Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

«Εφαρμογή της Προσέγγισης LEADER»_2η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος_ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ


7,5 εκ. ευρώ από τη 2η Προκήρυξη Τοπικού Προγράμματος στην Π.Ε. Κοζάνης

To LEADER ανάσα για την ύπαιθρο

To LEADER ανάσα για την ύπαιθρο
Ποσό 7,5 εκ. ευρώ θα διατεθεί στο επόμενο διάστημα για την ανάπτυξη της υπαίθρου μέσα από το πρόγραμμα Leader.
Ο διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝ.ΚΟ., Τάσος Σιδηρόπουλος και η διευθύντρια Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπαίθρου, Ζωή Γκερεχτέ, ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου τη 2η προκήρυξη του Τοπικού προγράμματος LEADER. Η προκήρυξη έγινε κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος (Ε.Δ.Π.) LEADER, της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα, η Ε.Δ.Π. LEADER αποφάσισε την ανακοίνωση της 2ης Προκήρυξης του τοπικού προγράμματος αμέσως μετά την έγκρισή της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο οποίο στάλθηκε για έλεγχο και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων θα είναι τουλάχιστον 60 ημέρες από την επίσημη ανακοίνωση της προκήρυξης.
Η 2η προκήρυξη θα ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 7,5 εκ. € με Δημόσια Δαπάνη 4,1 εκ €. 
Η προκήρυξη θα αφορά το σύνολο των δράσεων του προγράμματος και θα απευθύνεται κυρίως σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. 
Ενδεικτικά, οι δράσεις που θα προκηρυχθούν θα αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων με σκοπό τη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, στη δημιουργία και στον εκσυγχρονισμό μικρών βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεις παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση, υποδομές διανυκτέρευσης, χώρους εστίασης και αναψυχής, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κλπ. 
Επιπρόσθετα μέσα από το πρόγραμμα μπορούν να ενισχυθούν συλλογικοί φορείς και ΟΤΑ, για δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση περιοχών, μετατροπή κτιρίων σε μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κλπ. 
Η Ε.Δ.Π. LEADER ενέκρινε επίσης την πρόσθετη χρηματοδότηση Δημόσιας Δαπάνης ύψους 440.460,00 €, η οποία με απόφαση του Υπουργείου κατανεμήθηκε στην ΑΝΚΟ στις 22/11/12 και αποφάσισε την ένταξη του ποσού αυτού στη δράση 123α «αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» στην οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από επενδυτές. 
Στο επόμενο διάστημα η Ο.Τ.Δ. ΑΝΚΟ θα προβεί σε ευρεία δημοσιοποίηση - ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού (δημοσιεύσεις, ημερίδες, σποτ, κλπ) με σκοπό την πληρέστερη, έγκυρη και αποτελεσματική ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων. Κεντρικό ρόλο στην επιτυχή λειτουργία του συστήματος διάδοσης της πληροφόρησης θα παίξει η ιστοσελίδα του τοπικού προγράμματος www.ankoleader.gr από την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αντλήσει το πλήρες ενημερωτικό υλικό της προκήρυξης.
Οι εκπρόσωποι της ΑΝ.ΚΟ. εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς πριν ακόμη βγει στον «αέρα», υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές.
Αναφερόμενη στην περιοχή παρέμβασης του τοπικού προγράμματος LEADER, η Ζωή Γκερεχτέ υπογράμμισε: Στην περιοχή παρέμβασης δεν περιλαμβάνονται οι περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκαν τα ΟΠΑΑΧ κατά την 3η Προγραμματική Περίοδο και αποτελούν περιοχές του Άξονα 3 κατά την 4η Περίοδο (Δημοτικές Ενότητες Τσοτυλίου, Νεάπολης, Πενταλόφου, Ασκίου, Μουρικίου, Βλάστης και Τ.Κ. Αγίας Κυριακής, Πολυφύτου και Καταφυγίου της Δημοτικής Ενότητας Βελβεντού) καθώς και η Δημοτική Ενότητα Βερμίου η οποία εντάχθηκε στις περιοχές του Άξονα 3 κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο. Οι περιοχές του Άξονα 3 εμφανίζονται με το πράσινο χρώμα στο χάρτη. 
Στην περιοχή παρέμβασης δεν περιλαμβάνονται επίσης οι Δ.Κ. Κοζάνης και Πτολεμαΐδας ως αστικά κέντρα και οι εντός σχεδίου περιοχές της Δ.Κ. Σιάτιστας καθόσον ο οικισμός υπερβαίνει τους 5.000 κατοίκους. Οι περιοχές αυτές εμφανίζονται με την κόκκινη γραμμογράφηση στο χάρτη.
Ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής παρέμβασης ανέρχεται στους 65.266 κατοίκους ενώ η έκτασή της στα 2.125,38 τ.χλμ.
Ο Τ. Σιδηρόπουλος σημείωσε ότι μαζί με τα έργα που υλοποιούνται από την 1η Προγραμματική Περίοδο του Leader, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις 11 ε. ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ www.e-ptolemeos.gr



                                                          Από Γραφείο Τύπου της ΑΝΚΟ Α.Ε.
Ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί για τους Μελετητές – Γραφεία Συμβούλων  την Πέμπτη 20/12/12 και ώρα 11:00 πμ στα γραφεία της ΑΝΚΟ, Φον Καραγιάννη 1-3 Κοζάνη, 3ος όροφος, με
θέμα την 2η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος «Εφαρμογή της Προσέγγισης LEADER» του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013.
Στην εκδήλωση προσκαλούνται τα μελετητικά γραφεία (νομικά ή φυσικά πρόσωπα)  που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελετητών της ΑΝΚΟ, καθώς και όποιος ενδιαφερόμενος μελετητής επιθυμεί να παραστεί και να ενταχθεί στο Μητρώο Μελετητών.
Θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι δράσεις που προκηρύχθηκαν (συνολικού προϋπολογισμού 7,5εκ €) και οι επιλέξιμες δαπάνες, οι Φάκελοι Υποψηφιότητας κάθε δράσης, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν το Φάκελο Υποψηφιότητας.
Επιπρόσθετα θα αναφερθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής των προτάσεων.