Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑ: ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 1ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ











Ρεπορτάζ - 02/08/2012

ΣΤΟ 1ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ



Πέντε γλύπτες δημιουργούν για έναν ολόκληρο μήνα σε «κοινή θέα»



Πέντε γλύπτες δημιουργούν για έναν ολόκληρο μήνα σε «κοινή θέα»
Την επίσημη έναρξη του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής με τίτλο «Εκ γης είς φως», που διοργανώνεται στην Πτολεμαΐδα από 27 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Εορδαίας από τον τουρκικό ζυγό, κήρυξε χθες η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π» του δήμου Εορδαίας Θεοπίστη Κρυσταλλίδου, η οποία παρουσίασε και τους πέντε γλύπτες- δύο Ιταλοί, που μετέχουν στο συμπόσιο. 
Η κ. Κρυσταλλίδου επισήμανε τις προσπάθειες του δήμου Εορδαίας για την ενίσχυση του πολιτισμού, αφού, όπως είπε, «αποτελεί ένα από τα βασικότερα σημεία αναφοράς για τόπο μας», αλλά και «για τη διαμόρφωση της ταυτότητας του νέου δήμου Εορδαίας».
Αναφερόμενη ειδικότερα στη διοργάνωση του συμποσίου Γλυπτικής (που φιλοξενείται στον αύλειο χώρο της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας) είπε ότι αποτελεί μια προσπάθεια της δημοτικής αρχής να φέρει τη γλυπτική κοντά τους πολίτες της Εορδαίας, καθώς θα πρέπει να είναι  ένα  δημόσιο  αγαθό και  όχι  μόνον  εκείνων που διαθέτουν  τεράστια  ποσά για  να  την  εγκλωβίσουν  στον  χώρο τους. 
Το συμπόσιο γλυπτικής τελείται υπό την επίβλεψη, τις οδηγίες του καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών Γιώργου Χουλιαρά και του καθηγητή Vittorio Corsini της Accademia di Belle Arti di Brera του Μιλάνου. 
Η πρόεδρος της«ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π» ανέφερε ότι «ήδη από τις 27 Ιουλίου έχουν ξεκινήσει οι καλλιτέχνες  και δουλεύουν τα έργα τους τα οποία θα ολοκληρωθούν στις 27 Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι στον αύλειο χώρο της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας στην Πτολεμαΐδα, θα εξελίσσεται μια δημιουργική διαδικασία, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους καλλιτέχνες να «τιθασεύουν» το μάρμαρο και να δίνουν μορφή σε μια ογκώδη μάζα. 
Έχοντας μια θαυμαστή τοπική πρώτη ύλη, το φημισμένο μάρμαρο Τρανοβάλτου, οι γλύπτες  θα δημιουργήσουν τα έργα τους τα οποία στην συνέχεια θα κοσμήσουν επιλεγμένα σημεία της πόλης της Πτολεμαΐδας.
Τα θέματα που θα διαπραγματεύονται οι καλλιτέχνες είναι δυο: «η  ελευθερία» που αφορά στον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης και «η ενέργεια» που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης και της Εορδαίας. «Κάπως έτσι ξεπήδησε και ο τίτλος του συμποσίου: «Εκ γης Εις φως»… Αυτός ο τίτλος, νομίζουμε, ότι συμπυκνώνει ιδανικά όλα όσα θέλουμε, τόσο για το συμπόσιο που ξεκινά επίσημα σήμερα, όσο και για το σύνολο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση».
  
 Παράλληλες εκδηλώσεις 
Στο πλαίσιο του συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας δύο σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο την ουσιαστικότερη επαφή των πολιτών με τους δημιουργούς και τα έργα τους.
Την Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012, στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία του πολυφωνικού συγκροτήματος «Πλειάδες». 
Την Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012, στις 9 το βράδυ θα γίνει παρουσίαση των έργων στο κοινό και συναυλία του Βαρβουτείου Δημοτικού Ωδείου.
Ο πρόεδρος της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαΐδας Δημήτρης Τραχανάς διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι σε συνεργασία με την επιχείρηση πολιτισμού και τα συνεργεία του δήμου θα συμβάλλουν έτσι ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή φιλοξενία του συμποσίου γλυπτικής, «του πρότυπου αυτού έργου που δημιουργείται στην πόλη μας και θα τρίβουν όλοι τα μάτια τους».  
Στη δυνατότητα που δίνει σε νέους καλλιτέχνες γλυπτικής η διοργάνωση αυτού του συμποσίου να δημιουργήσουν σε δημόσιο χώρο- σε δημόσια θέα έργα τα οποία θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του Τμήματος Μαρμάρου της Σχολής Καλών Τεχνών- συνεργάτης του καθηγητή Γιώργου Χουλιαρά, Δημήτρης Χριστογιάννης. Επισήμανε μάλιστα ότι οι φοιτητές που μετέχουν στο συμπόσιο γλυπτικής εργάστηκαν έναν ολόκληρο χρόνο πάνω στα δύο θέματα που επιλέχθηκαν για το συμπόσιο, «ενέργεια» και «ελευθερία» 
Ενθουσιασμένοι για την επιλογή τους να συμμετάσχουν στο συμπόσιο γλυπτικής δήλωσαν οι καλλιτέχνες- φοιτητές της ΑΣΚΤ Χριστόδουλος Καίσαρης, Λέανδρος Ντόλας και οι τελειόφοιτοι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Μπρέρας του Μιλάνου, Μικέλε Τακοστίνο και Αλεσάντρο Ντίφολτο.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR




ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG

ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG


Στη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας, ως Δημοτική αρχή θεωρούμε υποχρέωση μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουμε , για να δυναμώσουμε την αίσθηση της κοινότητας, της ομάδας και του κοινού μέλλοντος. Από το  παρελθόν έχουμε διδαχτεί  πως ο τοπικισμός, η εσωστρέφεια, η αδιαφορία και ο ωχαδερφισμός, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποξένωση, την απομόνωση   και στο μαρασμό.
Εμείς, όλα αυτά τα αρνούμαστε.
Δεν θα περιμένουμε μοιρολατρικά σε μια γωνιά, αλλά θα διεκδικούμε τα καλύτερα για τους δημότες μας,  δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες και με  ελπίδα,  αισιοδοξία  και  θετική προοπτική  διαμορφώνουμε την ταυτότητα του νέου δήμου Εορδαίας.
Και επειδή  ο Πολιτισμός, αποτελεί ένα από τα βασικότερα  σημεία αναφοράς για τόπο μας, θα τον ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Στο πλαίσιο λοιπόν  του εορτασμού των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Εορδαίας από τους τούρκους, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Πτολεμαΐδα Συμπόσιο Γλυπτικής.
Με την πεποίθηση  πως η  Γλυπτική , θα πρέπει να είναι  ένα  δημόσιο  αγαθό και  όχι  μόνον  εκείνων που διαθέτουν   τεράστια  ποσά για  να  την  εγκλωβίσουν  στον  χώρο τους, η Δημοτική αρχή προσπαθεί να φέρει κοντά στους πολίτες της Εορδαίας, αυτήν την ιδιαίτερη τέχνη.
Υπό την επίβλεψη, τις οδηγίες και το «πατρικό  βλέμμα» του καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Γιώργου Χουλιαρά και του καθηγητή Vittorio Corsini της Accademia di Belle Arti di Brera του Μιλάνου ,5 γλύπτες θα δημιουργούν  για έναν ολόκληρο μήνα.
Ήδη από τις 27 Ιουλίου έχουν ξεκινήσει οι καλλιτέχνες  και δουλεύουν τα έργα τους τα οποία θα ολοκληρωθούν στις 27 Αυγούστου.
Έτσι λοιπόν στον Αύλειο χώρο της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας στην Πτολεμαΐδα, θα εξελίσσεται μια δημιουργική διαδικασία, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους καλλιτέχνες να «τιθασεύουν» το μάρμαρο και να δίνουν μορφή σε μια ογκώδη μάζα.
Έχοντας μια θαυμαστή τοπική πρώτη ύλη, το φημισμένο μάρμαρο Τρανοβάλτου, οι γλύπτες  θα δημιουργήσουν τα έργα τους τα οποία στην συνέχεια θα κοσμήσουν επιλεγμένα  σημεία της πόλης της Πτολεμαΐδας.
Τα θέματα που θα διαπραγματεύονται οι καλλιτέχνες  είναι δυο: «η  ελευθερία» που αφορά στον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης και   «η ενέργεια» που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης


Κάπως έτσι ξεπήδησε και ο τίτλος του Συμποσίου: «Εκ γης Εις φως». 

