Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Φορείς και πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες Μακεδονομάχους και στον οπλαρχηγό «Καπετάν Φούφα»


Φορείς και πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες Μακεδονομάχους και στον οπλαρχηγό «Καπετάν Φούφα»
Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης – Πρεσπών και Εορδαίας, κ.κ. Θεοκλήτου, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου τελέστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής από το Δήμο Εορδαίας και την Τοπική Κοινότητα Φούφα, για τους πεσόντες Μακεδονομάχους και για τον Ζαχαρία Ανδρούτσο ή Καπετάν Φούφα, 106 χρόνια από τη μεγάλη θυσία!
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φούφα και επίσημη Δοξολογία, ενώ ακολούθησε πομπή προς την κεντρική πλατεία και το μνημείο πεσόντων, όπου σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου στην προτομή του «Καπετάν Φούφα» και το προσκλητήριο νεκρών.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από φορείς, συλλόγους και σχολεία, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο υποψήφιος διδάκτωρ πανεπιστημίου στην ιστορία του τύπου Χαρίλαος Ραϊτσίνης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα ποιήματα των μικρών παιδιών καθώς και ο ύμνος στον Καπετάν Φούφα από το Σύλλογο Γυναικών «Η Αγία Παρασκευή» Φούφα.
Στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι πρέπει όλοι να τιμούμε τους πεσόντες Μακεδονομάχους, οι οποίοι ήταν οι πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα και του έθνους μας, ενώ ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 8 Ιουνίου θα επισκεφτεί την Τ.Κ. Φούφα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας, όπου υπάγεται η γενέτειρα του ήρωα, προκειμένου να τελέσει μνημόσυνο τιμώντας το Μακεδονομάχο, που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου στο μήνυμά της ανέφερε ότι: «Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές, που θυσιάστηκαν γι αυτό τον τόπο και χάρη στους αγώνες τους η Μακεδονία είναι ελληνική. Οφείλουμε και εμείς να διατηρήσουμε την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του τόπου μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στο μέλλον».
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο οποίος σε δηλώσεις μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με υπερηφάνεια αποδίδουμε τον προβλεπόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές προγόνους μας, που έδωσαν τη ζωή τους για να αναπνέουμε εμείς τον αέρα της ελευθερίας. Εδώ στην Τοπική Κοινότητα Φούφα, τη γωνιά αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, υπήρξαν μεγάλοι ένδοξοι αγώνες, που μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία για το αύριο».
«Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή, προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας μας» επεσήμανε ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος, στέλνοντας μήνυμα ενότητας για τον ελληνικό λαό.
Ιδιαίτερη μέρα για το χωριό χαρακτήρισε την απόδοση τιμής και μνήμης στους Μακεδονομάχους ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νικόλαος Βόρσιας, προσθέτοντας ότι: «Οι παλαιότεροι γνωρίζουν την ιστορία, την οποία θα πρέπει να διδαχθούν και οι νεώτεροι».
Εμφανώς συγκινημένος ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Μπίγγας ανέφερε στο μήνυμά του: «Θα πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα, θα ξαναγίνει δυνατή».
Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εφέτος συμμετείχε στις εκδηλώσεις ο νεοσύστατος Σύλλογος Πελοποννησίων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Γέρος του Μοριά», καταθέτοντας στεφάνι εις μνήμην του Πελοποννήσιου οπλαρχηγού Καπετάν Φούφα, που κατήγετο από το Πλατανάκι Τρίπολης.
Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση των σχολείων, προσκόπων, Συλλόγων Μακεδονομάχων και Στρατού.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR