Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Σε αδιέξοδο οι Δήμοι με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης_Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας



Σε αδιέξοδο οι Δήμοι με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης
Κινητοποιήσεις των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, προαναγγέλλει η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, καθώς οι πολίτες και οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες θέρμανσης.
Σε δήλωσή της η πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Εορδαίας τονίζει ότι πάντα υπήρχαν προβλήματα θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία λόγω του βαρύ χειμώνα που πλήττει την περιοχή, «αυτά όμως αναδείχθηκαν και έγιναν εντονότερα τα δύο τελευταία χρόνια, διότι η οικονομική κρίση είναι τέτοια, τα εισοδήματα ελαττώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που πραγματικά σε περιοχές σαν τις δικές μας, της Δυτικής Μακεδονίας, οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς επίσης και οι δήμοι στη θέρμανση των σχολείων και των μεγάλων κτηρίων που χρησιμοποιούνται για τις υπηρεσίες.»
Η κ. Βρυζίδου σημείωσε ότι πολύ έγκαιρα η ΠΕΔ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της τόσο προς το Υπουργείο όσο και προς τους αρμόδιους που αποφασίζουν για το φόρο και την τιμή του πετρελαίου. «Πέρσι μάλιστα πάρθηκε και η μοναδική στα χρονικά απόφαση να μην ανοίξουμε τα σχολεία, μια επώδυνη απόφαση που πήρε το σύνολο των δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας όταν δεν ελήφθη καμία μέριμνα είτε για ενίσχυση με πρόσθετο προϋπολογισμό είτε με μείωση της τιμής του πετρελαίου. Φάνηκε ότι σε εκείνη τη φάση με την έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε, ότι έγινε αντιληπτό το τι πρέπει να συμβεί και ότι πρέπει να υποστηριχθεί η περιοχή μας. Ωστόσο μέχρι σήμερα που βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις, δεν έχουμε ένα θετικό πόρισμα το οποίο να δείχνει ότι θα ενισχυθούν οι περιοχές οι οποίες είναι στην πρώτη και δεύτερη ζώνη με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες και με χειμώνα που κρατά μεγάλα χρονικά διαστήματα.».
Η πρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε ότι «ήδη το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ είναι έτοιμο να πάρει τις νέες του αποφάσεις, οι οποίες θα είναι σκληρές, θα είναι επώδυνες και θα βέβαια θα ακολουθήσουν και κινητοποιήσεις. Γιατί σήμερα δεν βρισκόμαστε στη θέση απλώς να αντιδρούμε ή να διεκδικούμε, αλλά είμαστε σε τρομερό αδιέξοδο και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας για να επιβιώσει η ύπαιθρος, η Δυτική Μακεδονία, οι ακριτικές περιοχές, οι περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και βαρύ και μακρύ χειμώνα.»
Η κ. Βρυζίδου σημείωσε τέλος ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει κλείσει ο κύκλος των επαφών με τους δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα αυτό και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα επισημοποιηθούν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.
Ερωτηθείσα εξάλλου εάν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων υπάρχει σκέψη να αποφασισθεί κλείσιμο των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, η πρόεδρος της ΠΕΔ είπε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε οι δήμοι να κλείνουν συνεχώς «διότι οι δήμοι πλήττονται διαρκώς. Αλλά δήμος είναι η λειτουργία και εξυπηρέτηση του πολίτη. Και δεν τιμωρούμε τον πολίτη επειδή κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Ενδεχομένως να κλείσουμε τους χώρους που παίρνονται οι λανθασμένες αποφάσεις.»

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