Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ 73 ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ - ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΩΝ ΣΕ 120 ΑΠΟΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ _ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ

 
Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα σίτισης και υπόδησης 73 μαθητών στα σχολεία της Εορδαίας Διανομή δωροεπιταγών σε 120 άπορες οικογένειες για το Πάσχα. Ξεκίνησε από 17 Απριλίου στο Δήμο Εορδαίας η υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων για δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου. Η καταγραφή και η υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων στο πρόγραμμα θα γίνεται στα κατά τόπους κοινοτικά καταστήματα των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Εορδαίας, ενώ το σημαντικό, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης του Δήμου Εορδαίας Στέφανο Μπίγγα, είναι ότι φέτος στο πρόγραμμα εντάσσεται και η Δημοτική Κοινότητα Πτολεμαΐδας, όπου θα καταγράφονται οι κάτοικοι του Κομάνου και του Οικισμού Καρδιάς.

Ο αντιδήμαρχος ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο Δήμος Εορδαίας θα διανείμει την περίοδο του Πάσχα περί τις 120 Δωροεπιταγές σε αντίστοιχες οικογένειες που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τα ψώνια τους για το Πάσχα από την τοπική αγορά, καθώς και ότι οργανώνεται για την ημέρα του Πάσχα «Ημέρα Αγάπης» με πασχαλινό γεύμα. Παράλληλα, τόνισε ότι ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα σίτισης και υπόδησης 73 μαθητών στα σχολεία της Εορδαίας, σε συνεργασία με τις εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών του Δήμου και τις διευθύνσεις των σχολείων.
Ο κ Μπίγγας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου κάλεσε τους δικαιούχους του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων της Ε.Ε., ακόμη κι αυτούς που είχαν καταθέσει αιτήσεις το προηγούμενο διάστημα, να καταθέσουν εκ νέου, επισημαίνοντας ότι δικαιούχοι είναι άπορα άτομα, και σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ θεωρούνται τα άτομα ή οι οικογένειες που έχουν το κάτωθι ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα:
1. Ατομικό εισόδημα έως και 7200 ευρώ.
2. Για οικογένεια με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών / ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος) έως και 10700 ευρώ.
3. Για οικογένεια με τρία μέλη (αιτών/ ούσα και ο/η σύζυγος με ένα προστατευόμενο μέλος ή αιτών/ ούσα και δύο προστατευόμενα μέλη) έως και 11520 ευρώ.
4. Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με δύο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη) έως και 14400 ευρώ.
5. Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη) έως και 17280 ευρώ.
6. Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος, πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2880 ευρώ.
Σημείωσε πως στην περίπτωση απόρων ατόμων, που έχουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3600 ευρώ. Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο, προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.
Με τον όρο προστατευόμενα άτομα νοούνται τα τέκνα που δηλώνονται στην φορολογική δήλωση.
Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.
Από τον υπολογισμό του ως άνω εισοδήματος εξαιρείται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για κάθε άτομο ή οικογένεια, όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε στη φορολογική νομοθεσία.
Ο κ. Μπίγγας ανέφερε ότι φέτος αναμένεται αυξημένη συμμετοχή, αν και όπως σημείωσε πέρσι οι δικαιούχοι ανέρχονταν σε 850, μονάχα από τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Εορδαίας καθώς εξαιρούνταν η τοπική κοινότητα, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί στο μεταξύ το απαιτούμενο εισόδημα για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς το εισόδημα των δικαιούχων από 12.500 ευρώ πέρσι μειώθηκε στα 7.200 ευρώ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν αλλάξει δραματικά τα πράγματα στην περιοχή, αφού σύμφωνα με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, έχει μειωθεί το εισόδημα των κατοίκων του Δήμου, υπάρχουν πολλές οικογένειες με κομμένο ρεύμα και γενικότερα καταγράφεται μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
Δικαιολογητικά που απαιτούνται:
- Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής (χορηγείται από το Δήμο – Τοπικές Κοινότητες)
- Φωτοτυπία Αποδεικτικού Στοιχείου Ταυτότητας (επικυρωμένο αντίγραφο)
- Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, ΜΟΝΟ σε περίπτωση που η φορολογική δήλωση υποβάλλεται σε άλλη Δ.Ο.Υ. εκτός της Δ.Ο.Υ. Πτολεμαΐδας.
- Φωτοτυπία εκκαθαριστικού της εφορίας οικονομικού έτους 2012
- Απόφαση κρατικού φορέα με την οποία βεβαιώνεται το νόσημα του αιτούντος
- Άδεια διαμονής σε ισχύ, μόνο για αλλοδαπούς Τρίτων Χωρών
Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαιούχοι είναι άπορες οικογένειες ή άτομα ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα..
Αποκλείονται του προγράμματος όσοι παίρνουν τρόφιμα από άλλους φορείς (αναπήρων, πολυτέκνων).
Αίτηση υποβάλλει ο σύζυγος. σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποβάλλει η σύζυγος.
Όταν ο δικαιούχος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από την Δ.Ο.Υ.
Οι αιτήσεις θα πρωτοκολλούνται οπωσδήποτε από τις τοπικές κοινότητες και θα αποστέλλονται στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου (πρώην στρατόπεδο Κ. Φούφα) από 1η Μαΐου – 31η Μαΐου 2013.
Οι αιτήσεις της Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας θα υποβάλλονται στην γραμματεία που βρίσκεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ρόη Βασβατέκη
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ"