Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

«ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ..ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ» από μαθητές της Δ΄ τάξης του 5ου Δημ. Σχ. Πτολεμαΐδας


Με μεγάλο ενθουσιασμό οι μικροί μαθητές της Δ΄ τάξης του 5ου Δημ. Σχ. Πτολεμαΐδας ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της δασκάλας τους κας Κατερίνας Αναστασιάδου να δημιουργήσουν ένα Μουσείο μέσα στο σχολείο τους με οικογενειακά κειμήλια. Παιδιά και γονείς άνοιξαν με ενθουσιασμό τα σεντούκια των γιαγιάδων τους και έβγαλαν τα καλοδιατηρημένα κειμήλια από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη την ευρύτερη περιοχή της  Μακεδονίας, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη   αλλά και από τα γειτονικά Τίρανα. Με εμπιστοσύνη και συγκίνηση διέθεσαν τα τεκμήρια του πολιτισμού τους, που τόσα χρόνια φύλαξαν με θρησκευτική ευλάβεια. Η κα Αναστασιάδου μαζί με τους μαθητές της με σεβασμό και συγκίνηση άπλωσαν πάνω σε βελούδινο πανί τα πολύτιμα αντικείμενα  που η ζωή τους ξεπερνά τα 120 χρόνια.
Tα εκθέματα κόσμησαν με την άδεια του διευθυντή κ. Ασπράγκαθου Γιώργου  την αίθουσα των υπολογιστών του 5ου Δημ. Σχολείου Πτολεμαΐδας και διηγήθηκαν το κάθε ένα την ιστορία του με τη φωνή των παιδιών. Τα υφαντά και οι πετσέτες, οι κατσαρόλες και τα καραφάκια, οι χειροποίητες μπάντες με τα μαξιλάρια, τα τραπεζομάντηλα και τα πετσετάκια, οι ομορφοκεντημένες  , τα πορσελάνινα ποτηράκια, η  αντίκα αυτοκίνητο που ήταν ραδιόφωνο,  ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια και την κοινωνική τάξη του κάθε νοικοκύρη, οι σαΐτες και οι ανέμες για τον αργαλειό, τα τηλέφωνα, το ραδιόφωνο, η επιβλητική οβίδα από τον πόλεμο του ‘40, ταξίδεψαν τους μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας σε μια αλλοτινή εποχή, τότε που η ζωή είχε άλλη ομορφιά, οι άνθρωποι ήταν πιο κοντά ο ένας στον άλλο,  χαίρονταν με την κάθε στιγμή και μπορούσαν να κοιμούνται ήσυχοι με τις πόρτες ξεκλείδωτες και φύλακα την ομορφοκεντημένη στο άνοιγμα της πόρτας.
Το «μικρό Μουσείο» άνοιξε την Τρίτη 11-12-2012 και παρέμεινε ανοιχτό  έως την Παρασκευή 14-12-2012. Την Έκθεση των παιδιών επισκέφτηκε ο Σύλλογος διδασκόντων του 5ου Δημ. Σχ. Πτολεμαΐδας(Ζανίδου Ντίνα, Εφραιμίδου Δήμητρα, Μιχαηλίδου Λίζα, Χρήστος Ιωαννίδης, Χρήστος Σουλίδης, Ευανθία Τσουμίτα,  Αθανασία Κολέτση) με τους μαθητές των τάξεων  καθώς και η Σχολική Σύμβουλος κα Μπαμπίλα Ελένη όπου ξεναγήθηκε από τους μικρούς μαθητές στο «Μικρό Μουσείο». Η κα Μπαμπίλα ενθουσιάστηκε με τη αγάπη, τις γνώσεις και το μεράκι των παιδιών για τα κειμήλια και έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τα αντικείμενα του Μουσείου.
Έτσι αυτή η ενεργητική διαδικασία μάθησης, ενθάρρυνε  τους μαθητές  να σκέπτονται, να κρίνουν, να συμπεραίνουν, εγκαινιάζοντας μια πραγματικότητα στην οποία εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς έγιναν συνεργάτες, συνοδοιπόροι και συνερευνητές στα μονοπάτια της ιστορίας.
Στη συνέχεα η κα Αναστασιάδου παρασκεύασε μαζί με την κα Μουραλίδου Νίτσα ένα ρόφημα από σαλέπι το οποίο προσέφερε στους επισκέπτες της Έκθεσης ταξιδεύοντας τους στο εγγύς παρελθόν ανοίγοντας ένα νέο κύκλο έρευνας για τα «Παλιά Επαγγέλματα»!
Μάγκου Νατάσα
γυμνάστρια
στο 5ο Δημ. Σχολ. Πτολ/δας
και Δημ. Σχολ. Ασβεστόπετρας

ΠΗΓΗ WWW.EORDAIA.ORG