Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Διαδήλωση στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Για να μην περάσει η υποβάθμιση του Ογκολογικού και του Μποδοσάκειου



Διαδήλωση στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο



Για να μην περάσει η υποβάθμιση του Ογκολογικού και του Μποδοσάκειου



Διαδήλωση στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο
Κάτω τα χέρια από το Ογκολογικό τμήμα και από το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, βροντοφώναξαν οι πολίτες που έδωσαν παρών στη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη συγχώνευση της Μονάδας Χημειοθεραπείας του νοσοκομείου στην Παθολογική του κλινική, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας και τη στήριξη φορέων της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Ομάδα Αλληλεγγύης Πολιτών Εορδαίας. 
Την ανησυχία των καρκινοπαθών για επιχειρούμενο κλείσιμο της Ογκολογικής μονάδας με τη συγχώνευσή της στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου, αντί για την αναβάθμισή της σε Ογκολογικό τμήμα αλλά και για γενικότερη συρρίκνωση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας Βασίλης Καραπίντστιος. Χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη την ένταξη της Ογκολογικής στην παθολογική κλινική», καθώς οδηγεί σε παραίτηση τους δύο ογκολόγους που λειτουργούν εδώ και 20 μήνες την μοναδική Ογκολογική σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. «Με την ένταξη της Ογκολογικής στην Παθολογική ουσιαστικά σηματοδοτείται κλείσιμο της Ογκολογικής», ανέφερε ο πρόεδρος των Καρκινοπαθών και τόνισε ότι καρκινοπαθείς και φορείς δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, την ώρα μάλιστα που η μονάδα σημειώνει μεγάλη άνοδο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Μόνο οι κοντόφθαλμοι δεν μπορούν να δουν ότι η ένταξη της Ογκολογικής στην Παθολογική κλινική όχι μόνο δεν θα λύσει τα όντως τεράστια προβλήματα της Παθολογικής, αλλά θα στερήσει την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας από μια υπηρεσία που προσφέρει τα μέγιστα στην τόσο παραμελημένη Υγεία της περιοχής μας. Μια μονάδα που ανακουφίζει τον πόνο και την αγωνία των καρκινοπαθών και των συγγενών τους, προσφέροντας, σε αντίθεση με τις μονάδες των μεγάλων πόλεων, ζεστασιά, αξιοπρεπή αντιμετώπιση και θεραπεία». Παρουσίασε μάλιστα και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ογκολογική του Μποδοσάκειου έχουν αντιμετωπιστεί, σε διάστημα μικρότερο των 2 χρόνων, 3.500 καρκινοπαθείς, έχουν γίνει 1.500 χημειοθεραπείες, ενώ έχουν γίνει 380 εισαγωγές ασθενών μόνο το 2012. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και γίνεται αυτονόητο ότι αυτή τη μονάδα θα πρέπει να την προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού και ότι αντί να την υποβαθμίζουμε θα πρέπει να κάνουμε το παν για να την αναβαθμίσουμε». 
Ο πρόεδρος των καρκινοπαθών σημείωσε μάλιστα ότι εκτός από την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των καρκινοπαθών από τις μέχρι πρότινος μετακινήσεις τους για θεραπείες στη Θεσσαλονίκη, η ύπαρξη της Ογκολογικής του Μποδοσάκειου έχει και οικονομικά οφέλη, αφού γλυτώνει τα ασφαλιστικά ταμεία από τα έξοδα μεταφοράς των καρκινοπαθών και των συνοδών τους αλλά και από χιλιάδες εργατοώρες που χάνονταν μέχρι τώρα. Εξέφρασε τέλος τον φόβο ότι η υποβάθμιση της Ογκολογικής δίνει βάση «στα σενάρια περί υποβάθμισης της Υγείας της περιοχής μας μόνο και μόνο για να μπορέσουν να ξεπουλήσουν εύκολα τα νοσοκομεία της περιοχής μας, αληθεύει» και κάλεσε το λαό της περιοχής σε ετοιμότητα για επόμενους αγώνες, «για να μην αφήσουμε να ξεπουλήσουν τα νοσοκομεία μας». Ανακοίνωσε εξάλλου ότι επιτροπή αγώνα θα έχει άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση της 3ης Υγειονομικής περιφέρειας. 
Τη συμπαράταξη των καρκινοπαθών της Κοζάνης στον αγώνα στήριξης και αναβάθμισης της Ογκολογικής του Μποδοσάκειου, εξέφρασε και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κοζάνης Φανή Δινοπούλου. «Εδώ υπάρχουν οι υποδομές για καρκινοπαθείς και αυτό θέλουμε να στηρίξουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, και την αναβάθμισή του σε Ογκολογικό τμήμα», είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι λόγω της μεγάλης γεωγραφικής κάλυψης του Μποδοσάκειου νοσοκομείου θα περίμενε κανείς την αναβάθμισή του και όχι την υποβάθμισή του.
Για συνολικότερη υποβάθμιση των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), Χρήστος Κατσίνας. Κατήγγειλε ειδικότερα την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου, σε μια περιοχή που ήδη είναι υποβαθμισμένη, και την ένταξη της Ογκολογικής σε μια Παθολογική που είναι προβληματική αφού δεν έχει γιατρούς, με αποτέλεσμα να κάνουν προβληματικό και το Ογκολογικό, διότι: «το Μποδοσάκειο είναι ένα πολύ καλό φιλέτο για να το πουλήσουν σε ιδιώτη. Κάνουν έργα για να το ομορφύνουν, κάνουν επέκταση, όμως σκοπός τους είναι να το κάνουν ελκυστικό για να το πουλήσουν σε ιδιώτες. Και όποιος έχει λεφτά θα μπαίνει μέσα και όποιος δεν έχει θα μένει στη γωνία», ανέφερε ο κ. Κατσίνας. 
Την ανάγκη να παραμείνει η Ογκολογική ως ανεξάρτητη μονάδα υπερασπίστηκε ο Ογκολόγος Μιχάλης Ανθόπουλος, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι οι κινήσεις που γίνονται στόχευαν εξ αρχής στο «να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στην Παθολογική με τους Ογκολόγους, γι’ αυτό και αντιδράσαμε, παρόλο ότι στηρίξαμε 7 μήνες τη λειτουργία της Παθολογικής» και πρόσθεσε: «Δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι το ότι θέλουμε να παραιτηθούμε. Το κάνουμε γιατί ξέρουμε ότι η Ογκολογική μονάδα θα σβήσει εάν μπει στην Παθολογική», διατυπώνοντας και το εξής ερώτημα: «ποιον ενοχλεί να είναι ανεξάρτητη η Μονάδα Χημειοθεραπείας;». 
Σε ετοιμότητα κάλεσε τέλος το λαό της περιοχής και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο, Γιώργος Παπαδόπουλος, καθώς, όπως ανέφερε, σε 2-3μήνες επίκειται νέα ψήφιση του οργανογράμματος των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας που θα φέρει νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών. 

Ψήφισμα 
Στο μεταξύ, στο ψήφισμα που ενέκριναν δια βοής οι διαδηλωτές, αναφέρονται τα εξής: 
«Όλοι εμείς οι κάτοικοι της Εορδαίας που κληθήκαμε σήμερα Δευτέρα 21/1/2013 από τους φορείς της πόλης στη συγκέντρωση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, για να διαμαρτυρηθούμε για την υποβάθμιση και ένταξη της Μονάδας Χημειοθεραπείας στην ήδη προβληματική, λόγω απουσίας προσωπικού, Παθολογική κλινική, απαιτούμε από τους 5 βουλευτές του Νομού μας όλων των κομμάτων, αλλά και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τη δέσμευσή τους ότι θα προασπίσουν αυτά τα οποία μας αφορούν.
Τους καλούμε σε κοινή συνάντηση με εκπροσώπους των φορέων εντός της εβδομάδας για να κινηθούμε από κοινού για τη λύση των προβλημάτων». 

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ www.e-ptolemeos.gr