Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑ : Η παρουσίαση του προγράμματος των 100 χρόνων Απελευθέρωσης της Εορδαίας




ΠΗΓΗ VIDEO WWW.EORDAIA.ORG
























Πτολεμαίδα, 28.9.2012


Η παρουσίαση του προγράμματος των 100 χρόνων
Απελευθέρωσης της Εορδαίας


Η παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων ελεύθερης Εορδαίας έγινε το πρωί της Παρασκευής από τη δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.
«100 χρόνια ελεύθερα γιορτάζει ο δήμος Εορδαίας, η περιοχή της Πτολεμαΐδας στην οποία η προσφυγική γενιά πάλεψε, αγωνίστηκε, ξεπέρασε προβλήματα κατάφερε να ριζώσει και να δημιουργήσει πολιτισμό. Χρέος μας είναι σε αυτό το πέρασμα με αναφορά σε ανθρώπους και γεγονότα, να αναδείξουμε προσπάθειες και  αποτελέσματα και να τονίσουμε με κάθε τρόπο ότι αυτός ο τόπος αξίζει  περισσότερα» δήλωσε η δήμαρχος Εορδαίας. Η κ. Βρυζίδου τόνισε ότι μέσα από τη συνεργασία έγινε πολύ σοβαρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια για συγκέντρωση σημαντικού υλικού, ενώ κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ασπράγκαθος αναφέρθηκε στην κυρίαρχη δράση της αντιδημαρχίας παιδείας που είναι τα σχολεία πολιτισμού σε συνεργασία με την α/βαθμια και β/θμια εκπαίδευση και αποτελεί μια καινοτόμα δράση που θα «τρέξει» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στις δράσεις του νομικού προσώπου Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε η πρόεδρός του Θεοπίστη Κρυσταλλίδου και συγκεκριμένα στην επιτυχία του συμποσίου γλυπτικής τον Αύγουστο που αγκάλιασαν οι πολίτες της Εορδαίας. Επίσης, η κ. Κρυσταλλίδου μίλησε για την έκθεση μνήμης και τιμής που θα ξεκινήσει στις 13 Οκτωβρίου στο Παλαιοντολογικό και Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαϊδας και έχει ως βασικό άξονα τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές του 1912. Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά αντικείμενα, πρωτότυπες αποφάσεις, γκραβούρες,  διατάγματα, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αποτελεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο θα δοθεί η δυνατότητα ολοκληρωμένης διαδικασίας εκπαίδευσης.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Χρήστος Κεσκερίδης παρουσίασε το πρόγραμμα των αθλητικών δραστηριοτήτων που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει αγώνες ποδοσφαίρου, κολύμβησης, πάλης, στίβου και τον ημιμαραθώνιο.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε η δημοτική σύμβουλος Σοφία Απαζίδου που έχει και  τη συνολική του επιμέλεια. Όπως τόνισε η κ. Απαζίδου «μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα συνεργαστήκαμε με την κοινωνία, θέλοντας να δώσουμε μηνύματα αισιοδοξίας και ενότητας, όπως απαιτούν οι καιροί».  Η υπεύθυνη του προγράμματος αναφέρθηκε στον τρόπο που καταρτίστηκε το πρόγραμμα, μέσα από την αξιοποίηση των δυνάμεων του δήμου και της κοινωνίας, την αξιοποίηση των γνώσεων και των ενδιαφερόντων, με στόχο να υπάρξει μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. «Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την κοινωνική δυναμική,  εστιάσαμε σε πρόσωπα της Εορδαϊκής κοινωνίας, αφουγκραστήκαμε τους νέους και προσπαθήσαμε να φωτίσουμε τις διαφορετικές πλευρές της Εορδαίας και για το λόγο αυτό δώσαμε κεντρικό τίτλο στις εκδηλώσεις μας  «Εορδαϊκές όψεις ενός αιώνα» είπε χαρακτηριστικά  η κ. Απαζίδου.
Αναλυτικά,  η κ. Απαζίδου παρουσίασε τον πρόγραμμα του Αθλητικού Σεπτέμβρη, του Ιστορικού Οκτώβρη, του Καλλιτεχνικού Νοέμβρη και του Δεκέμβρη, κατά τα διάρκεια του οποίου θα υπάρξουν μουσικά και θεατρικά δρώμενα, αλλά και αφιερώματα στους ευεργέτες της πόλης.
Σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού, πολλοί εκ των οποίων με καταγωγή από την Εορδαία, θα βρεθούν στην Πτολεμαϊδα, συμμετέχοντας με το δικό τους τρόπο στις εκδηλώσεις για τα 100χρονα της Εορδαίας.