Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ρεπορτάζ για την "Διημερίδα Ιστορικής Καταγραφής, Τεκμηρίωσης & Προοπτικής"_100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑ


    

Πολύμορφες και ενδιαφέρουσες οι όψεις που καταγράφονται στην εκατονταετή πορεία της Πτολεμαΐδας τις οποίες ανέλυσαν αξιόλογοι εισηγητές στην διημερίδα με τίτλο «Όψεις ενός αιώνα» που διοργάνωσε ο Δήμος Εορδαίας το Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας. Η άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά – Ασία είναι αδιαμφισβήτητα ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην εξέλιξη
 των  Καϊλαρίων φέροντας μαζί  τους έναν σπουδαίο πολιτισμό που μπόλιασαν στη νέα πατρίδα καθώς και δασκάλους που δίδαξαν εκτός από γράμματα  ηθικές και πνευματικές αξίες άφθαρτες μέχρι σήμερα ενώ συνέβαλαν αποφασιστικά στην άνθηση του εμπορίου, σε κάθε εκδήλωση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Τα πλούσια κοιτάσματα του λιγνίτη, οι υποτυπώδεις εξορύξεις την περίοδο του ‘ 30 από τον Γεώργιο Παυλίδη και η συστηματική εξορυκτική διαδικασία με την λειτουργία των πρώτων ορυχείων και των εργοστασίων από την ΔΕΗ έδωσαν το « εναρκτήριο λάκτισμα» για την ανάπτυξη της περιοχής και μετέτρεψαν το μεταπολεμικό «λασποχώρι» σε ενεργειακό κέντρο. Τα ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα της Εορδαίας που έρχονται στο φως προκαλούν πανελλαδικό ενδιαφέρον και μαρτυρούν ζωή στην περιοχή εκατομμύρια χρόνια πριν ενώ οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι – αναρίθμητοι – που έδρασαν από το 1912 και μετά έχουν επιτελέσει ένα σπουδαίο έργο πτυχές του οποίου παραμένουν ακόμη άγνωστες. Η παιδεία αναπτύσσεται παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμού ενώ ο Αθλητισμός με τις ομάδες του «Άρη» και μετέπειτα του «Εορδαϊκού» αποτελούν0 πόλο έλξης για τους νέους. Το μπάσκετ και ο στίβος μπαίνουν για τα καλά στη ζωή της πόλης. Η Πτολεμαΐδα και η Εορδαία αξιοποιώντας όλη τη γνώση του παρελθόντος μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον αφού ο τόπος και οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για τα μεγάλα και τα σημαντικά.
 www.eordaia.org

Σημαντική διημερίδα ιστορικής καταγραφής και τεκμηρίωσης – Εορδαία: Όψεις ενός αιώνος (Δείτε το video-Top Channel)

                        
                                                                   www.kozanimedia.gr


Νέες σελίδες στο βιβλίο της ιστορικής γνώσης, της οικονομικής πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής στην Πτολεμαίδα και στην Εορδαία από το 1912 μέχρι και σήμερα πρόσθεσε η διημερίδα με τίτλο « Όψεις ενός αιώνα», που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο ο Δήμος Εορδαίας στο Πνευματικό κέντρο Πτολεμαίδας.
Αξιόλογοι εισηγητές διέτρεξαν τους σημαντικούς σταθμούς της εκατοντάχρονης διαδρομής της περιοχής αναδεικνύοντας σημαντικά και άγνωστα για τους πολλούς στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της με επίκεντρο τους ανθρώπους και τη δυναμική τους. Η εγκατάσταση των προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, η αποκάλυψη του « μαύρου χρυσού», η βιομηχανική δραστηριότητα της ΔΕΗ, λειτούργησαν ως οι βασικοί μοχλοί για την ανάπτυξη της Πτολεμαίδας και θα συνεχιστεί αρκεί τα διδάγματα του ένδοξου παρελθόντος να αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον.

Μαίρη Κεσκιλίδου    
www.eordaia.com