Πρόκειται για μια φράση που χρησιμοποιεί ο Πλάτωνας στον Πρωταγόρα. Με τη φράση αυτή ο Πρωταγόρας, μιλώντας στο Σωκράτη, αναφέρεται στη πράξη του Προμηθέα να χαρίσει την φωτιά στους ανθρώπους, ελευθερώνοντας τους έτσι απο τα δεσμά της φύσης και δίνοντας τους την δυνατότητα να ορίσουν το μέλλον τους, δημιουργώντας την κοινωνία των ανθρώπων. 

Αυτός ο τίτλος, νομίζουμε, ότι συμπυκνώνει ιδανικά όλα όσα θέλουμε, τόσο για το συμπόσιο που ξεκινά επίσημα σήμερα, όσο και για το σύνολο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση.

Το Συμπόσιο συνοδεύουν δύο σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο, με στόχο την ουσιαστικότερη επαφή των πολιτών με τους δημιουργούς και τα έργα τους:
Τη Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012, στις 9 το βράδυ
Θα πραγματοποιηθεί συναυλία πολυφωνικού συγκροτήματος «Πλειάδες»
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012, στις 9 το βράδυ
Θα γίνει παρουσίαση των έργων στο κοινό και συναυλία του Βαρβουτείου Δημοτικού Ωδείου.
Με την βεβαιότητα πως  οι πολίτες της Εορδαίας θα συμμετέχουν με την παρουσία τους στο συμπόσιο και τις παράλληλες εκδηλώσεις, ευελπιστούμε πως  η δημιουργία έργων σε «κοινή θέα» θα συμβάλει, στην ανάδειξη της Γλυπτικής τέχνης και στην  αισθητική  αξιοποίηση   χώρων της πόλης , έτσι ώστε  να  γίνουν σημεία  αναφοράς.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Σχολής της Δημοτικής Αστυνομίας τον κύριο Δημήτρη  Τραχανά, για την πολύτιμη συνεργασία και την άψογη φιλοξενία του.

Για το ΝΠΔΔ
ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π.
Θεοπίστη Κρυσταλλίδου
Πρόεδρος Δ.Σ.

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΝΠΔΔ «ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π»


Γιώργος Χουλιαράς - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1947. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή το 1964. Από το 1965 ως 1970 σπουδές Γλυπτικής στην Α.Σ.Κ.Τ., κοντά στον Γ. Παππά. Αποφοίτησε το 1970 με βραβείο γυμνού και άλλους επαίνους.
1970 - 72 Υπηρετεί την θητεία του στο Στρατό ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός
1972 - 74 Υποτροφία εσωτερικού Ι.Κ.Υ. Ταξίδια και μελέτες πάνω στην Ελληνική Τέχνη, με την παρακολούθηση του Γ. Παππά.
1974 -75 Βρίσκεται στην Αγγλία, με υποτροφία του Ε.Ο.Ε.Χ., όπου παρακολουθεί στο West Surrey College of Art, στο εργαστήρι Γλυπτικής και Κεραμεικής.
1975 -77 Μετακομίζει στο Παρίσι, όπου παρακολουθεί Γλυπτική στην Ecole des Beaux - Arts εργαστήριο Cesar και Κεραμεική στην Ecole Superieure des Atls et Metiers. Έργα του χρονικού διαστήματος των υποτροφιών εκθέτει στην γκαλερί «Νέες Μορφές» το Γενάρη του 1977. Καλοκαίρι του 1977 γυρνάει στη Ελλάδα και οργανώνει εργαστήρι Γλυπτικής
1978 Μαζί με 2- 3 συναδέλφους δημιουργεί το Σύλλογο Γλυπτών, με σκοπό να οργανώνει υπαίθριες εκθέσεις και την ανάδειξη της Σύγχρονης Γλυπτικής. Πραγματοποιεί σειρά μεγάλων υπαίθριων εκθέσεων στον προ του Ωδείου Αθηνών χώρο, 1978 . 79 - 80 . 81, στις οποίες συμμετέχει με μεγάλου μεγέθους γλυπτά.
1979 Ατομική έκθεση στην γκαλερί «Πανσέληνος» - Θεσσαλονίκη.
1981 Συμμετέχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Βαλκανική Έκθεση του Βουκουρεστίου. Τιμητική διάκριση και αγορά του έργου.
1981 Εκλέγεται έφορος Γλυπτικής στο Ε.Ε.Τ.Ε.
Το ίδιο διάστημα και από το 1980, πιστεύοντας ότι η γλυπτική πρέπει να είναι παρούσα στην ζωή και οργανικά δεμένη με την αρχιτεκτονική, αρχίζει την συνεργασία με το ζεύγος αρχιτεκτόνων Αντωνακάκη, μια συνεργασία που συνεχίζεται γόνιμα μέχρι σήμερα
1984 Συμμετέχει στην υπαίθρια έκθεση γλυπτικής στον Εθνικό Κήπο, οργανωμένη από το ΥΠ.ΠΟ. και το Ε.Ε.Τ.Ε. Βραβείο Γλυπτικής.
1985 Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Συμμετέχει στην έκθεση
«Μεταπλάσεις - Μεταμορφώσεις».

1987 Ατομική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Την ίδια χρονιά κατασκευάζει μνημείο Εβραίων μαρτύρων στην ίδια πόλη. Διαμόρφωση πλατείας. Κατασκευή Μνημείου Αντίστασης στο Δήμο Δραπετσώνας.
1988 Έλαβε μέρος στη Bienalle μικρών γλυπτών στη Βουδαπέστη Ατομική έκθεση στη γκαλερί «Titanium».
1994 Αναδρομική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων. Την ίδια χρονιά κατασκευάζει μνημείο Εβραίων μαρτύρων στα Γιάννενα.
1994 - 96 Γίνεται μέλος της επιτροπής Μνημείων και Ανδριάντων του ΥΠ.ΠΟ.

1995 Συμπόσιο γλυπτικής στη Κόνιτσα.
Ατομική έκθεση στη γκαλερί «Αστρολάβος», Αθήνα.

1996 Συμπόσιο γλυπτικής στα Γιάννενα.
Μνημείο Εβραίων μαρτύρων στην Καστοριά.

Μαζί με ομάδα γλυπτών οργανώνει περιοδικά συμπόσια γλυπτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μιας κι είναι ο μόνος τρόπος να στηθούν σύγχρονα γλυπτά στο δημόσιο χώρο. Από το 1996 συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Α.Σ.Κ.Τ., με σκοπό να δημιουργήσει στα κτίρια που παρεχώρησε το ΥΠ.ΠΟ., στην Πλάκα, χώρο συνάντησης κι επαφής μεταξύ των καλλιτεχνών. Διοργανώνει, μέσω της επιτροπής εκδηλώσεων του E.E.T.E., στην οποία μετέχει, σειρά ταξιδιών σε χώρες του εξωτερικού που παρουσιάζουν Ελληνικό ενδιαφέρον, Ιορδανία, Συρία, Σικελία και Καππαδοκία.
1997 Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Συμμετέχει, καθώς και στήνει την μεγάλη υπαίθρια έκθεση Γλυπτικής του Ε.Ε.Τ.Ε. στο πάρκο της νέας παραλίας.
1998 Συμπόσιο γλυπτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δημιουργία μεγάλου μεταλλικού γλυπτού. Διάλεξη με προβολή διαφανειών από την συνεργασία του με τους αρχιτέκτονες στην Ε.Π.Α.Σ.Κ.Τ., στη Σχολή ΑΚΤΟ και στην Α.Σ.Κ.Τ.
1999 Ατομική έκθεση στη γκαλερί «Αμυμώνη», Γιάννενα.
2005 Ατομικη εκθεση ''Αστρολαβος'' Αθηνα
2000 Ατομικη έκθεση στη γκαλερί «Αστρολάβος», Πειραιάς.
2008 Αναδρομικη εκθεση Γιαννινα.
2009 Ατομικη εκθεση, γκαλερυ ''Καπλανων 5'' Αθηνα.
Συμπόσιο Γλυπτικής στη Λεμεσό,Κύπρος και στην Καλαμάτα, 2000.
Συμποσια Γλυπτικης, στην Κατερινη, σταδιο καραισκακη, Αμαλλιαδα, Αγια Παρασκευη, Διονυσος, Γεωπονικο πανεπιστημιο,
2010 Συμποσιο και εκθεση στην πινακοθηκη Αβερωφ, Μετσοβο
2001 εκλεγεται καθηγητης Γλυπτικης στην Ανωτατη Σχολη Καλων Τεχνων
2003-2006 Αντιπρυτανης στην Α.Σ.Κ.Τ