Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ_Σε φάση υλοποίησης έργα προϋπολογισμού άνω των 20 εκ. Ευρώ_Συνέντευξη στη Ρόη Βασβατέκη_"Ό,τι δεν έγινε για πάνω από 10 χρόνια, κληθήκαμε σαν νέα δημοτική αρχή να τα αντιμετωπίσουμε, μέσα σε ένα χρόνο και μάλιστα σε ένα γενικότερο δυσβάσταχτο κλίμα για τη χώρα, ένα δεδομένο που δεν πρέπει να αγνοούμε!"


Ρεπορτάζ - 15/05/2013
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Σε φάση υλοποίησης έργα προϋπολογισμού άνω των 20 εκ. Ευρώ


Σε φάση υλοποίησης έργα προϋπολογισμού άνω των 20 εκ. Ευρώ
Συνέντευξη στη Ρόη Βασβατέκη «Μεταλλάσσεται ο ρόλος της Τοπικής αυτοδιοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να φέρνει εσαεί την ανάπτυξη μέσα από έργα υποδομής. Θα πρέπει να στοχεύσει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και από τον ιδιωτικό τομέα». 
Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Χαράλαμπος Παναγιωτίδης σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π». 
Αναφέρει ότι στο Δήμο Εορδαίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση υλοποίησης ή αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20 εκ. ευρώ, ενώ ασκεί κριτική σε προηγούμενες δημοτικές αρχές για καθυστερήσεις σε χρονίζοντα ζητήματα, όπως τα Νέα Κοιμητήρια Πτολεμαΐδας, το νέο Οικισμό Κομάνου και την επέκταση του σχεδίου πόλεως στην περιοχή ΚΕΠΤΣΕ. Δηλώνει μάλιστα ότι «εάν την εποχή των ‘παχαίων αγελάδων’ ήταν δήμαρχος η Παρασκευή Βρυζίδου τα έργα αυτά θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί»! 

Κύριε Παναγιωτίδη, πώς κρίνετε το έργο της Δημοτικής Αρχής Εορδαίας στη διετία που πέρασε;
Λαμβάνοντας υπόψη το τι συνέβη τα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας, και κατ’ επέκταση στους Δήμους (μειώσεις δαπανών), πιστεύω πώς το έργο που έχει παραχθεί, έχει θετικό πρόσημο.

Ποια είναι τα έργα που προτάσσει η Δημοτική αρχή και προωθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ ή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα;
Κατ’ αρχάς έχουν δημοπρατηθεί 8 έργα, από τα οποία τα δύο ήδη εκτελούνται, για τα δε άλλα 6 ολοκληρώνονται οι διαδικασίες με τη Διαχειριστική Αρχή, έτσι ώστε να υπογραφούν οι αντίστοιχες συμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο καλοκαίρι θα είναι σε φάση κατασκευής και τα 8 έργα, τα οποία παρεμπιπτόντως, είναι τα κάτωθι:
- Κέντρο Διάσωσης – Ανάδειξης και Διάδοσης του πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής, π/υ €2.213.000,00.
- Αντικατάσταση Αποχετευτικού Αγωγού πρώην Δήμου Μουρικίου, π/υ €755.000,00.
- Ανάπλαση Βόρειας Εισόδου πόλεως Πτολεμαΐδας, π/υ €3.300.000,00.
- Ανάπλαση τμημάτων των Οδών Δημοκρατίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Καπετάν Φούφα της πόλεως Πτολεμαΐδας, π/υ €2.120.000,00.
- Ανάπλαση Οδών Βορείου Ηπείρου, Επιβατών και Τμήματος της Ιωάννου Χρηστίδη της πόλεως Πτολεμαΐδας, π/υ €2.300.000,00.
- Ανάπλαση Αύλειου Χώρου ΕΑΚ Πτολεμαΐδας, π/υ €720.000,00. 
- Ανάπλαση Νότιας Εισόδου πόλης Πτολεμαΐδας, π/υ €4.000.000,00
- Ανάπλαση Πνευματικού Κέντρου πόλης Πτολεμαΐδας, π/υ €1.137.800,00
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, αυτή τη στιγμή υλοποιούνται έργα στο Δήμο Εορδαίας, μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας, συνολικού προϋπολογισμού, άνω των €16.000.000,00. Επίσης, έχουν κατατεθεί και είναι στη διαδικασία αξιολόγησης/ένταξης τα κάτωθι έργα:
- Α’ Φάση έργων υποδομής Νέου οικισμού Κομάνου, π/υ €3.300.000,00
- Ολοκλήρωση έργων υποδομής Νέου Οικισμού Κομάνου, π/υ €12.000,00
- Βιοκλιματική Αναβάθμιση Ανοιχτού Χώρου Λαϊκής Αγοράς πόλης Πτολεμαΐδας, π/υ €4.035.000,00
- Κατασκευή 10ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας (Περιοχή ΚΕΠΤΣΕ), π/υ €3.500.000,00
- Κατασκευή 2θέσιου Νηπιαγωγείου στην πόλη της Πτολεμαΐδας (απέναντι από το 5ο Δημοτικό σχολείο), π/υ €1.500.000,00 ευρώ
- Κατασκευή 2θέσιου Νηπιαγωγείου στην Τ.Κ. Πύργων με π/υ €1.500.000,00
- Κατασκευή (ΕΠΑΛ) Επαγγελματικού Λυκείου στην πόλη της Πτολεμαΐδας (περιοχή συνεργείων Δήμου Εορδαίας ) με π/υ €4.500.00,00
- Επισκευή 7ου Δημοτικού Σχολείου με π/υ €220.000,00 
- Επισκευή 8ου Δημοτικού Σχολείου με π/υ €150.000,00
- Κατασκευή Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, με π/υ €200.000
- Κατασκευή Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στον αύλειο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου, με π/υ €210.000,00
- Ανάπλαση Κεντρικής οδού Τ.Κ. Περδίκκα, €1.000.000,00
- Ανάπλαση εισόδου Τ.Δ. Φούφα από κοιμητήρια έως κεντρική πλατεία, π/υ €850.000,00
- Ανάπλαση Τ.Κ. Βλάστης, π/υ €680.000,00
- Βελτίωση-Σήμανση μονοπατιών και διαμόρφωση χώρου Προφήτη Ηλία στην Τ.Κ. Ασβεστόπετρας, με π/υ €70.000
- Μετατροπή παλιού Δημοτικού Σχολείου Γαλάτειας σε Εκθετήριο λαογραφικής και Αγροτικής Κληρονομιάς στην Τ.Κ. Γαλάτειας, με π/υ τις €183.983,87
- Προβολή & προώθηση της μουσικής παράδοσης των περιοχών του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER του Δήμου Εορδαίας, με π/υ €97.785,00
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Δήμος Εορδαίας υπέβαλε στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, στις αρχές Απρίλη 2013, μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων της ευρύτερης λεκάνης Εορδαίας. Η πρόταση αυτή, έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €27.000.000,00 και έχει βαρύνουσα σημασία, μιας και έχει χαρακτηριστεί ως έργο προτεραιότητας για το Δήμο Εορδαίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Στο έργο αυτό προτεραιότητας, περιλαμβάνεται και η πράξη με τίτλο: «Ανάπλαση Περιφερειακής Τάφρου ποταμού Σουλού», π/υ €2.500.000,00. Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι το έργο προτεραιότητας για το Δήμο Εορδαίας ξεπερνά τα €30.000.000,00 και πρόκειται να λύσει μια και καλή το θέμα των αστικών λυμάτων σε όλη τη λεκάνη Εορδαίας. 

Στον αγιασμό θεμελίωσης του «Κέντρου Διάσωσης και ανάδειξης του Πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής», την Κυριακή των Βαΐων, ακούσαμε τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Σόκουτη, να δηλώνει ότι εκτελούνται στην Εορδαία, έργα ύψους άνω των 20 εκ. Ευρώ, εξαιρουμένων των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ ή από άλλα προγράμματα. Ποια είναι αυτά;
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, αυτή τη στιγμή, μόνο από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Εορδαίας είναι σε φάση υλοποίησης ή αναμένονται να εκκινήσουν άμεσα, έργα συνολικού π/υ άνω των €16.000.000,00. Αν σε αυτά προστεθούν και τα έργα που υλοποιεί η ΔΕΥΑ Εορδαίας (υδρεύσεις σε διάφορα Τ.Δ., συνολικού προϋπολογισμού περί τα 5 εκ. Ευρώ) και τα οποία επίσης χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, τότε, ναι, ο προϋπολογισμός αυτός ξεπερνά τα 20 εκ. Ευρώ.

Με το κτήριο του ελέφαντα του Περδίκκα που χρήζει ουσιαστικής παρέμβασης τι θα γίνει; 
Εκτός από τα έργα που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουν γίνει και αρκετά άλλα έργα, τα οποία έχουν πληρωθεί από τους τακτικούς πόρους του Δήμου (π.χ. ΣΑΤΑ). Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
- Κτίριο Ελέφαντα του Περδίκκα, π/υ €90.000,00
- Υδροληψία στην Τ.Κ. Πύργων, π/υ €25.000,00
- Τεχνικά έργα Τ.Κ. Δροσερού Ολυμπιάδας, π/υ €35.000,00
- Μόνωση Παλαιοντολογικού Μουσείου Πτολεμαΐδας, π/υ €70.000,00 
- Συντήρηση ΚΑΠΗ, π/υ €20.000,00
- Συντήρηση και επισκευή 5ου Δημοτικού Σχολείου, π/υ €40.000,00 και λοιπά.
- Συντήρηση εσωτερικού οδικού δικτύου (τομές, λακκούβες), π/υ €70.000,00
Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, πως τα τακτικά κονδύλια που έρχονται στους Δήμους από την κεντρική κυβέρνηση για μικροέργα, έχουν μειωθεί δραματικά. Για παράδειγμα, κατά το 2011 το ποσό χρηματοδότησης ήταν 1.650.000,00, το 2012 έπεσε στις 480.000 (πτώση 70%) και για το 2013 δεν έχει έρθει ακόμη... Λαμβάνοντας υπόψη την Οδηγία του Υπουργείου, ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης αυτής προορίζεται για την κάλυψη προηγούμενων οφειλών, γίνεται ολοφάνερο ότι οι δυνατότητες της Δημοτικής Αρχής για την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών της καθημερινότητας περιορίζονται δραματικά.

Δεδομένης της συγκυρίας που περνά η χώρα και των περικοπών κονδυλίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σήμερα στο Δήμο Εορδαίας ή χάσαμε το τρένο της ανάπτυξης;
Ο Δήμος Εορδαίας έχει σαν κύριο στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από όποια χρηματοδοτικά εργαλεία και αν προέρχονται αυτά. Δεν θέλουμε ούτε μία ευκαιρία να πάει χαμένη για τον τόπο αυτό. Από την άλλη βέβαια, είναι σωστό αυτό που τονίζετε, ότι δηλαδή η περικοπή κονδυλίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – αλλά και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας - είναι μία τραγική πραγματικότητα εδώ και πάνω από 2 χρόνια. Δυστυχώς, έχουμε μάθει να δουλεύουμε με τα λίγα και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο παραγωγικοί με τους διαθέσιμους αυτούς πόρους. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε χάσει το τρένο της Ανάπτυξης. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι μεταλλάσσεται ο ρόλος της Τοπικής αυτοδιοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να φέρνει εσαεί την ανάπτυξη μέσα από έργα υποδομής. Θα πρέπει να στοχεύσει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και από τον ιδιωτικό τομέα.

