Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ, ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ




Θεία Λειτουργία στην Ελληνική γλώσσα με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, τελέστηκε χθες το πρωί στην Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας. Των ακολουθιών του εσπερινού και του Όρθρου προεξήρχε ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Πετεργκώφ κ. Αμβρόσιος, Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας.

Στην Θεία Λειτουργία λειτούργησαν κληρικοί της σχολής με πρώτους τους Έλληνες φοιτητές αρχιμ. Γρηγόριο Νανακούδη και τον αρχιδιάκονο Τιμόθεο Τσισμαλίδης όπου ανέγνωσε και το Ευαγγέλιο στην ελληνική.
Ομοίως και οι χορωδίες της σχολής απέδωσαν στην ελληνική και σε βυζαντινή μουσική τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας.
Μετά το πέρας της Θ. Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος  Αμβρόσιος, στην ομιλία του τόνισε ότι "η κοινή προσευχή στην ιστορική γλώσσα της θείας ευχαριστίας, την ελληνική, είναι απόδειξη της ενότητας της καθολικής ορθοδοξίας".
Σύμφωνα με την παράδοση την ημέρα των Τριών Ιεραρχών στις θεολογικές σχολές της Ρωσίας πριν το πραξικόπημα (1917), η Θεία λειτουργία τελούταν μόνο στην ελληνική γλώσσα.
Να αναφερθεί τέλος ότι στο πρόγραμμα της σχολής υπάρχει υποχρεωτικό μάθημα εκμάθησης της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.