Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ: Σοβαρή η επίδραση του σύγχρονου τρόπου ζωής στην καρκινογένεση

DSC03161

Η επίδραση του μοντέρνου τρόπου ζωής στην υγεία μας και ιδιαίτερα των περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων που προσβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγούν σε καρκινογένεση, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, με θέμα «Παιδικός Καρκίνος- Πρόληψη και Αντιμετώπιση».
Ο Παιδίατρος- Ογκολόγος του Παιδιατρικού νοσοκομείου “Αγλαΐα Κυριακού” Απόστολος Πουρτσίδης, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του μοντέρνου τρόπο ζωής και του καρκίνου, καθώς η σημερινή διατροφή είναι δηλητηριασμένη με εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, λιπάσματα και διοξίνες. Ταυτόχρονα, είπε, ζούμε σε σπίτια που μάς εκθέτουν σε χημικά και ραδιενεργά υλικά, ενώ είμαστε γενικότερα περικυκλωμένοι από ηλεκτρομαγνητικά πεδία που επηρεάζουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού. «Έχει βρεθεί ότι δυνητικά το απέραντο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στο οποίο ζούμε (ακτινοβολία εκπέμπουν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που έχουμε στα σπίτια μας, οι κεραίες, η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων και κυρίως οι πυλώνες υψηλής τάσης) μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση του ανοσιακού συστήματος. Κι όταν εξασθενεί η άμυνά μας μπορεί να πάθουμε οτιδήποτε, μια νευρολογική πάθηση (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρκινσον), άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρκίνο, οτιδήποτε.»
Η Παιδίατρος Κρυστάλλω Αγερίδου επισήμανε ότι ευτυχώς, ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος στα παιδιά, αν και τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μια μικρή αύξηση. Σημείωσε ότι οι αιτίες του παιδικού καρκίνου δεν είναι γνωστές όλες, πιθανολογούνται ως αιτίες γενετικές ανωμαλίες (κάποια γενετική βλάβη στο DNA), περιβαλλοντικοί παράγοντες και κάποιες ιώσεις που μπορούν να προξενήσουν καρκίνο και λευχαιμίες στα παιδιά. Το θετικό, είπε, είναι ότι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις θεραπεύεται ο παιδικός καρκίνος και με βάση τις στατιστικές θεραπεύονται 8 στα 10 παιδιά με λευχαιμία.
Στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας Βασίλης Καραπίντσιος, τονίζοντας ότι με τις ενέργειές της “Φλόγας” έχει αγοραστεί και διατέθηκε στο νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού” το πλέον σύγχρονοo ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, καθώς επίσης αξονικός και μαγνητικός τομογράφος για τη διάγνωση καρκίνου στα παιδιά. Αναφορά έκανε και στη στήριξη που παρέχει η “Φλόγα” στις οικογένειες παιδιών με καρκίνο, στον ξενώνα που δημιούργησε για τη φιλοξενία τους στην Αθήνα και στο Ειδικό σχολείο για την επανένταξη των παιδιών με καρκίνο. Ευχαρίστησε επίσης της “Φλόγα” για τη φροντίδα και φιλοξενία τεσσάρων παιδιών από την Εορδαία που βρίσκονται στην Αθήνα για θεραπεία.
Ο κ. Καραπίντσιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, καταγγέλλοντας ότι οι περικοπές στην υγεία έχουν σοβαρή επίπτωση στους καρκινοπαθείς, πολλοί από τους οποίους πεθαίνουν αβοήθητοι στα σπίτια τους.
Στην 30χρονη δράση του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”, για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα του παιδιού με καρκίνο, αναφέρθηκε η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Τρυφωνίδη, τονίζοντας ότι «όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο», καθώς ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός, δεν είναι επάρατος. Επισήμανε μάλιστα ότι πολλά παιδιά που ασθένησαν από τη νόσο κατάφεραν να την ξεπέρασαν, να μεγαλώσουν, να σπουδάσουν, να παντρευτούν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία της πολυφωνικής μικτής χορωδίας Ηράκλειας Σερρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της προηγούμενης μέρας πραγματοποιήθηκε στο στάδιο της Πτολεμαΐδας ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Βετεράνων ποδοσφαιριστών της Εορδαίας και της “Φλόγας” για την ενίσχυσή της.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
 DSC03172 DSC03169

DSC03191