Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Η "ΒΑΡΒΑΡΑ"_ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣ 2013


Όσοι και όσες συνέβαλαν στη φετινή "ΒΑΡΒΑΡΑ"... ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ!!!
Ολοήμερη η τιμή στην Αγία Βαρβάρα, ανήμερα το πρωί στην Θεία Λειτουργία, του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής. Το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας και το βραδάκι στην καφετέρια Splendor...!
Και του χρόνου...
https://www.facebook.com/thrakikiestiaeordaias?fref=ts
www.eordaia.org

Την προστάτιδα Αγία Βαρβάρα τίμησαν οι Θρακιώτες της Πτολεμαΐδας(βίντεο)

www.eordaialive.gr

"Όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να γεννηθούμε Θρακιώτες, τη σημερινή μέρα μας έρχεται έντονα "η μνήμη της μυρωδιάς" της κανέλας που μας «ξυπνούσε» το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου.
Συνήθως το χιόνι είχε πέσει από μέρες το κρύο ήταν πάντα δυνατό, η γιαγιά είχε ξυπνήσει από νωρίς για να φτιάξει την «Βαρβάρα» που είχαμε προετοιμάσει από το βράδυ.
Η όμορφη ιεροτελεστία της ανταλλαγής στα γειτονικά σπίτια, των πιάτων με το ζεστό έδεσμα, ο συναγωνισμός- ανταγωνισμός για το ποια έφτιαξε την καλύτερη… και αντικειμενικά πάντα ήταν της γιαγιάς μου!!!
Η αφήγηση του παππού κάθε χρόνο για το πως ξεκίνησε το έθιμο, το πως έσωσε η αγία Βαρβάρα τους Θρακιώτες από το δηλητηριασμένο ψωμί, τα εννέα είδη της και η ζεστή της γλύκα από τη ζάχαρη.
Τώρα μπορώ να καταλάβω πολλά περισσότερα από αυτό το έθιμο … τώρα που το καβουρντισμένο αλεύρι και η κανέλα είναι πολύ δυνατή ανάμνηση, τώρα που καταλαβαίνω την αξία της ανταλλαγής, της προσφοράς στον γείτονα, του λιτού και του απλού τρόπου να δείξεις ότι είσαι εκεί…
τα έθιμα πρέπει να συνεχιστούν και να τα ξαναανακαλύψουμε… μπράβο σε όσους το κάνουν Thrakiki Estia Eordaias" (από μια Θρακιωτοπούλα)