Πολλοί συμπολίτες μας διαμαρτύρονται για την μεγάλη καθυστέρηση που σημαιώνεται στα έργα μετεγκατάστασης του Κομάνου και της Μαυροπηγής, στο Κουρί, και δικαίως θα έλεγα. Υπάρχει κάτι νεότερο, προβλέπεται άμεσα επανεκκίνηση και επιτάχυνση των εργασιών στους χώρους υποδοχής;
Οι κάτοικοι του Κομάνου ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια και δικαιολογημένα έχουν αγωνία και διαμαρτύρονται. Η υποκρισία, όμως, είναι ότι διαμαρτύρονται και όσοι συνέπραξαν ή ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι για την μακροχρόνια αυτή κοροϊδία. Οι μελέτες για τα έργα υποδομής είχαν υλοποιηθεί πριν από 15 χρόνια και το μοναδικό έργο που δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν η διαμόρφωση του χώρου. Το έργο, όμως, αυτό γρήγορα σταμάτησε γιατί δεν υπήρξε πολιτική βούληση, τα απαιτούμενα αμμοχάλικα να μεταφερθούν από την ΔΕΗ και να μειωθεί ο προϋπολογισμός κατά 800.000,00. Δυστυχώς, όμως, ούτε τα φθηνά χαλίκια μπόρεσαν ποτέ να μεταφερθούν, ενώ και τα χρηματοδοτικά προγράμματα περνούσαν αναξιοποίητα και χάνονταν εκατομμύρια ευρώ. Ό,τι δεν έγινε σε 15 χρόνια, κληθήκαμε σαν νέα δημοτική αρχή να τα αντιμετωπίσουμε, μέσα σε δύο χρόνια και μάλιστα σε ένα γενικότερο δυσβάσταχτο κλίμα για τη χώρα, ένα δεδομένο που δεν πρέπει να αγνοούμε. Προκειμένου να συνεχιστεί, λοιπόν, απρόσκοπτα το έργο, σαν νέα Δημοτική Αρχή, ξεμπλοκάραμε το αρχικό έργο, επικαιροποιήσαμε όλες τις μελέτες και καταθέσαμε στο ΕΣΠΑ την ολοκλήρωση του συνόλου των υποδομών (π/υ €15.000.000,00). Περιμένουμε την ένταξη των έργων αυτών και την έγκριση δημοπράτησής τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο «κατασκευή του νέου οικισμού Κομάνου». Εφόσον εγκριθεί η χρηματοδότηση του συνόλου των υποδομών, τότε θα είμαστε και εμείς σίγουροι ότι, και η παραμικρή επένδυση που θα κάνουν οι κάτοικοι στην περιοχή Κουρί, δεν θα πάει χαμένη.
Όσο για την Μαυροπηγή έπρεπε και πάλι να ξεπεράσουμε το μεγάλο πρόβλημα του χωρισμένου σε δύο μέρη οικισμού και να βρούμε λύση, προκειμένου αυτός να είναι ενιαίος. Σε αυτή την βάση θα ολοκληρωθούν οι μελέτες που ξεκίνησαν από την ΑΝΚΟ. Το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει έναντι των κατοίκων και του τόπου.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας δόθηκε έγκριση για υποβολή πρότασης του έργου με τίτλο «Κατασκευή Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης και Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία» στο κτήριο του Γηροκομείου. Είστε αισιόδοξος για το έργο αυτό; Διότι ακούμε χρόνια για το έργο αυτό αλλά βλέπουμε να βρίσκεται ακόμη στα σκαριά...
Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και έπειτα από συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εντός και εκτός Δήμου Εορδαίας, έγινε ένας πραγματικός αγώνας δρόμου για να καλυφθούν εκκρεμότητες δεκαετίας. Σήμερα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει ούτε μία εκκρεμότητα του Δήμου προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το συγκεκριμένο έργο και απλώς περιμένουμε την Απόφαση Ένταξης.

