Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΥΑΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ Δ.Ε.Υ.Α. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΗ Α.Ε.



Με αφορμή το δημοσίευμα (άρθρο) της Εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και την αναδημοσίευσή του, με τίτλο: «Χρέη – μαμούθ στη Δ.Ε.Η. από Δημοτικές Επιχειρήσεις ενώ κόβεται το ρεύμα σε οικογένειες – Στις πρώτες θέσεις Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης και Εορδαίας», οφείλουμε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές της Δ.Ε.Υ.Α. Εορδαίας, αλλά και όλους τους δημότες του Δήμου Εορδαίας, για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και ειδικότερα για την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών των Δ.Ε.Υ.Α.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Ε. δεν κατέβαλε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων της πόλης της Πτολεμαΐδας  από το έτος 1982 μέχρι και τον μήνα Μάιο 2011 για του εξής λόγους:
Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. όλως αυθαιρέτως και αβασίμως ισχυρίζεται ότι της οφείλει η Επιχείρηση από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το χρηματικό ποσό των 4.763.335,38 ευρώ.
Στην Δ.Ε.Η. Α.Ε. δεν οφείλει η Δ.Ε.Υ.Α.Ε. κανένα χρηματικό ποσό και το οποίο (ποσό) δεν μπορεί να ανήλθε στο παραπάνω αναφερόμενο ποσό για το ως άνω χρονικό διάστημα.
Το ανωτέρω χρηματικό ποσό που η Δ.Ε.Η. Α.Ε. ισχυρίζεται ότι της οφείλει η Επιχείρηση  αφορά στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων της Δ.Ε.Υ.Α.Ε. που τροφοδοτούν με νερό την πόλη της Πτολεμαΐδας.  Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε το μείζον θέμα της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων και των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, η οποία κατανάλωση χρεώνεται από την Δ.Ε.Η. Α.Ε. ως γενικής χρήσεως και όχι ως βιομηχανικής χρήσεως, όπως θα έπρεπε λογικά, πράγμα το οποίο ζητήθηκε πολλές φορές από τις Δ.Ε.Υ.Α. μέσω της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.).  Όπως είναι γνωστό η πόλη της Πτολεμαΐδας και τα Δημοτικά Διαμερίσματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Δ.Ε.Υ.Α. Εορδαίας υδροδοτούνται αποκλειστικά και μόνον από υδρογεωτρήσεις και όχι από φυσικές πηγές.  Έτσι το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των υδρογεωτρήσεων γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ μεγάλο.  Τα αντλιοστάσια των υδρογεωτρήσεων και οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως για να υδροδοτούνται οι καταναλωτές καθ’ όλο το 24ωρο.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης, από την Δ.Ε.Η. Α.Ε προστίθενται στην αξία κατανάλωσης και επιπλέον πρόστιμα και προσαυξήσεις με αποτέλεσμα τα ποσά στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. Α.Ε. να καθίστανται υπέρογκα.  Αυτό βέβαια δεν θα συνέβαινε εάν το ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωνε η Δ.Ε.Υ.Α. Εορδαίας χρεώνονταν ως βιομηχανικής χρήσης.
