευγενείας του Βαρόνου της Αυστρίας. Υπήρξε Μέγας Εθνικός Ευεργέτης. Οι δωρεές του προς το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ήταν άπειρες. Μεταξύ αυτών: Η ίδρυση και χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Η χρηματοδότηση του κτιρίου της Αυστριακής πρεσβείας. Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην οποία χαρίζει 2000 τόμους. Η συγκρότηση του Βέλλειου κληροδοτήματος με το οποίο σπούδασαν μέχρι σήμερα πάνω από 3000 νέοι. Το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ήταν το πρώτο δημοτικό νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ» και κτίστηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνη του Βαρόνου Κωνσταντίνου Βέλλιου και σε δικό του οικόπεδο.
Με τις εκδηλώσεις της Κυριακής 11ης Μαρτίου, ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Εορδαίας και οι Βλατσιώτες αποδίδουν την πρέπουσα τιμή σε μια κορυφαία φυσιογνωμία της ιστορίας μας, σε ένα Μεγάλο Ευεργέτη της πόλης των Αθηνών, σε ένα Μεγάλο Ευεργέτη του Έθνους, σε ένα σπουδαίο Δυτικομακεδόνα.