Τι γίνεται με τα νέα κοιμητήρια της Πτολεμαΐδας στο Κουρί; Σε τι στάδιο βρίσκεται η κατασκευή τους και πότε προβλέπεται να δοθούν σε χρήση, μιας και το πρόβλημα με την έλλειψη χώρου ταφής στα δύο κοιμητήρια της πόλης είναι πιεστικό και προξενεί τριβές με τους πολίτες;
Για να μην υλοποιηθεί έγκαιρα ένα αναγκαίο έργο χρειάζεται να συμπράξουν αρκετοί συνένοχοι, άλλοι για ίδιον όφελος, άλλοι από ανικανότητα και αδιαφορία και άλλοι για να έχουν προσωπικό όφελος με την στάση τους. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι το έργο των κοιμητηρίων που ενώ δημοπρατήθηκε μόνο η περίφραξη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, επί της ουσίας κανείς δεν γνώριζε τι δημοπρατήθηκε και τι θα έπρεπε να περιφραχτεί; 
Έτσι το έργο ξεκίνησε και άμεσα σταμάτησε πάλι, λόγω πολιτικής βούλησης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, μέχρις ότου να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να γίνουν και καινούργιες όπου προβλεπόταν τοίχος αντιστήριξης που θα στήριζαν την ήδη δημοπρατημένη περίφραξη. 
Ένας γόρδιος δεσμός που και πάλι λύθηκε από την σημερινή Δημοτική Αρχή, με στόχο να δημοπρατηθεί άμεσα το σύνολο του έργου, ολοκληρωμένο και επιτέλους να δούμε το αναγκαίο αυτό έργο να τελειώνει κι όχι να ακολουθεί την πορεία του λαβύρινθου
Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι η Δημοτική Αρχή έχει δεσμεύσει εγκαίρως το ποσό των 800.000 ευρώ από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, έτσι ώστε, μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες, να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των έργων. 

Επειδή πολλές φορές ακούσαμε στο Δ.Σ. για την καταγραφή και αξιοποίηση δεκάδων δημοτικών κτιρίων στην πόλη και στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου. Υπάρχει κάποια επεξεργασμένη πρόταση και ποια είναι αυτή;
Η καταγραφή των κτιρίων σε επίπεδο Δήμου Εορδαίας ήταν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των καποδιστριακών δήμων στον νέο Καλλικρατικό Δήμο. Συνεπώς η καταγραφή έχει γίνει.
Αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία, όμως, είναι ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης αυτών των κτιρίων και εν γένει των διαθέσιμων πόρων του Δήμου Εορδαίας. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε και στην κατεύθυνση αυτή συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Λάβετε υπόψιν ότι η λειτουργία και οι διαδικασίες που ακολουθεί ο Δήμος, ως οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλάζει σχεδόν καθημερινά. Νέοι όροι εμπλέκονται πλέον στην καθημερινότητα όπως το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ και πολλά άλλα. Συνεπώς πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι Δήμοι καλούνται να λειτουργούν, πλέον, σχεδόν με καθαρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Αυτό απαιτεί την αναδιάρθωση και την εκπόνηση ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου, που θα ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες και προκλήσεις. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, να είστε σίγουροι ότι η ολοκληρωμένη πρόταση της Δημοτικής Αρχής θα έχει σαν απόλυτο στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση και της παραμικρής δημοτικής περιουσίας.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να ρωτήσω: παρά το γνωστά οικονομικά προβλήματα και την σφιχτή πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος, θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα; 
θα πρέπει να πω, ότι ενδεχομένως, ορισμένοι συμπολίτες μας, να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα. Βέβαια, όσοι έχουν την άποψη αυτή, θα πρέπει να την τεκμηριώσουν και όχι να μιλούν θεωρητικά. Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε κριτική τους είναι ευπρόσδεκτη.
Τέλος, χωρίς να θέλω να εξυμνήσω τη Δήμαρχο, κάτι που αφενός μεν η ίδια δεν το επιθυμεί και αφετέρου δε, εγώ δεν ανήκω στην κατηγορία των «οσφυόκαμπτων» , ένα μόνο έχω να δηλώσω: πως αν είχαμε την τύχη να ήταν η ίδια Δήμαρχος την εποχή των «παχαίων αγελάδων» τότε, τόσο η πόλη της Πτολεμαΐδας, όσο και οι Τοπικές κοινότητες του Δήμου θα ήταν αγνώριστες. Είμαι πεπεισμένος, ότι χρονίζοντα ζητήματα της πόλης, όπως τα Νέα Κοιμητήρια, ο νέος Οικισμός Κομάνου και η επέκταση του σχεδίου πόλεως στην περιοχή ΚΕΠΤΣΕ, θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

www.e-ptolemeos.gr