Από της συστάσεως της επιχείρησης το έτος 1982 έως και το έτος 1994 η Δ.Ε.Η. Α.Ε. ουδέποτε επεδίωξε με έγερση αγωγής εναντίον της Δ.Ε.Υ.Α.Ε. να της καταβληθεί οποιοδήποτε χρηματικό ποσό που αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων της πόλης της Πτολεμαΐδας και αυτό διότι γνώριζε πολύ καλά ότι οι αιτίες της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων ήταν οι δικές της δραστηριότητες για τις ανάγκες των ατμοηλεκτρικών σταθμών, οι οποίες επηρέαζαν και επηρεάζουν την στάθμη του αντλούμενου νερού.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι ότι στην δεκαετία του 1970 η άντληση του νερού για τις ανάγκες της πόλης της Πτολεμαΐδας γινόταν από τα δύο (2) μέτρα, ενώ σήμερα εξαιτίας της λειτουργίας των ατμοηλεκτρικών σταθμών και των ορυχείων της Δ.Ε.Η. Α.Ε. οι γεωτρήσεις της Επιχείρησης αντλούν νερό από τα εκατό (100) και πλέον μέτρα, με άμεση συνέπεια την πολύ μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος- και δυσχεραίνουν την κατασκευή αγωγών μεταφοράς πόσιμου ύδατος έξω από την υδρογεωλογική λεκάνη της πόλης της Πτολεμαΐδας προς αυτή, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνει η Δ.Ε.Υ.Α. Εορδαίας για την αντιμετώπιση της ιπτάμενης τέφρας, οι οποίες έχουν σοβαρές οικονομικές και λειτουργικές επιπτώσεις στη λειτουργία της επιχείρησης, προς επίκληση των ανωτέρων ισχυρισμών  μου, επικαλούμαι την μελέτη της Αναπτυξιακής Κοζάνης «ΑΝΚΟ», η οποία δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του έτους 1992 και αφορούσε τις οικονομικές επιπτώσεις που υπέστη στην ύδρευση ο δήμος Εορδαίας και ειδικότερα η Δ.Ε.Υ.Α.Ε. από τις δραστηριότητες της Δ.Ε.Η. Α.Ε. κατά τα έτη 1983 έως και 1991 και οι οποίες ανέρχονταν στο ποσό των 820.407,00 ευρώ.
Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεπανόρθωτης ζημιάς που προκάλεσε η Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην υδρογεωλογική λεκάνη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Εορδαίας (πρώην δήμος Πτολεμαΐδας) αποτελεί το Τ.Δ. Μαυροπηγής, του οποίου το νερό εξαιτίας των ορυχείων της αντιδίκου που βρίσκονται δίπλα στο τοπικό διαμέρισμα είναι  ακατάλληλο όχι μόνο προς πόσιν αλλά και για οικιακή χρήση επί πολλά έτη, με αποτέλεσμα ο δήμος Πτολεμαΐδας (κατόπιν αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πτολεμαΐδας) να αποστέλλει δωρεάν δεκάδες χιλιάδες φιάλες ετησίως με εμφιαλωμένο νερό για τις ανάγκες των κατοίκων, το ποσό δε που δαπανούσε το χρέωνε στην Δ.Ε.Υ.Α.Ε. συμψηφίζοντας το με απαιτήσεις που έχει η Επιχείρηση κατά του δήμου Πτολεμαΐδας, ενώ καθημερινά βυτιοφόρα οχήματα μετέφεραν νερό από τα αντλιοστάσια της Δ.Ε.Υ.Α.Ε. στο υδραγωγείο του άνω δημοτικού διαμερίσματος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους για οικιακή χρήση.
Για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ακαταλληλότητας του νερού στο άνω τοπικό διαμέρισμα η Δ.Ε.Υ.Α.Ε. κατασκεύασε το έργο «ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Δ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ  ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ, ΑΣΒΕΣΤΟΠΕΤΡΑΣ, ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ» και πλέον μεταφέρεται  νερό από τη θέση «ΚΟΥΡΙ»  Πτολεμαΐδας στο τοπικό διαμέρισμα Μαυροπηγής.  Η κατασκευή του ανωτέρω έργου κόστισε 2.700.000 ευρώ, προσφάτως δε ολοκληρώθηκε η Οριστική Παραλαβή του έργου, δυνάμει του υπ’ αριθ. πρωτ. 4584/1-12-2011 Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής Εργασιών.
