Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΣΤΟ ΟΡΟΣ PIRIN

 



Ο ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΤΟΛΕΜAΪΔΑΣ στα πλαίσια του προγράμματος 2013 σε συνεργασία με άλλους συλλόγους πραγματοποίησε τριήμερη κοινή εξόρμηση με τον ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ στη Βουλγαρία στο όρος PIRIN στις 06-08/09/2013. Τα βουνά Pirin είναι συγκρίσιμα με τις Ελβετικές
 Άλπεις και από τα ομορφότερα των Βαλκανίων. Η ανάβασή τους αναγνωρίζεται ως αληθινή αλπική δοκιμασία από τους περιπατητές, είναι στη δεύτερη θέση τα υψηλότερα μετά τα βουνά Rilla (Βουλγαρίας) και το τρίτο ψηλότερο των Βαλκανίων.
Η εξόρμηση περιελάμβανε δύο διανυκτερεύσεις στο Bansko κτισμένο στα 925 m. Την Παρασκευή πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην παλαιά πόλη βλέποντας  την αρχιτεκτονική της,  το άγαλμα του Αγίου Παϊσίου - που μόνασε στην μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους και δεσπόζει στην κεντρική πλατεία (Vezrazhdan) καθώς και το εικονοστάσι της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας (Sveta Troitsa).
Το Σάββατο δεύτερη ημέρα οι τριάντα συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν οδικός ανατολικά του Bansko στην πόλη Dobrinishte. Κατόπιν δεκατεσσάρων χιλιομέτρων φθάσαμε στον χώρο του ανελκυστήρα 1480 μ. καταφύγιο – καλύβα Gotse Delcher. Ο ανελκυστήρας μας οδήγησε στο καταφύγιο – καλύβα Bezbog - ένα καταφύγιο πέντε ορόφων με 146 κρεβάτια με (καταστήματα, εστιατόριο, καφέ, αναγνωστήριο). Σύγχρονο, μιας και το 1971 χιονοστιβάδα κατέστρεψε το παλαιό. Ώρα ανάβασης περίπου τριάντα λεπτά. Το εντυπωσιακό ήταν όταν φτάσαμε σε υψόμετρο 2240m στην πρώτη λίμνη  Bezbog, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πλήθος ορειβατών-περιπατητών- φυσιολατρών κάθε ηλικίας, που λόγω της αργίας για την ένωση της Βουλγαρίας βρήκαν ευκαιρία να εξορμήσουν στα βουνά τους, μιας και ο καιρός ήταν ο καλύτερος σύμμαχος. Με αφετηρία την λίμνη Bezbog πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις, Bezdog κορυφή 2645 μ. και Polezhax 2851 μ. Κατόπιν πορείας οδηγηθήκαμε στην λίμνη Popovo. Η λίμνη και η γύρω περιοχή είναι από τα πιο δημοφιλή μέρη για τον τουρισμό το καλοκαίρι στο Εθνικό Πάρκο Pirin. Η  λίμνη βρίσκεται στο κάτω μέρος του Popovski Girgue και περιλαμβάνεται από τις κορυφές Sivriya, Dzhano, Kravel Dvor, Momin Dvor και Dzhengal. Η συγκεκριμένη λίμνη είναι η μεγαλύτερη και η πιο βαθειά 30 μέτρα βάθος. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2234 μέτρα, η υπερχείλιση της λίμνης τροφοδοτεί παραπόταμους του ποταμού Mesta (Νέστου). Η περιοχή κάτω από την λίμνη είναι διάσπαρτη με λιβάδια, δάση πεύκων και θάμνων. Στα βουλγάρικα το όνομα της λίμνης σημαίνει η λίμνη του παππά. Σύμφωνα με τους μύθους ένας ιερέας έπεσε στη λίμνη για να μην δει πως ασελγούσαν οι Τούρκοι στο κορμί της κόρης του. Το πτώμα του αναδύθηκε και σχηματίστηκε το νησάκι στη μέση της λίμνης. Άλλος μύθος υποστηρίζει ότι μετά τον εκχριστιανισμό της Βουλγαρίας τον 9Ο αιώνα ένας ιερέας αποφάσισε να ανέβει στο βουνό Pirin και να απομακρύνει τον σλαβικό θεό Peroun. Τον βρήκε, αλλά ο Peroun εξοργισμένος με το θράσος του τον πέταξε στην λίμνη και πάλι το πτώμα του ιερέα αναδύθηκε από το νερό και σχηματίστηκε το νησάκι.
Κατόπιν ξεκούρασης πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για το καταφύγιο  Bezbog δημιουργώντας μια αλυσίδα ανθρώπων. Στο καταφύγιο μας περίμεναν κρύες μπύρες όπου δροσιστήκαμε και πήραμε το δρόμο της επιστροφής με τις καλύτερες εντυπώσεις για το όλο εγχείρημα. Βέβαια να μην παραβλέψουμε ότι στο ξενοδοχείο διαμονής μας περίμεναν υπηρεσίες ευεξίας (πισίνες – χαμάμ –σάουνες – τζακούζι).
Τέλος την Κυριακή κατά την επιστροφή επισκεφτήκαμε τον παραδοσιακό οικισμό Meleniko, είδαμε το φημισμένο πυργόσπιτο του Έλληνα προύχοντα Κορδόπουλου στην κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει στο Meleniko. Θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική του, τον πλούτο που διέθετε, τις κατακόμβες συντήρησης κρασιών, δοκιμάζοντας τις τοπικές ποικιλίες κρασιού.
Φθάσαμε στην πόλη της Πτολεμαίδας στις 8.30 μ.μ με τις καλύτερες εντυπώσεις – αναμνήσεις υποσχόμενοι ότι στο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων – αναβάσεων 2014 θα συμπεριλάβουμε και άλλους ορεινούς προορισμούς του Pirin.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Ο.Ο.Π ευχαριστεί όλα τα μέλη Εορδούς και Βελβεντινούς για την συμμετοχή τους και ειδικότερα το ζεύγος Νικολάου Ζώρα που συνόδευσε τους ορειβάτες, καθώς και το τουριστικό γραφείο Χονδροματίδης travel για την πληρότητα του ξενοδοχείου και του γενικού προγράμματος.

Το Δ.Σ