Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – Μια αληθινή ιστορία» Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας_Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 7.00 μ.μ.



Πρόσκληση

«Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – Μια αληθινή ιστορία»
Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 7.00 το βράδυ

  Ο δήμος Εορδαίας και οι Μαρτυρικές Κοινότητες  Πύργων και Μεσοβούνου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – Μια αληθινή ιστορία» που έγραψε ο φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος.
  Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 7.00 το βράδυ. Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική ανάπλαση του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας Μάλλιου, με τον οποίο σφραγίστηκε το έγκλημα πολέμου των ναζί στρατιωτών εναντίον του Κομμένου το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943.
  Το θέμα του βιβλίου, που αποτελεί μέρος ολοκαυτώματος του Κομμένου, θα παρουσιάσει  ο ίδιος ο συγγραφέας. Αναφορά στη σφαγή του Κομμένου και στα 70 χρόνια παρεμβάσεων και διεκδικήσεων για τη δικαίωση της θυσίας θα γίνει από τον τοπικό σύμβουλο της μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου Ηλία Λάμπρη. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Σοφοκλής Σιδηρόπουλος και εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων. 


Δελτίο τύπου

Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…»
Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, 7.00 μ. μ. στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας

Το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» παρουσιάζουν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας ο δήμος Εορδαίας και οι μαρτυρικές κοινότητες Πύργων και Μεσοβούνου. Το «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» είναι μια μυθιστορηματική ανάπλαση του γάμου της Αλεξάνδρας Μάλλιου από το Κομμένο και του Θεοχάρη Καρίνου από τον Παχυκάλαμο Άρτας. Η αφήγηση στηρίζεται στα αληθινά γεγονότα του Δεκαπενταύγουστου του 1943 που σημάδεψαν το γάμο και τον έπνιξαν στο αίμα. Ο γάμος της Αλεξάνδρας, με το απρόσμενο και απερίγραπτο τέλος του, σηματοδοτεί την πιο συγκλονιστική στιγμή της σφαγής του Κομμένου.
Υπενθυμίζεται (ή γίνεται γνωστό για όσους δε γνωρίζουν τα γεγονότα) ότι το Κομμένο, ένα μικρό χωριό στο νοτιότερο σημείο της Άρτας, έγινε ολοκαύτωμα το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943. Τα χαράματα της μέρας αυτής 120 πάνοπλοι στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ περικύκλωσαν την κατοικημένη περιοχή και άρχισαν να καίνε, να ρημάζουν και να σκοτώνουν ό,τι έβλεπαν μπρος τους. Εκτελώντας τις διαταγές των ανωτέρων τους, γκρέμιζαν παραδίνοντάς το στις φλόγες ό,τι έστεκε όρθιο και εκτελούσαν με αγριότητα άντρες, γυναίκες, παιδιά, γέροντες. Μέσα σε τρεις ε τέσσερις ώρες έκαψαν ολόκληρο το χωριό και δολοφόνησαν 317 ανυπεράσπιστους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 36 παιδιά ηλικίας 4 μηνών έως 5 χρονών. Αποκορύφωση αυτού του εγκλήματος πολέμου υπήρξε η κτηνωδία των ναζί την ώρα του γάμου.
Όπως σημειώνει η συγγραφέας Βάντα Κουτσοκώστα, «Το “Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ” αναδεικνύει αναμφισβήτητα μία από τις πιο τραγικές σελίδες της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Κυκλοφορεί σε μια εποχή που πυκνώνουν οι συζητήσεις για τα εγκλήματα πολέμου των γερμανικών ναζιστικών δυνάμεων και είναι επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε οι διεκδικήσεις των γερμανικών επανορθώσεων. Ο ματωμένος γάμος της Αλεξάνδρας αποτελεί μια κραυγή αγωνίας, που καταγγέλλει και καταδικάζει τη βία του πολέμου και τη βαρβαρότητα ανθρώπων σε συνανθρώπους τους».
Για το βιβλίο και το θέμα του ολοκαυτώματος Κομμένου θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος, ενώ  αναφορά στα 70 χρόνια από τη σφαγή του Κομμένου θα κάνει ο τοπικός σύμβουλος Μαρτυρικής Κοινότητας Κομμένου Ηλίας Λάμπρης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Σοφοκλής Σιδηρόπουλος και εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων. Επίσης, θα προβληθεί 5’ αφιέρωμα στους Πύργους και στο Μεσόβουνο, αλλά και ντοκουμέντο με μαρτυρίες των επιζώντων του ολοκαυτώματος και του γάμου. 

Διοργανώνουν
w Δήμος Εορδαίας
w Μαρτυρικές κοινότητες
Πύργων και Μεσοβούνου

Για το βιβλίο και το θέμα του ολοκαυτώματος
θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας

Αναφορά στα 70 χρόνια από τη σφαγή του Κομμένου θα κάνει
ο τοπικός σύμβουλος Μαρτυρικής Κοινότητας Κομμένου Ηλίας Λάμπρης

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο αντιδήμαρχος Εορδαίας
Σοφοκλής Σιδηρόπουλος
και εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων.