Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ

DSC07749
«Ιωάννης Καποδίστριας και Ελληνική Επανάσταση» ήταν το θέμα της επίκαιρης εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας και ο δήμος Εορδαίας στο Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Πτολεμαϊδας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ιωάννης Κορνιλάκης, ενώ ιδιαίτερη ήταν η παρουσία στου Συλλόγου Ιεροψαλτών Εορδαίας.
«Ο Ιωάννης Καποδίστριας έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επανάσταση, αν δεν υπήρχε Καποδίστριας ίσως να μην είχε πετύχει η επανάσταση» τόνισε ο κ. Κορνιλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκδοση που «μάτια Ελλήνων δεν είδαν τα τελευταία 170 χρόνια» της διατριβής με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας ο άγιος της πολιτικής».
Η έκδοση περιλαμβάνει επιστολές που δεν εκδόθηκαν ποτέ, τις οποίες αναλύει ο κ. Κορνιλάκης και «μοιραία συγκρίνει τον τότε κυβερνήτη με τους σημερινούς κυβερνήτες που γκρεμίζουν την πατρίδα. Αυτός έστησε ένα κράτος και τώρα διαλύεται». «Τι να την κάνεις τη δημοκρατία όταν δεν υπάρχει πατρίδα. Αν ξεχάσεις την ιστορία σου έπαψες να υπάρχεις» κατέληξε ο κ. Κορνιλάκης.
Από την πλευράς της, η πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κατερίνα Ασπράγκαθου τόνισε ότι «όταν επενδύουμε στην παιδεία, μπορούμε να βγάλουμε πολιτικά ώριμους ανθρώπους» και ευχαρίστησε το Σύλλογο Ιεροψαλτών Εορδαίας.
DSC07774
Την έναρξη έκανε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου που ευχαρίστησε τους διοργανωτές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η παιδεία και η ορθοδοξία κράτησαν ψηλά το ηθικό και βοήθησαν σε δύσκολους καιρούς να κρατηθούμε ως έθνος. Και σήμερα η παιδεία και η ορθοδοξία πρέπει να αναλάβουν αυτό το ρόλο». Η κ. Βρυζίδου πρόσθεσε πως η εκδήλωση είναι μια ανάταση ψυχής, την οποία έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη.
Ο αρμόδιος για τα θέματα παιδείας του δήμου Εορδαίας Γιάννης Ασπράγκαθος αναφέρθηκε «σ’ ένα μεγάλο ήρωα που έθεσε τα θεμέλια του ελληνικού κράτους».
«Ήρθαμε να ψάλλουμε για το 40ήμερο, ενόψει του Πάσχα και να βοηθήσουμε στην εκδήλωση του συλλόγου» δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Ιεροψαλτών Εορδαίας Ευάγγελος Κεφαλίδης, ενώ πριν την απόδοση του ύμνου «τον ήλιον κρύψαντα» προηγήθηκε η ανάλυσή του από τον πατέρα Αθανάσιο Καμπούρη.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
DSC07756 DSC07765 DSC07763 DSC07762