Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΔΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΑΠΟ 7-30/11/2012. ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ







Χαιρετισμός της Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου
 στα εγκαίνια της έκθεσης των Ολυμπιακών Δαδών στο Μουσείο Πτολεμαΐδας:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αθανάσιο Κριτσινέλλη,
γιατί είναι ένας άνθρωπος που με τη μεγαλοψυχία του και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, για κορυφαίο ιστορικό γεγονός της χώρας μας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ακούμπησε» και συνέλεξε τις δάδες, που αρχικά φαίνεται μια διαδικασία συλλογής σημαντικών αντικειμένων, αλλά στη πράξη είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που σήμερα μας χρειάζεται ακόμη περισσότερο. Είναι η διάδοση σε κάθε άκρο της Ελλάδας και έξω από τη χώρα μας, της σημασίας και της ιστορίας του τόπου μας, με σεβασμό στον πολιτισμό μας, τιμώντας τη δική μας πατρίδα.
Συνέχισε ένα μεγάλο ιδεώδες στη συνεργασία των λαών
με τον αθλητισμό, με μήνυμα
την Αγάπη, την Ειρήνη και το Εύ Αγωνίζεσθε.
Αυτό το μήνυμα, έχουμε χρέος μέσα από τη συγκεκριμένη συλλογή και τη δική σας ενημέρωση, να δώσουμε στη νέα γενιά
(και βέβαια έχω ενημερώσει τους συναδέλφους μου, όπου βρίσκομαι, είτε στην ΠΕΔ, είτε σε άλλους χώρους συναντήσεις να κάνουνε το ίδιο πράγμα).
 Είναι ένα πολύ σημαντικό δείγμα προσφοράς,
ένα σημαντικό μήνυμα. Το χρειαζόμαστε.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε σαν χώρα,
να κερδίσουμε την αναγνώριση, την εκτίμηση και
το σεβασμό που δικαιούμαστε,
 και που δυστυχώς τον τελευταίο διάστημα βρίσκεται υπό κρίση».

Δελτίο Τύπου
Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου τα εγκαίνια της Έκθεσης Ολυμπιακές Δάδες: Το Φώς της Ελπίδας, που οργανώνει  ο Δήμος Εορδαίας και το ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ, στο πλαίσιο του Ολυμπιακού έτους 2012.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η Δήμαρχος Εορδαίας κα Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία αναφέρθηκε στην σημασία της έκθεσης και του περιεχομένου της.

“Η Έκθεση αυτή, που αποτελεί προιόν πολυετούς προσπάθειας και κόπων, παρουσιάζει ανάγλυφα την φιλοσοφία, την διαδρομή και την αξία της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδοδρομίας. Εκφράζει το πνεύμα και τις προσπάθειες όσων πιστεύουν ότι αξίζει να αγωνιζόμαστε για κάτι καλύτερο, κάτι ανώτερο.

Παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τις σημαντικές πτυχές της Ολυμπιακής διαδικασίας και του Ολυμπιακού πνεύματος, που τόσο πολύ ανάγκη έχουμε σήμερα, στις δύσκολες εποχές μας.

Ευχαριστούμε τον κ. Κριτσινέλη για τις πολυετείς του προσπάθειες, για την εξαιρετική έκθεση, που αφιλοκερδώς παρουσιάζει και κυρίως για το παράδειγμα ήθους και αφοσίωσης που δίνει σε όλους μας.

Καλώ όλους τους πολίτες και ειδικά τους μαθητές της περιοχής μας να επισκευθούν την έκθεση αυτή, αλλά και τις άλλες δυο σημαντικές εκθέσεις που αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται στο Μουσείο μας.” κατέληξε η Δήμαρχος Εορδαίας κα. Παρασκευή Βρυζίδου.

Η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π.Π κα Θεοπίστη Κρυσταλλίδου, αναφέρθηκε στην επιλογή για την φιλοξενία της συγκεκριμένης Έκθεσης καθώς και στο βιογραφικό και το έργο του συλλέκτη κ. Αθ. Κριτσινέλλη και τον ευχαρίστησε τόσο για την εξαιρετική συνεργασία, που παρέχει την δυνατότητα στους πολίτες της Εορδαίας και της Δυτικής Μακεδονίας να γίνουν μέρος της Ολυμπιακής διαδικασίας

«Με την Έκθεση αυτή το Μουσείο μας, για πρώτη φορά ξεδιπλώνει τις πραγματικές του δυνατότητες σαν τον βασικό πολιτιστικό πόλο της περιοχής μας.

Αυτή την στιγμή κάτω από την ίδια στέγη, φιλοξενεί τρία εθνικής εμβέλειας πολιτιστικά γεγονότα.

Την μόνιμη έκθεση του Παλαιοντολογικού τμήματος, την σημαντικότερη έκθεση στην Ελλάδα  για το ’12 και την Εποχή του και, πλέον, την Έκθεση-αφιέρωμα στις Ολυμπιακές Δάδες.

Και τα τρία αυτά γεγονότα, είναι μοναδικά, έχουν στηθεί με πλήρη επάρκεια και επαγγελματική παρουσίαση, συνοδεύονται από ολοκληρωμένα προγράμματα για τους θεατές και τα σχολεία.

Με την στήριξη και την καθοδήγηση της Δημάρχου, των αντιδημάρχων,των μελών του Δ.Σ του ΝΠΔΔ,  και των εργαζομένων,το Μουσείο μας σήμερα, γίνεται ένας φωτεινός πολιτιστικός πυρήνας και ένα σημαντικό πλεονέκτημα της πόλης, που όλοι μαζί πρέπει να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε.» κατέληξε η κα Κρυσταλλίδου.

Στην συνέχεια ο κ. Κριτσινέλης αναφέρθηκε αναλυτικά στην λειτουργία και το πνεύμα της Αφής του Ολυμπιακού Φωτός και της Ολυμπιακής Λαμπαδηδοδρομίας, αλλά και την διαδικασία δημιουργίας και επιλογής της Ολυμπιακής Δάδας.

Ο κ. Κριτσινέλης τόνισε ότι οι Δάδες αντανακλούν το πνεύμα κάθε διοργάνωσης, αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία και την αισθητική της εποχής και της χώρας και αυτές οι ιδιότητές τους, τις κάνουν μοναδικές.

Η έκθεση περιλαμβάνει το σύνολο των Ολυμπιακών Δαδών από το 1936 μέχρι και σήμερα, από την συλλογή Αθανασίου Κριτσινέλη και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας, από   7  μέχρι   και 31 Νοεμβρίου 2012 .
Πρόκειται για την σημαντικότερη ιδιωτική συλλογή του είδους της, στον κόσμο και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πανόραμα Ολυμπιακής παρουσίασης.

Η έκθεση αυτή έχει φιλοξενηθεί σε δεκάδες πόλεις του Εξωτερικού, ενώ έχει ταξιδέψει και σε ολόκληρη της Ελλάδα, αποτελώντας πλέον ουσιαστικό τμήμα της Ολυμπιακής επικοινωνίας.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 09:00 – 14:00 Τετάρτη & Πέμπτη 18:00 – 20:00
Πληροφορίες, προγραμματισμός ομαδικών επισκέψεων: τηλ 24630 54444 κα Γκέκα Βαρβάρα.