Το προαναφερόμενο τοπικό διαμέρισμα δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει πρόβλημα, διότι το νερό είναι ακατάλληλο, γι’ αυτό η Επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να δαπανά μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να κατασκευάζει εξωτερικούς αγωγούς ύδρευσης προκειμένου να μεταφέρει νερό τόσο στην πόλη της Πτολεμαΐδας, όσο και στα τοπικά διαμερίσματα από γεωτρήσεις που βρίσκονται σε σημαντική απόσταση από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις και σε τοποθεσίες που δεν έχει επηρεαστεί ακόμη η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα από τις δραστηριότητες της Δ.Ε.Η. Α.Ε.  Τα ανωτέρω έργα καθώς και η υποχρέωση της επιχείρησης για διάνοιξη κατ’ έτος τουλάχιστον δύο (2) νέων γεωτρήσεων μακριά από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις-δεξαμενές,  προκειμένου να μεταφέρει νερό προς τις κατοικημένες περιοχές, έχει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις δραστηριότητες της Δ.Ε.Η Α.Ε.  στην περιοχή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης με αλλεπάλληλες αποφάσεις του (όπως για παράδειγμα οι ακόλουθες αποφάσεις υπ’ αριθ. 10/1986, υπ’ αριθ. 104/1089, υπ’ αριθ. 29/1992, υπ’ αριθ. 97/1998, υπ’ αριθ. 87/2005,  τις οποίες κοινοποιούσε προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε.) αρνούνταν πάντοτε την καταβολή οποιουδήποτε ποσού προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε., που αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων της Επιχείρησης που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την πόλη της Πτολεμαΐδας, ενώ αντίθετα η Επιχείρηση καταβάλει ανελλιπώς τα χρηματικά ποσά που οφείλονται από την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Πτολεμαΐδας –που ανέρχονται κατά μέσο όρο στο ποσό των 15.000 ευρώ μηνιαίως- των Κεντρικών Γραφείων της επιχείρησης (οικονομικής και διοικητικής υπηρεσίας), των εγκαταστάσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας της επιχείρησης, καθώς επίσης και την δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά τα αντλιοστάσια των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Πτολεμαΐδας, που πλέον με τον Ν. 3852/2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ») έχει διευρυνθεί διοικητικά και έχει μετονομασθεί σε Δήμος Εορδαίας.
Ο σημαντικότερος όμως λόγος που η Επιχείρηση αρνούνταν επί σειρά ετών να καταβάλλει τα χρηματικά ποσά που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων, είναι ότι με τις εκάστοτε διοικήσεις της Δ.Ε.Η. Α.Ε. είχαν γίνει άτυπες συμφωνίες, σύμφωνα με τις οποίες η αντίδικος αναγνωρίζοντας ότι ευθύνεται για την υπέρογκη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων της πόλης της Πτολεμαΐδας, δεν ζητούσε να της καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό που αφορά την λειτουργία αυτών.  Γι’ αυτό το λόγο ουδέποτε από το έτος 1982 έως και το έτος 1994 διεκδίκησε οποιοδήποτε ποσό που να αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων της Επιχείρησης.
Από το έτος 1996 η Δ.Ε.Η. Α.Ε. ασκεί αγωγές κατά της Δ.Ε.Υ.Α.Ε. που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων της πόλης της Πτολεμαΐδας, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν γίνει δεκτές από τα καθ’ ύλην αρμόδια δικαστήρια, υπάρχουν όμως και αποφάσεις όπως για παράδειγμα οι υπ’ αριθ. 120/2010 και 124/2010 του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες απέρριψαν ως αόριστες τις αγωγές της Δ.Ε.Η. Α.Ε. κατά της επιχείρησης και αφορούν χρηματικά ποσά ύψους 1.477.525,26 ευρώ, τα οποία και πρέπει να αφαιρεθούν από τα ποσά που ζητά η Δ.Ε.Η. Α.Ε. να της καταβάλουμε.
