Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Δήμος, πάει… Σχολείο


 Το πρόγραμμα Σχολεία Πολιτισμού παρουσιάσθηκε την Τετάρτη στους εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας, στο πλαίσιο προετοιμασίας του Δήμου Εορδαίας για την νέα σχολική χρονιά.

  Το πρόγραμμα οργανώνουν και υλοποιούν ο Δήμος Εορδαίας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας, Κοιν. Πολιτικής & Δημ. Σχέσεων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Εορδαίας, με την συνεργασία των φορέων πολιτισμού της πόλης. «Τα σχολεία αναδεικνύονται σαν βασικός συντελεστής της μεγάλης γιορτής της πόλης, αναλαμβάνοντας να επισημάνουν, να σχολιάσουν και να προβάλουν δικές τους όψεις και οπτικές, πάνω στην ιστορία, το χθες και το αύριο της περιοχής μας. Αντί για παθητικοί δέκτες και αδιάφοροι θεατές εκδηλώσεων, οι μαθητές ανακαλύπτουν το δικό τους ρόλο στην γιορτή της πόλης. Με δημιουργικότητα και φαντασία, αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα, αποκτώντας ταυτόχρονα και την χαρά της συμμετοχής σε ένα μοναδικό γεγονός και για την γενιά τους, αλλά και για την δική μας» τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Κοιν. Πολιτικής & Δημ. Σχέσεων κ. Γιάννης Ασπράγκαθος.

  Το πρόγραμμα Σχολεία Πολιτισμού, ουσιαστικά, αποτελεί μια κοινή πλατφόρμα υποστήριξης και προβολής των δράσεων και πολιτιστικών δημιουργιών των σχολείων και υλοποίηση τους με τις καλύτερες συνθήκες, ώστε να είναι προσβάσιμες στο σύνολο των πολιτών της περιοχής μας.

  Ολόκληρη τη χρονιά έχουν την υποστήριξη και την καθοδήγηση καθηγητών, καλλιτεχνών και στελεχών των πολιτιστικών φορέων του Δήμου, οι οποίοι πηγαίνουν στα Σχολεία και δουλεύουν μαζί με τις ομάδες, τους δασκάλους και τους καθηγητές.

  Ταυτόχρονα βοηθούν τα παιδιά σε τεχνικά θέματα, όπως σκηνικά, εξοπλισμοί, ηχητικά, πρόβες, κοστούμια, μουσικά όργανα κλπ.


  Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημιουργείται ετήσιο πρόγραμμα, πολιτιστικής συνεργασίας και όπου τα σχολεία της πόλης προετοιμάζουν μια παράσταση, μια συναυλία, μια έκθεση, ή άλλη πολιτιστική δράση.

  Κάθε σχολείο που επιλέγει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αποφασίζει και δημιουργεί την δική του ομάδα, την δική του δράση.

  Εναλλακτικά κάθε σχολείο μπορεί να εντάξει μια ομάδα ή δράση που ήδη λειτουργεί, στο πρόγραμμα Σχολεία Πολιτισμού.

  Ενδεικτικά μόνο αναφέρονται, χωρίς να αποκλείεται κάθε άλλη δημιουργική έκφραση:

Χορωδίες,
Χορευτικά,
θεατρικές ομάδες,
μουσικά σχήματα, ή συγκροτήματα
ομάδες φωτογραφίας,
ομάδες ζωγραφικής,
εργαστήρια κεραμικής ή μικροκατασκευών
περιβαλλοντικές ομάδες, κλπ

 Στο τέλος της χρονιάς τα παιδιά της, δίνουν το «Ραντεβού στο Πάρκο» όπου και για μια εβδομάδα παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους, τόσο στους πολίτες της Εορδαίας, όσο και στους συμμαθητές τους.

 Συμμετέχουν οι σχολικές μονάδες της περιοχής, με ευθύνη των διευθυντών και ορισμό συντονιστή προγράμματος.

 Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παίρνουν επίσημο ειδικό πιστοποιητικό, το οποίο καταγράφει την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τις δράσεις του.

 Πραγματοποιείται με αφορμή τις δράσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής, αλλά με στόχο να αποτελέσει μια διαρκή πολιτιστική δραστηριότητα και έναν παραγωγικό πολιτιστικό θεσμό της πόλης.

 Ένα ενιαίο πανόραμα πολιτιστικής δημιουργίας των παιδιών της Εορδαίας, που μπορεί να γίνει ένας σημαντικός πολιτστικός θεσμός για την περιοχή μας.









Διαδικασίες – Πληροφορίες

Μετά την αρχική ενημέρωση, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και επικοινωνία για οριστική ένταξη των σχολείων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στάδια υλοποίησης.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει επικοινωνία με το σύνολο των σχολείων, ώστε να καταγραφεί το ενδιαφέρον και να οργανωθεί η αναλυτική ενημέρωση.


Πληροφορίες:
Δήμος Εοδραίας,
Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας, Κοιν. Πολιτικής &
Δημ. Σχέσεων
Τηλ. 24633 50138