Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ





ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ


Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το πετρέλαιο θέρμανσης


Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το πετρέλαιο θέρμανσης
Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας στη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας, με το οποίο εκφράζει ταυτόχρονα τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας. 
Ο δήμος Εορδαίας ζητά συγκεκριμένα τηδιάθεση πετρελαίου θέρμανσης στην τιμή του ναυτιλιακού, ενώ παράλληλα ζητά την επαναλειτουργία του μπρικετάδικου του ΛΚΔΜ για να μπορεί ο κόσμος της περιοχής να προμηθευτεί καύσιμο (κάρβουνο) σε προσιτή τιμή, καθώς έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. 
Στην εισήγησή της η δήμαρχος και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΠΕΔ για την υποβολή αιτήματος για διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία στην τιμή του ναυτιλιακού, καθώς πρόκειται για μια περιφέρεια στην οποία ο χειμώνας είναι μακρύς και πλήττεται ιδιαίτερα από το δριμύ ψύχος.
Σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχει τηλεθέρμανση στις πόλεις της Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Αμυνταίου, υπάρχουν όμως πόλεις και πολλά χωριά στην περιφέρειά μας που δεν απολαμβάνουν το αγαθό της τηλεθέρμανσης και επιβαρύνονται υπέρογκα από τα έξοδα θέρμανσης. 
Τονίστηκε δε ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα ο Δήμος Εορδαίας πλήττονται καίρια, καθώς τα νοικοκυριά καλούνται να δαπανήσουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους για να καλύψουν τις ανάγκεςθέρμανσης. Ταυτόχρονα υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο απαιτούμενο κόστος θέρμανσης, μέσα στις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που βιώνουν συνολικά οι πολίτες του δήμου Εορδαίας, ιδιαίτερα μέσα στη δίνη της κρίσης.
Αξιοσημείωτο ότι είναι ότι όπως καταγγέλθηκε κάτοικοι της περιοχής αναγκάσθηκαν να κόψουν μέχρι και οπωροφόρα δένδρα προκειμένου να μπορέσουν να θερμανθούν, αλλά και ότι γίνεται χαμός με την μετατροπή καυστήρων πετρελαίου σε ξύλα.
«Να προχωρήσουμε και εμείς σε κινητοποιήσεις», ζήτησε ο αντιδήμαρχος Στέφανος Μπίγγας, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι στα χωριά του δήμου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα θέρμανσης λόγω της συνεχούς μείωσης του προϋπολογισμού τους.
Τον κίνδυνο να πεθάνει κόσμος από το κρύο, όπως το ’41 επέστησε ο πρόεδρος του Αναπηρικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης Μιχάλης Μήγγος, καθώς, όπως ανέφερε, εκατοντάδες (1200) ανάπηροι δεν λαμβάνουν καν το αναπηρικό τους επίδομα και κάλεσε τους φορείς και τους βουλευτές της περιοχής να διεκδικήσουν από κοινού επίδομα θέρμανσης για την περιοχή. «Δεν μπορεί το κράτος να επιδοτεί- και καλά κάνει- το βαπόρι για άγονα νησιά και να μην καθιερώνει επίδομα θέρμανσης για τους κατοίκους περιοχών όπως η δική μας», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε ταυτόχρονα μείωση της τιμής της τηλεθέρμανσης για τις ευπαθείς ομάδες, με βάση οικονομικά- εισοδηματικά κριτήρια. 

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ                                      www.e-prolemeos.gr