Πέραν των ανωτέρω πρέπει να τονίσουμε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Ε. δυνάμει της υπ’αριθ. 41/2011 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, από τον μήνα Ιούνιο  2011 πληρώνει προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε. και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων της πόλης της Πτολεμαΐδας.  Δηλαδή οι οφειλές προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε. αφορούν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προηγουμένων ετών και συγκεκριμένα μέχρι τον μήνα Μάιο 2011.
Σχετικά με το ερώτημα εάν βεβαιωνόταν και εισπράττονταν κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα τα συγκεκριμένα τέλη από τους υπόχρεους σας ενημερώνουμε τα κάτωθι:
Στους Προϋπολογισμούς Δαπανών Εσόδων - Εξόδων της Δ.Ε.Υ.Α.Ε., από της συστάσεως της επιχείρησης, αναγράφονται τα χρηματικά ποσά που εισπράττει η επιχείρηση από τους καταναλωτές για την πληρωμή των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. Α.Ε. του Βιολογικού Καθαρισμού Πτολεμαΐδας, των Τοπικών Διαμερισμάτων κ.λ.π. τα οποία και αποδίδονται προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε., αντιθέτως δεν προϋπολογιζόταν και φυσικά δεν εισπράττονταν  από τους καταναλωτές τα χρηματικά ποσά που αφορούν την πληρωμή των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. Α.Ε. για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων της πόλης της Πτολεμαΐδας, προς υποστήριξη των ανωτέρω προσάγουμε ενδεικτικά και επικαλούμαστε τους Προϋπολογισμούς της επιχείρησης των ετών 1990, 1996, 1999, 2000, 2006, 2010, 2010 και 2011.
Αντιθέτως δυνάμει της υπ’ αριθ. 110/2011 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, έγινε τροποποίηση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2011 και έκτοτε στους προϋπολογισμούς της Δ.Ε.Υ.Α.Ε. και στον Κ.Α. 62.00.00.00, προϋπολογίζεται στα έξοδα της επιχείρησης που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος όλων των αντλιοστασίων, τα δε χρηματικά ποσά που εισπράττει πλέον η επιχείρηση από τους υπόχρεους καταναλωτές της, τα αποδίδει ως οφείλει στην Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Συνεπώς από την λήψη υπ’ αριθ. 110/2011 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Ε. και την έγκριση αυτής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων της ανέρχεται κατά τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 στα ποσά των: 175.000,00 ευρώ, 250.000,00 ευρώ, 350.000,00 ευρώ και 450.000,00 ευρώ αντίστοιχα, αντιθέτως όπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς των ετών 1990, 1996, 1999, 2000, 2006, 2010 και 2011, δεν εισπράττονταν από τους καταναλωτές από το έτος 1982 μέχρι και το έτος 2011, τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων της πόλης της Πτολεμαΐδας και φυσικά αυτά δεν καταβάλλονταν στην Δ.Ε.Η. Α.Ε., δηλαδή δεν υπήρχε από μέρους τη Δ.Ε.Υ.Α.Ε. παραβίαση της αρχής της ανταποδοτικότητας.
Σημαντικό να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι η σημερινή Διοίκηση της Επιχείρησης ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης προκειμένου να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν οι ζημίες που προκλήθηκαν μέχρι σήμερα στην Δ.Ε.Υ.Α Εορδαίας εξαιτίας των δραστηριοτήτων της Δ.Ε.Η. Α.Ε, για να αποδειχθεί ότι όντως το κόστος των ζημιών της Δ.Ε.Η. Α.Ε. είναι πολλαπλάσιο της «οφειλής» της Δ.Ε.Υ.Α. Εορδαίας προς αυτήν.  Η μελέτη αυτή θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου η Δ.Ε.Υ.Α. Εορδαίας να ασκήσει Αγωγή κατά της Δ.Ε.Η. Α.Ε για τις μέχρι τώρα ζημίες που προξένησε στην Δ.Ε.Υ.Α.Ε.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΕΟΡΔΑΙΑΣ