Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ




Η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2011 για τη διερεύνηση  της δυνατότητας μετεγκατάστασης της   Μαυροπηγής στην περιοχή του στρατοπέδου  «Φούφα»,   προχώρησε  και  έως ενός  σημείου πραγματοποιήθηκαν  διερευνήσεις  με τους Υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.
        Παράλληλα σε επίσκεψη στην Αθήνα, συζήτησε με τον προϊστάμενο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπου διαπιστώθηκε ότι σήμερα στην ιδιοκτησία  του Υπουργείου υπάρχουν διακόσια πενήντα (250) στρέμματα τα οποία δεν βρίσκονται στην ίδια περιοχή αλλά σε τρία διαφορετικά σημεία,  τριάντα τρία (33) στρέμματα πάνω στον δρόμο προς Άρδασσα, ογδόντα πέντε (85) στρέμματα αριστερά του δρόμου που πηγαίνει για Ασβεστόπετρα και εκατόν είκοσι έξι (126) στρέμματα  αριστερά του ίδιου δρόμου,  ανάμεσά τους παρεμβάλλονται σαράντα ένα (41) στρέμματα του Δήμου Πτολεμαΐδας που παραχωρήθηκαν με ανταλλαγή το 1992 για γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις και μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ είναι στο υποθηκοφυλακείο καταγεγραμμένα  στην περιουσία του Δήμου  με μη εφικτή την τροποποίηση ρυθμίσεων για οικοδομήσιμα οικόπεδα.
Με δεδομένο ότι:
α) σήμερα ο  χώρος  του στρατοπέδου είναι διάσπαρτος
β) Σύμφωνα με το νόμο 3883/2010 δεν μπορεί να δοθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Δήμο παρά μόνο τουλάχιστον 50% για πράσινο και κοινωφελή έργα.
γ) ότι η υποχρέωση του Δήμου είναι να ρυμοτομήσει το υπόλοιπο ποσοστό για το Υπουργείο και αυτό αποφασίστηκε  να είναι ογδόντα πέντε (85) στρέμματα και τη συγκεκριμένη έκταση ο στρατός δύναται να παραχωρήσει με ανταλλαγή ίσης αξίας γης.
δ) ότι ο Δήμος ακόμη δεν έχει την κυριότητα του Στρατοπέδου αλλά τη χρήση και θα την έχει μόνο αν ολοκληρωθούν οι παραπάνω όροι σύμφωνα με το νόμο.
ε) και τέλος ότι η ενημέρωση του Υφυπουργού κύριου Σπηλιόπουλου  στη Δήμαρχο για την παραχώρηση του Στρατοπέδου με πλήρη κυριότητα και με όρους που ο Δήμος επιθυμεί,  πέρα από το νόμο, δεν είναι εφικτή στα πλαίσια των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Υ.Α.Μ.Σ  που χειρίζεται τα θέματα αξιοποίησης στρατοπέδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά ούτε και του Υπουργού.
στ) Ότι προς αυτή την κατεύθυνση ήδη μελετήθηκαν τα τελευταία χρόνια και κατατέθηκαν μελέτες ρυμοτόμησης προς έγκριση.
        Η Δήμαρχος Εορδαίας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο όπου και ανέφερε ότι η βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου για νέα εισήγηση  αναφορικά με την απόφαση Μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής στο χώρο του Στρατοπέδου, δεν φαίνεται εφικτή και παραμένει στην προτεραία  απόφαση μετεγκατάστασης στην περιοχή Κουρί όπου με υπερεντατικούς ρυθμούς θα ολοκληρωθούν οι μελέτες προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Στην εισήγησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέθεσε ότι η  Δημοτική αρχή, έχει την ευθύνη να ετοιμάσει το χώρο μετεγκατάστασης του πληττόμενου οικισμού της Μαυροπηγής και αυτό θα πράξει και γι’ αυτό θα λογοδοτήσει.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Γραφείο Τύπου

Τηλέφωνο – Fax : +302463350112
Website: http://www.ptolemaida.gr/
Πτολεμαΐδα, 15 Μαρτίου 2012



ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 
ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ 13/3/2012 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΡΥΖΙΔΟΥ ΓΙΑ 
ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ 13-03-2012 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΑΡΑΚΕΥΗΣ ΒΡΥΖΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ 13-3-2012 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ Δ/ΝΤΗ ΑΝΚΟ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ 13/3/2012 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ Δ/ΝΤΗ ΑΝΚΟ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ 13/3/2012